Αν το παιδί σου έχει φτάσει 8 ετών και για κάποιο λόγο δεν έχει πει ακόμα μια βρισιά, είσαι από τους τυχερούς! Εμείς πάντως μεταξύ μας, οι μαμάδες 6χρονων, παιδιών προνήπιου και νηπιαγωγείου, λέμε μια στο τόσο και τη νέα κακιά λέξη της ημέρας! Ξεκινάει με κάτι ήπιο… αλλά μετά γίνεται όλο και πιο μεγάλο.
Η κόρη μου είπε στα 6 της την πρώτη της βρισιά χωρίς καν να το καταλάβει. Δεν ήξερε καν τι σημαίνει. Την είχε ακούσει από τον οδηγό του σχολικού κάποια στιγμή που μιλούσε στη συνοδό. Μετά την άκουσε και στην παιδική χαρά από εφηβάκια που κάθονταν στα παγκάκια. Μαμά τι σημαίνει “μα….” με ρώτησε.
Δεν είναι σοκαριστικό που ρώτησε, είναι σοκαριστικό όταν ακούς από ένα τόσο όμορφο και αθώο στοματάκι μια λέξη που θυμίζει άσχημες εικόνες. Ευτυχώς είχα ήδη εκπαιδευτεί από άλλες μαμάδες. Γιατί ήδη το ήξερα. Δεν έχει σημασία η κακιά λέξη που λένε, αλλά η αντίδρασή μου. “Μην το κάνεις θέμα” μου είχαν πει γιατί όλες κάποια στιγμή είχαμε ακούσει από τις γιαγιάδες μας το “θα σου βάλω πιπέρι στο στόμα”!
Δεν την απείλησα, ούτε της έδειξα ότι αγχώθηκα. Αξιοποίησα τη στιγμή για να της μάθω κάτι: Γιατί πρέπει να μιλάμε όμορφα. Και το έκανα σε 6 βήματα που πρέπει να θυμάσαι κι εσύ:
1.Μείνε ψύχραιμη
Αν αντιδράσεις με υπερβολή, θα δώσεις μεγάλη αξία στην κακιά λέξη!
2.Ρώτα
Όχι με θυμό, αλλά για να καταλάβεις: “Που την άκουσες” και “ξέρεις τι σημαίνει;”
3.Εξήγησε
Πες ότι “η λέξη αυτή δεν είναι ωραία ούτε ευγενική. Δεν την χρησιμοποιούμε στην οικογένειά μας ποτέ”.
4.Θέσε όρια
Αν κάποια στιγμή θελήσεις να τη χρησιμοποιήσεις, βρες σε παρακαλώ μία άλλη λέξη ή περιέγραψέ το. Πες “εκνευρίστηκα” ή “ο φίλος μου δεν μου φέρθηκε δίκαια” χωρίς χαρακτηρισμούς.
5. Να είσαι σωστό παράδειγμα
Μην βρίζεις μπροστά στο παιδί, μην βάζεις στην τηλεόραση προγράμματα με ακατάλληλες λέξεις. Τα παιδιά μιμούνται και επαναλαμβάνουν ό,τι ακούν.
6. Μην το κάνεις θέμα
Μετά τα 5 πρώτα βήματα, απλά συνέχισε κανονικά. Μην το συζητάς συνέχεια. Ήταν πια διδακτική στιγμή και πέρασε!
Διάβασε επίσης: