Καθησυχαστικά είναι τα ευρήματα μίας νέας βρετανικής επιστημονικής έρευνας, η οποία βρήκε ότι είναι πολύ μικρή -αν και όχι μηδαμινή- η πιθανότητα να πάσχουν τα παιδιά από «μακρόχρονη Covid-19», δηλαδή από πολύμηνα συμπτώματα, όπως συμβαίνει σε αρκετούς ενήλικες.
Η μεγάλη πλειονότητα των παιδιών που κολλάνε κορονοϊό είναι ασυμπτωματικά… ενώ τα περισσότερα απ’όσα αρρωσταίνουν έχουν γίνει καλά σε περίπου μία εβδομάδα. Το 98% των παιδιών που αρρωσταίνουν έχουν αναρρώσει πλήρως μέσα σε περίπου δύο μήνες. Τα μεγαλύτερα παιδιά έχουν και μεγαλύτερη πιθανότητα για ύπαρξη συμπτωμάτων μετά από έναν μήνα.
Η μέση διάρκεια της οξείας φάσης της αρρώστιας είναι:
- 7 ημέρες για παιδιά 12-17 ετών και
- 5 ημέρες για 5-11 ετών.
Συγκριτικά, η μέση διάρκεια ενός κρυολογήματος ή μίας όχι βαριάς γρίπης στα παιδιά είναι οι 3 ημέρες.
Οι ερευνητές του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου (King’s), με επικεφαλής την καθηγήτρια Κλινικής Ενδοκρινολογίας Έμα Ντάνκαν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο παιδιατρικό περιοδικό «The Lancet Child And Adolescent Health», μελέτησαν στοιχεία για 1.734 παιδιά ηλικίας 5-17 ετών που είχαν διαγνωστεί θετικά στον κορονοϊό και είχαν συμπτώματα της Covid-19.
Διαπιστώθηκε ότι μόνο το 1,8% των παιδιών είχαν συμπτώματα για πάνω από 8 εβδομάδες (δηλαδή σχεδόν ένα παιδί στα 50)… και το 4,4% για περισσότερες από 4 εβδομάδες (δηλαδή περίπου το ένα στα 25).
Τα αντίστοιχα ποσοστά μακράς Covid-19 στους ενήλικες κυμαίνονται από 10% έως 20%, ανάλογα με τη μελέτη. Τα συνηθέστερα συμπτώματα μακράς Covid-19 στα παιδιά, σύμφωνα με τη νέα έρευνα, είναι πονοκέφαλοι, κόπωση και απώλεια όσφρησης ή γεύσης.
«Πολλά παιδιά που κολλάνε τον κορονοϊό δεν έχουν καθόλου συμπτώματα και οι γονείς θα καθησυχαστούν γνωρίζοντας ότι τα παιδιά που πράγματι αρρωσταίνουν με Covid-19 είναι απίθανο να υποφέρουν από παρατεταμένες συνέπειες. Η έρευνα μας επιβεβαιώνει ότι μόνο ένας μικρός αριθμός παιδιών αρρωσταίνουν με μεγάλη διάρκεια. Και αυτά, όμως, συνήθως γίνονται καλά με τον χρόνο», δήλωσε η Ντάνκαν.
Τα παιδιά που αρρωσταίνουν από κορονοϊό έχουν τουλάχιστον τετραπλάσια πιθανότητα να έχουν συμπτώματα αρρώστιας μετά από έναν μήνα, σε σχέση με όσα αρρωσταίνουν από κρυολόγημα ή γρίπη. Απ’την άλλη πλευρά, στις σπάνιες περιπτώσεις που ένα παιδί με γρίπη ή άλλη αρρώστια έχει παρατεταμένα συμπτώματα, αυτά είναι περισσότερα (κατά μέσο όρο 5)… σε σχέση με όσα πάσχουν από μακρόχρονη Covid-19 (κατά μέσο όρο 2 συμπτώματα).
ΑΠΕ-ΜΠΕ