Υπάρχουν ξεπερασμένα και προσβλητικά παραμύθια; Ρωτήσαμε 2.000 γονείς…
Οι γονείς διαβάζουν παραμύθια στα παιδιά τους πριν κοιμηθούν εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Τα παραμύθια είναι διασκεδαστικά και διδάσκουν στα παιδιά σημαντικά μαθήματα ζωής.
Ωστόσο, τα αγαπημένα σας παραμύθια μπορεί να μην είναι και τόσο κατάλληλα για παιδιά. Στην πραγματικότητα, μερικά από αυτά θεωρούνται πλέον εντελώς ακατάλληλα ή ακόμη και επιθετικά. Αυτό, ίσως, εξηγεί γιατί οι γονείς αρχίζουν να αλλάζουν ή ακόμη και να αποφεύγουν πολλά παραμύθια στις μέρες μας. Ναι, καλά διαβάσατε.
Τα παλιά παραμύθια έχουν αρχίσει να βλέπουν την… πόρτα της εξόδου.
Βία, τρόμος και πολιτική ανακρίβεια
Με τη βοήθεια του OnePoll.com, ζητήσαμε από 2.000 γονείς τις απόψεις τους για τα παραμύθια και αν έχουν αλλάξει ποτέ το τέλος κάποιου παραμυθιού για να το κάνουν πιο κατάλληλο για παιδιά.
Παραδόξως, 1/4 παραδέχτηκε ότι αλλάζει κομμάτια της ιστορίας όταν τη διαβάζει στα παιδιά του. Το 16% προχωρά ακόμη περισσότερο απαγορεύοντας εντελώς ορισμένα παραμύθια.
Η ιστορία που αλλάζουν περισσότερο οι γονείς είναι η Κοκκινοσκουφίτσα, και ακολουθούν, Τα τρία μικρά γουρουνάκια και Ο Άνθρωπος Μελόψωμο (The Gingerbread Man).
Και τα τρία παραμύθια φαίνονται αρκετά αθώα, αλλά αν σκάψετε λίγο βαθύτερα θα ανακαλύψετε πτυχές τους που δεν θα σας… συναρπάσουν. Η Κοκκινοσκουφίτσα, για παράδειγμα, τελειώνει με ένα μικρό κορίτσι που τρώγεται από έναν λύκο και στη συνέχεια ελευθερώνεται μέσα από το στομάχι του εν λόγω λύκου από έναν κυνηγό με ένα τσεκούρι. Θα ήταν ένα υπέροχο τέλος για μια ταινία τρόμου, αλλά μάλλον δεν είναι ακριβώς αυτό που θέλετε να πείτε στα παιδιά σας πριν κοιμηθούν.
Ομοίως, Τα τρία μικρά γουρουνάκια τελειώνουν με τα γουρουνάκια να δολοφονούν έναν λύκο και να τον τρώνε, ενώ Ο Άνθρωπος μελόψωμο (The Gingerbread Man) βλέπει τον χαρακτήρα του τίτλου να τρώγεται από μια αλεπού (ένα τέλος που το 1/3 των ερωτηθέντων ένιωσε ότι ήταν πολύ σκληρό, παρόλο που εκατομμύρια άνθρωποι μελόψωμα τρώγονται κάθε έτος).
Η βία, όμως, δεν είναι ο μόνος λόγος που οι γονείς αλλάζουν την ιστορία την ώρα του ύπνου του παιδιού τους. Η πολιτική ορθότητα διαδραματίζει επίσης μεγάλο ρόλο, με πολλά παραμύθια να μην ανταποκρίνονται στα πρότυπα της σύγχρονης κοινωνίας.
Ορίστε μερικά από τα παραμύθια που δεν ανταποκρίνονται στα ιδανικά των γονέων που ρωτήθηκαν:
- Σχεδόν 1/4 διαφωνεί με το γεγονός ότι η Σταχτοπούτα είναι η μόνη που κάνει τις δουλειές του σπιτιού.
