Κάθε άνοιξη και καλοκαίρι, όταν δηλαδή τα κουνούπια κάνουν την εμφάνισή τους, ξεχνώ τους καλούς μου τρόπους και όλα τα φιλειρηνικά και φυσιολατρικά διδάγματα που έχω μάθει στο παιδί μου. Το μότο «δεν κάνουμε κακό στα ζωάκια» αντικαθίσταται από πολεμικές ιαχές κάθε φορά που ένα κουνούπι εισβάλλει στο δωμάτιο απειλώντας την οικογενειακή μας ηρεμία.
«Μαμά, τι παίζουμε; Τένις;» με ρωτάει το 5χρονο παιδί μου, όταν με βλέπει σκαρφαλωμένη στο κεφαλάρι του κρεβατιού με μια αντικουνουπική ρακέτα στο χέρι και τη γλώσσα έξω να προσπαθώ να σημαδέψω ένα κουνούπι.
– Πες το κι έτσι.
– Και πόσο είμαστε; Κερδίζουμε;
– Σήμερα είμαστε ισοπαλία αλλά αύριο θα κερδίσουμε.
– Μα τι λες, μαμά;
– Θα σου φανεί περίεργο, αγόρι μου, αλλά κυνηγάμε κουνούπια.
– Και γιατί τα κυνηγάμε; Αυτά δεν είναι καλά ζωάκια;
– Αυτά τα ζωάκια εκτός του ότι είναι ενοχλητικά, γιατί ζουζουνίζουν όλο το βράδυ μέσα στο αυτί μας, μας τσιμπούν και μας δημιουργούν φαγούρες σε όλο το σώμα, είναι και ελαφρώς επικίνδυνα.
– Μα πώς γίνεται ένα τόσο δα μικρό ζωάκι να είναι επικίνδυνο, ρε μαμά; Μήπως υπερβάλλεις ως συνήθως; με ρωτάει ο γιος μου.
Θα προτιμούσα να με είχαν τσιμπήσει όλα τα κουνούπια του κόσμου από το να ακούσω αυτό το «υπερβάλλεις ως συνήθως». Το κατάπια όμως. Πήρα ύφος τώρα-θα σου-αποκαλύψω-πανανθρώπινες-αλήθειες και άρχισα να του εξηγώ πως όσο μικρό και αν είναι αυτό το έντομο και όσο αθώο κι αν φαίνεται ένα απλό τσίμπημα από κουνούπι, μπορεί να γίνει πολύ πιο σοβαρό, καθώς τα κουνούπια μεταφέρουν ιούς αλλά και βακτήρια που προκαλούν πιο σοβαρές επιπτώσεις από μία απλή κοκκινίλα. Για να μην αναφέρω μια νέα γενιά κουνουπιών, τα κουνούπια τίγρης.
– Υπάρχουν και κουνούπια λιοντάρια, μαμά; (γουρλώνει τα μάτια του)
– Τι να σου πω, αγόρι μου, του απαντώ, έτσι που το πάνε μπορεί να βγουν σε όλα τα ζώα της ζούγκλας.
– Και γιατί, μαμά, τα κυνηγάς με τη ρακέτα; Δεν υπάρχει άλλο τρόπος να απαλλαγούμε από αυτά;
– Υπάρχει, αλλά δεν πρόλαβα να προμηθευτώ το υπερόπλο για να ησυχάσω μια για πάντα.
Εκεί κάπου ο μικρός γέλασε. Αν και νυσταγμένος, με ρώτησε λεπτομέρειες για το… υπερόπλο που σκοτώνει τα κουνούπια. «Θα σου πω αύριο», του είπα. «Πήγαινε τώρα να ξεκουραστείς. Και σκεπάσου μέχρι το λαιμό με το σεντόνι για να μην σε «φάνε» τα κουνούπια και αύριο που θα έχω πάρει το υπερόπλο, θα στο δείξω».
Φυσικά αναφέρομαι στην αυτόματη συσκευή Raid Liquid. Το Raid Liquid είναι η πρώτη ηλεκτρική αντικουνουπική συσκευή με υγρό με αποδεδειγμένη αποτελεσματική προστασία από τα κουνούπια. Ο λόγος που την έχω λατρέψει είναι ότι μου δίνει τη δυνατότητα να ρυθμίσω τον χρόνο λειτουργίας της με χρονοδιακόπτη (8 ή 12 ώρες) αλλά και την έντασή της (χαμηλή, μέτρια και υψηλή), ανάλογα με το τι σόι κουνούπια θα μας επισκεφτούν. Γιατί δεν είναι και όλες οι νύχτες ίδιες.
Με λίγα λόγια προγραμματίζω τη συσκευή ανάλογα με το χρόνο και την ένταση που θέλω να δουλέψει και δεν έχω την έννοια μην την ξεχάσω αναμμένη ή να τη βγάλω από την πρίζα. Κατ’ αυτό τον τρόπο, πέραν του ότι ξενοιάζω, κερδίζω ενέργεια και χρήματα καθώς η συσκευή επειδή ακριβώς δεν λειτουργεί άσκοπα, μπορεί να διαρκέσει έως και 40 νύχτες. Όταν τελειώσει το υγρό, απλά το αντικαθιστώ με ένα από τα κλασικά ανταλλακτικά Raid που βρίσκω στο σούπερ μάρκετ και μένω ήσυχη για 40 μέρες. Κυκλοφορεί και χωρίς άρωμα, αλλά και με άρωμα ευκαλύπτου.
Α, ναι και φυσικά υπάρχουν και οι κλασικές ταμπλέτες που χρησιμοποιούνται στην αντίστοιχη ειδική συσκευή και σας χαρίζουν την ησυχία σας για 10 ολόκληρες ώρες. Μπορείτε να τις βρείτε και αυτές χωρίς άρωμα, με άρωμα ευκαλύπτου αλλά και λουλουδιών που ξεχύνεται γλυκά σε όλο το δωμάτιο.
Την επόμενη μέρα προμηθεύτηκα όλη τη σειρά Raid και την έβαλα σε λειτουργία. Όταν ξύπνησε ο μικρός, δεν υπήρχε ούτε ένα κουνούπι για δείγμα.
Τι έγινε, μαμά;
Κερδίσαμε, αγόρι μου. Μαμά εναντίον Κουνουπιών: 1-0!