«Ας βουρτσίσουμε λοιπόν τα δόντια μας!».
Είναι τόσο απλό όσο ακούγεται; Και αν ναι, γίνεται σωστά ή χάνουμε πολύ σημαντικά σημεία του;;
Φυσικά το κάθε παιδί έχει διαφορετικές δεξιότητες ή και αντιδράσεις. Ανάλογα με αυτές, εμείς οι γονείς μπορούμε να το καθοδηγήσουμε και να το βοηθήσουμε να βουρτσίσει τα δόντια του. Το σίγουρο είναι ότι τουλάχιστον έως την ηλικία των 6 ετών το βούρτσισμα απαιτεί την επίβλεψη ενός μεγάλου. Ίσως και περισσότερο.
Άρα η βεβαιότητα ότι «όλα καλά, πλένει τα δόντια του μόνος/η» είναι στις περισσότερες περιπτώσεις ένας ευσεβής πόθος!
Συμβουλές για να βοηθήσετε τα μικρά παιδιά να εξασκήσουν το βούρτσισμα και να το μετατρέψουν σε μια ωραία εμπειρία:
Πότε ξεκινάμε; Τουλάχιστον από 12 μηνών! Οι οδοντίατροι μας λένε να ξεκινάει το καθάρισμα ήδη από την ανατολή του πρώτου δοντιού.
• Επιλογή οδοντόβουρτσας. Χρησιμοποιήστε μια οδοντόβουρτσα με μαλακές τρίχες σχεδιασμένη για τα δοντάκια ενός βρέφους/ παιδιού.
• Πως κρατώ την οδοντόβουρτσα; Εάν το παιδί δυσκολεύεται να κρατήσει μια οδοντόβουρτσα, δοκιμάστε να κάνετε τη λαβή πιο χοντρή βάζοντάς την μέσα σε μια μπάλα του τένις. Η λαβή της οδοντόβουρτσας μπορεί επίσης να δεθεί στο χέρι του παιδιού με ένα φαρδύ λαστιχάκι μαλλιών. Οδοντόβουρτσες με χοντρές λαβές θα βρείτε επίσης μέσω διαδικτύου.
• Διδάσκουμε στο παιδί μας πώς να βουρτσίζει. Χωρίστε τη διαδικασία σε μικρά βήματα που το παιδί μπορεί να κατανοήσει και να εξασκήσει. Το βούρτσισμα πρέπει να είναι βούρτσισμα και όχι πασάλειμμα της οδοντόκρεμας και ξέπλυμα. Θυμηθείτε: η μικροβιακή οδοντική πλάκα είναι επίμονη.
Ζητήστε βοήθεια από έναν οδοντίατρο ή παιδο-οδοντίατρο. Η επίσκεψη στον παιδο-οδοντίατρο καλό είναι να γίνει νωρίς, πριν τα 2 έτη, για να μάθουμε βασικές τεχνικές και να προλάβουμε την τερηδόνα η οποία είναι αλήθεια ότι προσβάλει τα δόντια από πολύ νωρίς.
Ένας άλλος τρόπος είναι να τοποθετήσετε το χέρι σας πάνω από το χέρι του παιδιού για να «καθοδειγείτε» την οδοντόβουρτσα καθώς το παιδί βουρτσίζει.
• Χρήση οδοντόκρεμας με φθόριο! Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες χρησιμοποιήστε οδοντόκρεμα με φθόριο ακόμα και πριν τα 2 έτη της ζωής. Ακόμα και αυτές των 1000ppm αρκεί να βάζετε μικρή ποσότητα. Διαλέξτε μία που να αρέσει στο παιδί και που αισθάνεται καλά στο στόμα του. Ο ενήλικας πρέπει πάντα να τοποθετεί την ποσότητα της οδοντόκρεμας πάνω στην οδοντόβουρτσα!
📍 Για παιδιά κάτω των 3 ετών: Χρησιμοποιήστε μια μικρή επάλειψη οδοντόκρεμας με φθόριο (ποσότητα περίπου στο μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού).
📍 Για παιδιά ηλικίας 3–6 ετών: Χρησιμοποιήστε ποσότητα οδοντόκρεμας με φθόριο σε μέγεθος μπιζελιού.
📍 Εάν ένα παιδί δεν μπορεί να φτύσει: Βάλτε το παιδί να γείρει το στόμα του προς τα κάτω, έτσι ώστε η οδοντόκρεμα να μπορεί να στάζει στον νεροχύτη, σε ένα φλιτζάνι ή σε μια πετσέτα.
Δεδομένου ότι το φθόριο στην οδοντόκρεμα προορίζεται ξεκάθαρα για αποβολή και όχι για κατάποση, φροντίστε να βοηθήσετε ή να παρακολουθήσετε το παιδί ενώ βουρτσίζει. Όταν μεγαλώσει αρκετά, πείτε του να φτύνει την οδοντόκρεμα μετά το βούρτσισμα.
• Χρησιμοποιήστε ένα χρονόμετρο, ένα σύντομο τραγουδάκι ή μέτρηση ως παιχνίδι για να ενθαρρύνετε το βούρτσισμα για 1 λεπτό στις ηλικίες κάτω των δύο ετών τουλάχιστον μία φορά, το βράδυ πριν τον ύπνο. Για μεγαλύτερα παιδιά 2 έως 6 ετών θα ήταν επιθυμητό το βούρτσισμα να φτάνει τα δύο λεπτά. Στα παιδιά άνω των 6 ετών προσπαθήστε να εγκαταστήσετε το βούρτσισμα πρωί και βράδυ!
Η Παιδιατρική είναι Τέχνη – Κυριάκος Δουλγέρης