- Το 27% πιστεύει ότι ο Ρομπέν των Δασών είναι ένα κακό πρότυπο, παρόλο που βοηθάει τους φτωχούς.
- 1/4 πιστεύει ότι το Ασχημόπαπο μπορεί να ενθαρρύνει το body-shaming και τις διακρίσεις.
- 1/4 πιστεύει ότι το παραμύθι Ωραία Κοιμωμένη είναι προβληματικό, γιατί ο Πρίγκιπας δεν ζητά τη συγκατάθεσή της πριν τη φιλήσει.
- 3/10 δηλώνουν πως δεν τους αρέσει το γεγονός ότι ο Χάνσελ και η Γκρέτελ βρίσκονται μόνα τους στο δάσος.
- Το 27% ανησυχεί ότι ο Πινόκιο ενθαρρύνει τα παιδιά να λένε ψέματα.
Οι περισσότερες από αυτές τις ιστορίες γράφτηκαν πριν από εκατοντάδες χρόνια, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι μεταφέρουν κάποιες ελαφρώς ξεπερασμένες ιδέες. Δεν είναι, λοιπόν, στη σφαίρα της φαντασίας ότι τα περισσότερα παραμύθια ίσως αλλάξουν σημαντικά τα επόμενα χρόνια ή ακόμη και να εξαφανιστούν εντελώς.
Ορίστε οι 20 κορυφαίες ιστορίες που αλλάζουν οι γονείς:
1. Η Κοκκινοσκουφίτσα
2. Τα Τρία μικρά γουρουνάκια
3. Ο Άνθρωπος Μελόψωμο (The Gingerbread Man)
4. Χάνσελ και Γκρέτελ
5. Το Ασχημόπαπο
6. Η Χιονάτη και οι επτά νάνοι
7. Η Πεντάμορφη και το Τέρας
8. Σταχτοπούτα
9. Ο Τζακ κι η φασολιά
10. Ο Πινόκιο
11. Φαουστουπής – Ρουμπελστίλτσκιν
12. Ωραία κοιμωμένη
13. Η ιστορία του Πίτερ Ράμπιτ
14. Η Χρυσομαλλούσα και τα τρία αρκουδάκια
15. Η μικρή γοργόνα
16. Ο Μαγικός αυλός ή τα Παιδιά στο Χάμελν
17. Ο Πρίγκιπας Βάτραχος
18. Ραπουνζέλ
19. Η πριγκίπισσα και το μπιζέλι
20. Τα καινούργια ρούχα του αυτοκράτορα
Ιστορίες για καληνύχτα
Τα καλά νέα είναι ότι τα παραμύθια που λέμε ως γονείς πριν την ώρα του ύπνου είναι πιο δημοφιλή από ποτέ, με το 78% των γονέων να διαβάζουν στα παιδιά τους για 17 λεπτά κατά μέσο όρο. Το 85% διάβασε παραμύθια από βιβλίο, ενώ 1/10 διάβασε από τάμπλετ, κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη δεδομένης της αύξησης των τάμπλετ που αγοράζουν οι γονείς. 1/20 ακούει προφορικές ιστορίες στην τηλεόραση, ειδικά αν τις διαβάζει ο Τομ Χάρντι. Το 18% δημιουργεί ακόμη και τις δικές του ιστορίες.
Από εκείνους που δεν διαβάζουν στα παιδιά τους ιστορίες πριν τον ύπνο, 1/5 ισχυρίζεται ότι είναι πολύ απασχολημένοι, ενώ 1/10 προτιμά να τους δώσει ένα τάμπλετ αντ ‘αυτού. Το 15% αφήνει τα παιδιά του να παρακολουθούν τηλεόραση, το 25% λέει ότι στα παιδιά τους δεν αρέσουν οι ιστορίες, ενώ το 15% δεν έχει εμπιστοσύνη στις ικανότητες ανάγνωσής του.
Απόδοση – ελεύθερη μετάφραση: Έλενα Θάνου