“Νταντά, άτα, μαμ” – Μην μιλάτε στα παιδιά σαν να είναι ανόητοι ενήλικες

Πόσοι από εμάς δεν έχουμε μιλήσει στα παιδιά μας μωρουδίστικα. Αντί για φαγητό λέμε “μαμ”, αντί για βόλτα “άτα” κ.λ.π. Αν ανατρέξουμε στα παιδικά μας χρόνια θα δούμε ότι αυτή ήταν μια συνήθεια τον δικών μας γονιών καθώς πίστευαν ότι έτσι θα μπορούσαν να επικοινωνήσουν καλύτερα μαζί μας, να έρθουν πιο κοντά μας εφόσον τότε επικρατούσε η άποψη ότι “τα παιδιά δεν καταλαβαίνουν”.

Τα παιδιά όμως καταλαβαίνουν πολλά, γι’ αυτό και οι ειδικοί προτείνουν στους σημερινούς γονείς να αφήσουν τη μωρουδίστηκη γλώσσα στην άκρη και να μιλάνε στα παιδιά τη γλώσσα των ενηλίκων χρησιμοποιώντας σύνθετες προτάσεις. Αυτή η τακτική βοηθά την ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού και φέρνει τους γονείς πιο κοντά με το παιδί, ενισχύοντας τους δεσμούς μεταξύ τους.

Έχει αποδειχθεί μάλιστα ότι όταν ο λόγος των γονιών προς το παιδί δεν είναι αρκετά ανεπτυγμένος τα παιδιά αυτά έχουν χαμηλότερες σχολικές επιδόσεις από τα υπόλοιπα.

Το μωρό νιώθει ασφάλεια και άνεση όταν του μιλάς γλυκά κι αυτό είναι που εισπράττει, τον “τόνο” και όχι το τι του ακριβώς του λες. Ωστόσο το λεξιλόγιο που χρησιμοποιείς καταγράφεται στο μυαλό του και το βοηθά να εξοικειωθεί με τη σύνταξη, τη γραμματική και τη μορφολογία της γλώσσας. Όταν λοιπόν λέμε στο μικρό παιδί “τώρα θα κάνουμε μαμ και μετά άτα” δεν το βοηθάμε να εμπολουτίσει τον λόγο του.

Σύμφωνα με τους λογοθεραπευτές η σωστή «μωρουδίστικη» γλώσσα που που ενισχύει την γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού πρέπει να έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

Να χρησιμοποιούμε απλό λεξιλόγιο με πολλές επαναλήψεις δίνοντας έμφαση στις σημαντικές και συνοδεύτοντάς τις με θετικές εκφράσεις του προσώπου μας (ειδικά τους πρώτους μήνες). Όταν λέμε απλό λεξιλόγιο δεν σημαίνει ότι χρησιμοποιούμε “ψεδολέξεις” όπως το άτα και το μαμ που αναφέραμε παραπάνω. Λεξιλόγιο σημαίνει “λέω τις λέξεις με τον σωστό τρόπο”.

Να μιλάμε αργά και με αρκετές παύσεις, ώστε να δίνουμε στο μωρό χρόνο να αντιδράσει. Τις περισσότερες φορές θα δείτε ότι θα πάρετε για απάντηση έναν ήχο. Τότε να ξέρετε ότι ο διάλογος έχει επιτευχθεί.

Ο τόνος της φωνής μας δεν χρειάζεται να είναι “μωρουδίστικος”, αλλά φυσιολογικός ώστε το βρέφος να εξοικειώνεται από νωρίς, με την κανονική ροή του λόγου.

Να θυμόμαστε γενικά πως ο μωρουδίστικος λόγος μπορεί να κερδίζει την προσοχή μας αλλά δεν βοηθά το μωρό να ενσωματωθεί καλύτερα στη γλώσσα του. Ο ιδανικός τρόπος για να εκπαιδεύσουμε σωστά ένα παιδί, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι να του απευθυνόμαστε όπως σε έναν ενήλικα όσον αφορά τον σχηματισμό των προτάσεων και το λεξιλόγιο.

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network