Τι πρέπει να τρώει το παιδί για να μην αρρωσταίνει; Είναι συνεχώς με κρυολόγημα; Η μια ίωση διαδέχεται την άλλη;
Από τη Δέσποινα Μαρσέλου, κλινικό διαιτολόγο με ειδίκευση στα αυτοάνοσα νοσήματα (www.getactive.gr και www.notanordinarymum.gr).
Από τη στιγμή που γεννιέται ένα μωρό τα συστήματα του οργανισμού του αρχίζουν να δουλεύουν στο φουλ προσπαθώντας να το προσαρμόσουν και να το προστατέψουν στο νέο του περιβάλλον. Ένα από αυτά είναι το ανοσοποιητικό.
Ακόμα και αν τα γονίδια είναι εναντίον μας, μπορούμε να ελέγξουμε τα επιγονίδια, δηλαδή τους εξωτερικούς παράγοντες, όπως ο τρόπος ζωής και, φυσικά, η διατροφή. Βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά για γερό ανοσοποιητικό
Η βιταμίνη C:
Συμβάλλει στη μείωση της διάρκειας των κρυολογημάτων και προστατεύει από τις λοιμώξεις του αναπνευστικού.
▶ Mην προσφέρεις στο παιδί πολλά γλυκά και επεξεργασμένα προϊόντα(π.χ., έτοιμες μπάρες δημητριακών, δημητριακά με σοκολάτα ή με αποξηραμένα φρούτα, αναψυκτικά, τυποποιημένους χυμούς), γιατί η ζάχαρη καταστρέφει τη δυνατότητα να συνθέσουμε βιταμίνη C.
▶ Ενίσχυσε τη διατροφή του με φρούτα και λαχανικά, όπως ακτινίδιο, κόκκινη και πράσινη πιπεριά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, κίτρινη κολοκύθα και μπρόκολο.
▶ Οι σωστοί συνδυασμοί συμβάλλουν στην καλύτερη απορρόφηση της βιταμίνης C. Πρόσθεσε κόκκινη πιπεριά ή γλυκοπατάτα στις φακές ή χυμό πορτοκαλιού μαζί με τα λαχανικά.
Βιταμίνη D:
Πρόκειται για ορμόνη πολύ σημαντική για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού και της νευρομυϊκής ανάπτυξης.
▶ Συντίθεται με την έκθεση στον ήλιο – 30 λεπτά χωρίς αντηλιακό αρκούν!
▶ Χωρίς αυτή δεν απορροφάται το ασβέστιο – σημαντικό για τη μυοσκελετική ανάπτυξή του.
▶ Σημαντικές πηγές βιταμίνης D είναι τα μανιτάρια, το τόφου, τα λιπαρά ψάρια, το αβγό και τα γαλακτοκομικά.
Συνδύασέ τα με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο για καλύτερη απορρόφηση, αφού η συγκεκριμένη βιταμίνη είναι λιποδιαλυτή και λιπόφιλη.
Ψευδάργυρος:
Διαβάστε τη συνέχεια στο shape.gr