Τι κάνουμε όταν το μικρό παιδί χτυπάει άλλους ή εμάς; Οι συμβουλές των ειδικών σε θέματα νηπιακής ηλικίας

Τα παιδιά προσχολικής και νηπιακής ηλικίας εκφράζουν τα συναισθήματά τους με πολλούς τρόπους. Ειδικά τα έντονα συναισθήματα είναι κάτι που δύσκολα διαχειρίζονται επειδή δεν ξέρουν πώς να τα εκφράσουν και να τα διαχειριστούν. Είναι πολύ φυσιολογικό, λοιπόν, κάποια παιδιά να δαγκώνουν, να χτυπούν, να έχουν ξεσπάσματα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς σε θέματα νηπιακής ηλικίας του Big Little Feelings, οι γονείς οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους ξεσπάσματα με ενσυναίσθηση και τη σωστή καθοδήγηση.

Αντί να αντιδράσουμε κι εμείς επιθετικά φωνάζοντας ή απειλώντας «σταμάτα να χτυπάς γιατί θα σε τιμωρήσω», αντί να τα κάνουμε να ντραπούν με το «είσαι κακό παιδί» ή «κοίτα τι έκανες», ή απλά φωνάζοντας «δεν χτυπάμε», υπάρχει καλύτερη λύση.

Αν αντιδράσουμε με έναν από τους παραπάνω τρόπους, τότε θα έχουμε το αντίθετο αποτέλεσμα από το ζητούμενο. Δηλαδή, το παιδί μπορεί να δει την έντονη αντίδρασή μας ως κάτι «διασκεδαστικό» και τη δική του επιθετική συμπεριφορά ως κάτι που στρέφει την προσοχή πάνω του.

Έτσι όχι μόνο δεν θα σταματήσει αλλά μπορεί να συνεχίσει να το κάνει πιο συχνά, αφού επιζητά αυτή την προσοχή. Επιπλέον, κάποια παιδιά μπορεί σε μια ευάλωτη στιγμή, όπως αυτή που νιώθουν ότι πρέπει να χτυπήσουν κάποιον, να νιώσουν μεγαλύτερο εκνευρισμό με τη δική μας αντίδραση.

Εάν πάλι δεν αντιδράσουμε καθόλου, ώστε να μην δώσουμε έμφαση στην επιθετική συμπεριφορά, τότε το παιδί απλά θα μάθει ότι επιτρέπεται να χτυπάει! Τι κάνουμε λοιπόν;

Επιβεβαιώνουμε τα συναισθήματα του παιδιού με ηρεμία και σιγουριά: «Είναι εντάξει που είσαι εκνευρισμένος», λέμε για να δείξουμε ότι καταλαβαίνουμε ότι έχει αυτό το συναίσθημα και να του πούμε ότι είναι φυσιολογικό. Ταυτόχρονα όμως πρέπει να καταλάβει ότι δεν είναι εντάξει να χτυπάει. Επιβεβαιώνουμε το συναίσθημα αλλά βάζουμε όρια και δεν επιτρέπουμε τη συμπεριφορά. Δηλαδή: «Είναι εντάξει που είσαι εκνευρισμένος. Αλλά δεν είναι εντάξει να χτυπάς. Θα απομακρυνθώ για να μην με χτυπάς/ Θα φύγουμε για να μην χτυπάς το παιδάκι». Θέτουμε το όριο, δηλαδή, και με λέξεις αλλά και με πράξεις αφού το απομακρύνουμε από την επιθετική συμπεριφορά.

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network