Απόκριες: Υπάρχουν στολές που καλύτερα να μην βάλει το παιδί σου -Τι συμβουλεύει η σύμβουλος ψυχικής υγείας

Οι απόκριες είναι μια από τις πιο διασκεδαστικές γιορτές, ειδικά όταν είμαστε παιδιά.
Οι γονείς θα πρέπει να υποστηρίζουν τις επιλογές των παιδιών τους όταν εκείνα διαλέγουν αποκριάτικες στολές εκτός και αν αυτές εμπίπτουν στις παρακάτω κατηγορίες:

  • Στολές για παιδιά που τονίζουν το σεξουαλικό ρόλο
  • Στολές που προσβάλλουν φυλή/θρησκεία ή και εθνικότητα και μεταφέρουν ως μήνυμα το μίσος
  • Στολές διάσημων ατόμων που έχουν πεθάνει πρόσφατα

Η κάθε μία από τις παραπάνω κατηγορίες φέρει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά από καταστάσεις όπως σεξουαλικότητα, μίσος, θάνατος που μόνο ένας ώριμος ενήλικας μπορεί να διαχειριστεί με ασφάλεια.

Τι θα πρέπει να κάνεις

Αν το παιδί ζητήσει να ντυθεί σέξι γιατρός, θα πρέπει με κατάλληλα για την ηλικία του λόγια να του εξηγήσεις γιατί είσαι αντίθετη σε αυτή την επιλογή βοηθώντας έτσι το παιδί να κατανοήσει τις βαθύτερες αίτιες της άρνησης. Για παράδειγμα θα μπορούσες να πεις κάτι σαν:

«Θα χαρώ πολύ να βρούμε ένα κουστούμι γιατρού αλλά δεν θα σου πάρω τη συγκεκριμένη στολή γιατί προωθεί κάτι με το οποίο δεν συμφωνώ. Δεν συμφωνώ με την υποτίμηση του σώματος, ούτε με το να δείχνουμε σημεία του κορμιού μας σε άγνωστους ανθρώπους».
Φυσικά μια τέτοια δήλωση θα πρέπει να συνοδεύει και μια διαπαιδαγώγηση της οποίας η κατεύθυνση δεν εμπεριέχει απόδοση σεξουαλικού κινήτρου στα παιδιά με φράσεις όπως: «Κοίτα το νάζι της καλέ, θα γίνει μια γκομενάρα αυτή» ή φυλετικού μίσους «Αγόρι μου! Παιχταρά μου! Και αν σου τη μπει κανένας από «αυτούς» να του δώσεις μια μέσα στη μούρη».

Δεν παίζει ρόλο η στολή αλλά η διαπαιδαγώγηση

Όταν η στολή που διαλέξει το παιδί φαίνεται να αναπαράγει τα κλασικά στερεότυπα όπως για παράδειγμα κοριτσάκι = πριγκίπισσα, αγοράκι = στρατιωτικός είναι καλό να μην γενικεύουμε.

Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα στο να ντυθεί η κόρη σου πριγκίπισσα αρκεί ο τρόπος με τον οποίο την μεγαλώνεις να τη βοηθά στο να αποκτά αυτοπεποίθηση και να τη φέρνει σε επαφή με τη δύναμη της. Με τον ίδιο τρόπο δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχείς όταν ο γιος σου διαλέξει μια στολή που φέρει κάποιο όπλο (όπως σπαθί ή περίστροφο) με την προϋπόθεση ότι θα είσαι σίγουρη ότι δεν υπάρχει συνεχόμενη ενασχόληση με το όπλο, εντός και εκτός Αποκριάς.

Και μια γενική αλήθεια

Είναι μια καλή ιδέα να αφήσουμε τα παιδιά να γίνονται δημιουργικά και να εκφράζονται χωρίς να φοβόμαστε ότι αυτή η έκφραση σημαίνει για τα ίδια κάτι πολύ περισσότερο από ένα παιχνίδι.

Αυτό που θα πρέπει να σε προβληματίσει όμως είναι ότι τα παιδιά μιμούνται αυτά που βλέπουν. Και τα ζητούν. Υπάρχουν πολλές «σέξι» στολές για παιδιά.

Υπάρχουν στολές που προσβάλλουν άλλους ανθρώπους. Υπάρχουν στολές που υμνούν τη βία. Κάτι πρέπει να διδαχθούμε από αυτό. Να προβληματιστούμε και να δράσουμε ανάλογα.

Με λίγα λόγια οι αποκριάτικες στολές φέρνουν μπροστά μας όλα εκείνα που υπάρχουν στη ζωή μας και τις υπόλοιπες 364 ημέρες. Αν δεν μας αρέσει, μπορούμε να το αλλάξουμε.

Η επίδραση που έχει η καθημερινότητα στον ψυχισμό των παιδιών απλά αντανακλάται πάνω στα αστραφτερά σατέν ρούχα μιας στολής.

Οι συνέπειες που βιώνουν τα παιδιά που μεγαλώνουν σε μια κοινωνία που σεξουαλικοποιεί τα πάντα, ανέχεται τη βία και μετατρέπει τα σώματα τους σε αντικείμενα είναι φυσικά ολέθριες. Κάθε γονιός χρειάζεται να διαλέξει με προσοχή τα μηνύματα που θα περάσει στο παιδί του. Το μήνυμα του είναι ο τρόπος με τον οποίο ζει τη ζωή του.

Από τη Νάνσυ Ψημενάτου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ανθρωπιστικής & Συνθετικής Θεραπευτικής Συμβουλευτικής & Ψυχοθεραπείας 

shape.gr

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network