Η αξία των βιβλίων είναι πολύ γνωστή, ευτυχώς, στους περισσότερους γονείς που όχι μόνο διαβάζουν καθημερινά παραμύθια στα παιδιά τους αλλά επιλέγουν προσεχτικά και τα βιβλία που θα προσθέσουν στη βιβλιοθήκη τους.
Τα βιβλία βοηθούν τα παιδιά να αποκτήσουν ένα πλούσιο λεξιλόγιο, να ταξιδέψουν με τη φαντασία τους, να κατανοήσουν πράγματα για τη ζωή τους, να κατανοήσουν τα συναισθήματά τους και να βρουν αφορμές να συζητήσουν με τους γονείς τους για ζητήματα που τα απασχολούν. Πέρα από αυτά, όμως, μπορούν και να χτίσουν μια γερή συναισθηματική νοημοσύνη. Να ταυτιστούν με τους ήρωες των βιβλίων, να αναρωτηθούν για όσα νιώθουν, να αναγνωρίσουν συναισθήματα και να βρουν λύσεις σε προβλήματα που τους απασχολούν.
Ένας εύκολος τρόπος για να διαβάσουμε ένα παραμύθι στα παιδιά βοηθώντας τα να αναπτύξουν την ενσυναίσθηση αλλά και την συναισθηματική ευφυΐα τους είναι να κάνουμε παύσεις για να τα ρωτήσουμε: “Τι νομίζεις ότι νιώθει τώρα ο ήρωας;», “πώς θα ένιωθες στη θέση του;», «τι θα μπορούσε να είχε κάνει διαφορετικά;», «ποιος είναι ένας ωραίος τρόπος για να εκφράσεις…θυμό/λύπη/ ενθουσιασμό».
Δεν υπάρχουν σωστές και λάθος απαντήσεις, ούτε υπάρχει λόγος να γίνει μια μεγάλη κουβέντα. Καλό είναι να κάνουμε, όπου νιώθουμε ότι ταιριάζει, αυτές τις ερωτήσεις και να συνεχίζουμε την ανάγνωση ώστε να μην χαθεί το ενδιαφέρον. Έτσι θα μπορέσουν τα παιδιά να κατανοήσουν καλύτερα τα συναισθήματα και να μάθουν πώς μπορούν να διαχειρίζονται τα έντονα συναισθήματά τους στην καθημερινότητά τους.
Μέσα από τις διαφορετικές ιστορίες, τα παιδιά μαθαίνουν ότι υπάρχουν διαφορετικά συναισθήματα και πως ο κάθε άνθρωπος αντιδρά διαφορετικά και νιώθει διαφορετικά σε παρόμοιες καταστάσεις. Αυτό θα τα βοηθήσει να μάθουν ότι είναι εντάξει να νιώθουν έντονα συναισθήματα και πως είναι ανθρώπινο να είσαι λυπημένος, αγχωμένος, φοβισμένος.