Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που η σύγχρονη μητέρα θα προτιμήσει τις συμβουλές ενός άρθρου από αυτό που της υποδηλώνει το ενστικτό της. Αυτό δεν είναι αναγκαία κακό. Ωστόσο, αυτό που χρειάζεται να κατανοήσει κάθε μητέρα είναι ο λόγος ή οι λόγοι που την οδηγούν σε μια τέτοια απόφαση: έλλειψη εμπιστοσύνης προς τον ίδιο της τον εαυτό; Άγχος να είναι η ‘τέλεια’ μάνα – μα τέλεια είναι εκείνη που μουτζουρώνεται, που πέφτει και ξανασηκώνεται, που σφάλει και μαθαίνει από αυτό… Έλλειψη χρόνου και εφαρμογή των επιτυχημένων και δοκιμασμένων συμβουλών; Ή ό,τι άλλο οδηγήσει κάθε μια από εμάς σε αυτή τη διαδικασία…μπορείς να συμπληρώσεις τη λίστα άφοβα…
Μία έρευνα μπορεί να είναι ενημερωτική, διαφωτιστική, καθησυχαστική μα πάντα θα παραμένει συμβουλευτική. Μπορεί να σε συμβουλέψει, να σου παρουσιάσει παραδείγματα που θα σε βοηθήσουν να κατανοήσεις καλύτερα την ανάγκη ή την κατάσταση του παιδιού σου. Η εφαρμογή των όσων διάβασες και μελέτησες είναι αποκλειστικά δική σου απόφαση. Κι αν το μητρικό σου ενστικτο ‘κλωτσάει’, εμπιστεύσου το! Άκουσέ το κι ακολούθησέ το! Ίσως η έρευνα στη συγκεκριμένη περίπτωση να μην ταιριάζει στο δικό σου ταμπεραμέντο ή στο χαρακτήρα του παιδιού σου…
Αυτό που θέλω να σου πω με απλά λόγια, είναι πως μια έρευνα δεν πάει με όλα σαν την coca-cola. Είναι μία ένδειξη, ένας τρόπος σκέψης, μία εναλλακτική λύση, που θα βρει εφαρμογή μόνο αν ταιριάζει σε σενα και το παιδί σου. Κοίταξε το παιδί σου στα μάτια, παρατήρησε τη ρουτίνα του, τα λόγια του ή τη σιωπή του, τις ζωγραφιές του, το χαμόγελό του, την ακαταστασία του δωματίου του, το μικρό σκίτσο που σου άφησε βιαστικά στο ψυγείο. Μέσα σε αυτά υπάρχουν οι συγκεκριμένες πληροφορίες που θα σε βοηθήσουν να μάθεις καλύτερα το παιδί σου και να κατανοήσεις την κατάστασή του. Κι αν χρειαστείς λύση στο πρόβλημα που απασχολεί τη σχέση σας, τότε την καλύτερη θα την βρεις όταν ακούσεις την καρδιά σου και το ίδιο το παιδί.
Γράφει η Χαρά Μαρκατζίνου