Ηπατίτιδα | Ξεκινούν μοριακά τεστ για την ανίχνευση του ιού – Οδηγίες προς τους γονείς από το Ινστιτούτο Παστέρ

μοριακά τεστ

Σε μοριακό έλεγχο για την ανίχνευση του αδενοϊού που είναι ένοχος για την οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά προχωρά το Ινστιτούτο Παστέρ, ενώ, ταυτόχρονα, ανακοινώνει τα ύποπτα συμπτώματα της νόσου, που θα πρέπει να προσέξουν οι γονείς και οι κηδεμόνες των παιδιών.

Ειδικότερα, το Διαγνωστικό Τμήμα του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ αρχίζει τη μοριακή ανίχνευση για τους οροτύπους 40 / 41 (F40 / F41) του αδενοϊού όπως και την αλληλούχιση γονιδιώματος για ταυτοποίηση των οροτύπων του αδενοϊού.

Με αυτόν τον τρόπο οι ειδικοί επιστήμονες στοχεύουν στην εξακρίβωση πιθανών περιστατικών οξείας ηπατίτιδας και σε παιδιά στη χώρα μας.

Να σημειώσουμε ότι οι Έλληνες επιστήμονες θεωρούν σχεδόν δεδομένη την παρουσία κρουσμάτων και στη χώρα μας, εκτιμώντας ότι αργά ή γρήγορα θα υπάρξουν και στην Ελλάδα παιδιά που θα νοσήσουν από την ηπατίτιδα.

Γκίκας Μαγιορκίνης: Ο ιός 99% βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα

“Ο ιός 99% βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα, λέει ο κ. Μαγιορκίνης, αυτό που δεν ξέρουμε, όπως λέει, είναι αν θα δούμε αυτή την επιπλοκή” είχε δηλώσει μιλώντας στην ΕΡΤ ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

“Θεωρητικά υπολογίζουμε ότι αν συμβεί και στην Ελλάδα θα είναι της τάξης των 10-20 κρουσμάτων, στη χειρότερη περίπτωση, αν δεν αυξηθούν τα κρούσματα και στο Ηνωμένο Βασίλειο”.ανέφερε ο καθηγητής στο τμήμα Υγιενής επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ.

Ντόρα Ψαλτοπούλου: Δεν μπορούμε να προβλέψουμε σε ποια παιδιά θα εμφανιστεί

“Οτιδήποτε είναι άγνωστο, είναι ανησυχητικό”, είπε η Επιδημιολόγος Ντόρα Ψαλτοπούλου μιλώντας στον ΣΚΑΪ για τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά.

Η καθηγήτρια εξήγησε ότι δεν αφορά στους ιούς της ηπατίτιδας A, B, C, D και E και αφορά κυρίως παιδιά 2-5 ετών αλλά και έως 16 ετών.

“Δεν μπορούμε να προβλέψουμε σε ποια παιδιά θα εμφανιστεί”, τόνισε και συμβούλευσε τους γονείς να προσέχουν την υγιεινή των παιδιών.

“Να πλένουν τα χέρια τους και να μην έρχονται σε επαφή με άτομα που έχουν γαστρεντερικά συμπτώματα ή ιογενείς λοιμώξεις” συμβουλεύει η Επιδημιολόγος.

Τι είναι η οξεία ηπατίτιδα

Το κλινικό σύνδρομο μεταξύ των εντοπισμένων περιπτώσεων είναι η οξεία ηπατίτιδα. Πολλές περιπτώσεις ανέφεραν γαστρεντερικά συμπτώματα όπως κοιλιακό άλγος, διάρροια και έμετο τα οποία προηγήθηκαν της εμφάνισης της οξείας ηπατίτιδας και, αυξημένα επίπεδα ηπατικών ενζύμων – ασπαρτική τρανσαμινάση (AST) ή αμινοτρανσαμινάση αλανίνης (ALT) – και ίκτερο.

Οι περισσότερες περιπτώσεις δεν εμφάνισαν πυρετό. Οι κοινοί ιοί, οι οποίοι προκαλούν οξεία ιογενή ηπατίτιδα (ιοί ηπατίτιδας A, B, C, D και E), δεν έχουν ανιχνευθεί σε καμία από αυτές τις περιπτώσεις.

Οδηγίες προς τους γονείς

Οι γονείς και οι κηδεμόνες θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση για τις ενδείξεις και τα συμπτώματα της ηπατίτιδας (συμπεριλαμβανομένης της εμφάνισης ικτέρου) ενώ θα πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με έναν επαγγελματία υγείας σε περίπτωση ανησυχίας. Προτεινόμενα δείγματα για τη διάγνωση μόλυνσης από αδενοϊό οροτύπου F41 είναι τα κόπρανα.

Τα συμπτώματα της οξείας ηπατίτιδας περιλαμβάνουν:

κιτρίνισμα του λευκού μέρους των ματιών ή του δέρματος (ίκτερος)
σκουρόχρωμα ούρα
αποχρωματισμένα κόπρανα
κνησμός στο δέρμα
μυικό άλγος και αρθραλγία
αίσθημα καχεξίας και/ ή κόπωσης
απώλεια όρεξης
κοιλιακό άλγος

Πηγή: thetoc.gr

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network