Πώς μεγαλώνουμε σνομπ παιδιά χωρίς να το καταλαβαίνουμε

Δεν είναι έτσι όμως.

Αν το παιδί από μικρό αρχίσει να γειώνει κόσμο επειδή ο ένας υποστηρίζει την ομάδα της Κάτω Παναγιάς, ο άλλος δεν πήρε καλούς βαθμούς στο σχολείο κι ο τρίτος δεν έχει λεφτά για να του αγοράσει το δώρο που θα ήθελε, τα πράγματα δεν είναι και τόσο καλά. Αν εμείς του ενισχύσουμε αυτή του τη συμπεριφορά, τότε είναι ακόμα χειρότερα. Η αλήθεια είναι πως τα περισσότερα από αυτά, δυστυχώς, τα περνάμε εμείς στα παιδιά μας. Το παιδί από μόνο του δεν έχει έμφυτη την περιέργεια να μάθει τι δουλειά κάνει ο πατέρας του Γιαννάκη ή πόσα ξόδεψαν το τριήμερο οι γονείς της Χριστίνας στη Σαντορίνη. Συνήθως ακούει εμάς που τα συζητάμε, που κρίνουμε, που σνομπάρουμε, που θεωρούμε ότι είμαστε ανώτεροι από άλλους, που θεοποιούμε το χρήμα. Οπότε εκείνο τι κάνει; Αυτό που τα παιδιά ξέρουν να κάνουν καλύτερα. Μιμείται. Τις απόψεις μας, τον τρόπο που εκφραζόμαστε, το ύφος μας.

Όσο πιο νωρίς τα αντιληφθούμε αυτά, τόσο πιο έγκαιρη παρέμβαση θα κάνουμε, ισιώνοντας το μονοπάτι των σκέψεων του.

«Μα καλά, όλα αυτά από μια ομάδα;»

Δεν είναι η ομάδα το θέμα. Είναι η εκπαίδευση στην ανοχή, στον σεβασμό στα πιστεύω του άλλου.

Αν η αντίδραση του γονιού στο «Δεν τον παίζω γιατί είναι άλλη ομάδα» είναι «Μπράβο, και πολύ καλά κάνεις, γιατί αυτοί είναι κουρέλες», δεν διδάσκουμε στο παιδί την αξία της πολυφωνίας. Απλώνουμε μπροστά του τα εργαλεία με τα οποία θα χτίσει απόλυτες απόψεις. Του μαθαίνουμε να πιστεύει λανθασμένα ότι υπερέχει σε κάτι. Όχι σε κάτι που κατέκτησε με κόπο, αλλά σε κάτι που ορίζουμε εμείς αυθαίρετα.

Σήμερα μπορεί να μην κάνει παρέα κάποιον που είναι άλλης ομάδας, αύριο δεν θα θέλει να συζητάει με κάποιον ο οποίος είναι άλλου χρώματος, άλλων πολιτικών πεποιθήσεων, άλλου θρησκεύματος. Θα σνομπάρει όποιον δεν τρώει στο ίδιο μουράτο εστιατόριο ή δεν έχει μεταπτυχιακό από το Harvard ή καθαρίζει σκάλες αντί να είναι υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος.

Και ποιο θα είναι το αποτέλεσμα; Ένας ενήλικας κλειστός στον εαυτό του, που θα κάνει παρέα μόνο με τους ομοϊδεάτες του. Ή ένα άτομο που θα υποκρίνεται πως ανήκει στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, ενώ στην πραγματικότητα θα καταπιέζεται συνεχώς να βγάλει κάτι άλλο από αυτό που είναι. Ένα άτομο μισαλλόδοξο, βαθιά κομπλεξικό, πολύ συχνά ομοφοβικό και σίγουρα όχι ολοκληρωμένο.

Θέλουμε κάτι τέτοιο; Όχι. Γι’ αυτό πρέπει να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι πρώτα, υιοθετώντας μια πιο θετική στάση. Έτσι θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε υγιή πρότυπα για τα παιδιά μας.

Ας σταματήσουμε να κατακρίνουμε ό,τι κινείται, θεωρώντας ότι εμείς είμαστε καλύτεροι όλων.

Ας αρχίσουμε πάλι να αντιμετωπίζουμε τους ανθρώπους γύρω μας σαν ανθρώπους και όχι σαν σύμβολα του €.

Ας κάνουμε φίλους άτομα τα οποία γουστάρουμε, όχι εκείνα που γουστάρουμε να βγάζουμε selfies μαζί.

Ας μην αντιμετωπίζουμε τα παιδιά σαν 10άρια και 20άρια, αλλά σαν ξεχωριστές προσωπικότητες που διψούν για ζωή.

Ας προσπαθούμε να γιορτάζουμε τη διαφορετικότητα και την ανθρώπινη ποικιλομορφία και όχι να την πετροβολούμε.

Ας πάψουμε να μένουμε στην επιφάνεια των πραγμάτων και ας πάρουμε το ρίσκο να βουτήξουμε βαθιά.

Ας μη μεγαλώνουμε άλλο μοναχικές ψυχές.

Για όφελος των παιδιών μας.

Περισσότερα άρθρα της Ηλέκτρας μπορείτε να βρείτε στο blog της www.justelectra.gr

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network