Η σωστή διατροφή αποτελεί ένα από τα όπλα που διαθέτουμε για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού του παιδιού και την καλύτερη πρόληψη για πολλές ασθένειες της παιδικής ηλικίας και της ενηλίκου ζωής (παχυσαρκία, διαβήτης, υπερχοληστερολαιμία, υπέρταση, οστεοπόρωση, καρδιοαγγειακές νόσοι, καρκίνος κτλ).
Τα παιδιά τρέφονται και περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους στο σπίτι, οπότε είναι σημαντικό οι γονείς να γνωρίζουν το πώς μπορούν να προωθήσουν συνήθειες υγιεινής διατροφής.
Καταρχήν, εάν δεν θέλω το παιδί μου να λάβει κάποια τροφή, πολύ απλά δεν πρέπει να την έχω διαθέσιμη στο σπίτι! Ιδιαίτερα τα μεγάλα παιδιά, μπορούν πλέον μόνα τους να ανοίξουν το ψυγείο ή ένα ντουλάπι και να φθάσουν την τροφή. Εξάλλου, δεν είναι σωστό από τη μία να “προκαλούμε” το παιδί, δίνοντάς του άμεση πρόσβαση σε γλυκά, πατατάκια, γαριδάκια κτλ και από την άλλη να το μαλώνουμε, όταν τα επιθυμεί.
Και βέβαια ισχύει και το αντίθετο: φροντίζω να έχω διαθέσιμα στο σπίτι και σε θέσεις όπου είναι εύκολο να φθάσει, υγιεινά τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, σπιτικά γλυκίσματα. Η επανάληψη θα «ρίξει» τις άμυνες και του πιο δύσκολου παιδιού και θα το βοηθήσει να αποδεχτεί ακόμα και τα πιο «ιδιαίτερα» τρόφιμα.
Η διατροφή του παιδιού ιδανικά πρέπει να αποτελείται ημερησίως από 5 γεύματα: πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό και βραδινό. Βεβαίως δεν αναφέρομαι σε βρέφη, όπου η διατροφή τους στηρίζεται ακόμα στο γάλα και τα ωράρια είναι λιγότερο σταθερά.
Φροντίζω το παιδί να λαμβάνει καθημερινά ποικιλία τροφών από όλες τις κατηγορίες: λαχανικά, φρούτα, γαλακτοκομικά, όσπρια κτλ. Σέβομαι τις διατροφικές προτιμήσεις του παιδιού, αλλά ταυτόχρονα προσπαθώ να ενισχύσω τη λήψη τροφών από όλες τις κατηγορίες.
Δίνω ιδιαίτερη σημασία στο πρωινό γεύμα. Το πρωινό βοηθάει τον οργανισμό να αναπληρώσει τα αποθέματα γλυκόζης έπειτα από την πολύωρη νηστεία που συνεπάγεται ο ύπνος και τον τροφοδοτεί με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και στις κατάλληλες αναλογίες, για να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας.
Χρησιμοποιώ βιολογικά προϊόντα και προϊόντα της εποχής.
Προτιμώ τα σπιτικά γεύματα και αποφεύγω το έτοιμο φαγητό, που είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη. Γενικά αποφεύγω τα τηγανητά φαγητά, καθώς και την προσθήκη υπερβολικής ποσότητας αλατιού και λαδιού.
Εμπλέκω τα παιδιά στην προετοιμασία της τροφής, για να ευνοήσω την αποδοχή νέων γεύσεων και ενισχύω τα οικογενειακά γεύματα.
Δεν ξεχνώ τη ενυδάτωση, ιδιαίτερα σε παιδιά με χαμηλή δίψα. Η σωστή ενυδάτωση έχει μεγάλη σημασία, διότι βοηθάει τη σωστή λειτουργία των κυττάρων και την αποβολή των τοξινών από το σώμα. Ενισχύω τη λήψη υγρών πχ νερού και φυσικών χυμών (οι τελευταίοι μακριά από τα γεύματα), καθώς και τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως φρούτα και λαχανικά και περιορίζω τη λήψη σακχαρούχων αναψυκτικών (πχ κόκα κόλα).
Μειώνω όσο περισσότερο γίνεται την κατανάλωση “λιχουδιών”: γαριδάκια, πατατάκια, σοκοφρέτες, σοκολατάκια κτλ. Προσπαθώ να τις προσφέρω με μέτρο και σε ώρα που δε συμπίπτει με την ώρα του γεύματος.
Αποφεύγω το φαγητό μπροστά στην τηλεόραση ή σε οθόνη υπολογιστή. Με το φαγητό μπροστά στις οθόνες, δεν γίνεται αντιληπτό το αίσθημα του κορεσμού και ευνοείται η λήψη υπερβολικής ποσότητας τροφής. Το αίσθημα κορεσμού είναι πολύ σημαντικό, διότι βοηθάει το παιδί να τρώει μόνο όταν πεινάει και να λαμβάνει την ποσότητα που του αρκεί για να χορτάσει. Για να επιτευχθεί αυτό, δεν πρέπει να υποχρεώνω το παιδί μου να αδειάσει το πιάτο του.
Συνηθίζω το παιδί μου στο να πλένει συστηματικά τα δόντια του.
Δεν ξεχνώ ότι ο ίδιος αποτελώ το καλύτερο παράδειγμα για το παιδί μου σε όλα τα παραπάνω.
Λάβετε υπόψιν, ότι δεν προσπαθούμε απλά να βάλουμε το φαγητό στο στόμα του παιδιού, αλλά να βοηθήσουμε το παιδί να υιοθετήσει μακροχρόνιες υγιεινές συνήθειες διατροφής, κάτι το οποίο καλλιεργείται σταδιακά και δεν επέρχεται από τη μια στιγμή στην άλλη.
Ευχαριστούμε την παιδίατρο Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου