Η ικανότητα των παιδιών να είναι δημιουργικά και να “σκέφτονται έξω από το κουτί”, είναι η δεξιότητα του 21ου αιώνα! Δείτε πως ωφελεί η δημιουργικότητα τα παιδιά και πώς να τα βοηθήσετε να γίνουν πιο δημιουργικά.
Πώς ορίζεται η δημιουργικότητα
Η δημιουργικότητα είναι η τάση των ανθρώπων να παράγουν ή να αναγνωρίζουν νέες ιδέες που μπορεί να είναι χρήσιμες στην επίλυση προβλημάτων (π.χ. επιστημονικές ή άλλες ανακαλύψεις), στην επικοινωνία με τους άλλους ανθρώπους (π.χ. τάση για μετάδοση καινοτόμων αξιών) και στην ψυχαγωγία (π.χ. καλλιτεχνικά έργα μουσικής, ποίησης, λογοτεχνίας κλ.)
Δύο είναι οι βασικές διαδικασίες της δημιουργικότητας: η σκέψη και η παραγωγή. Εάν ένα άτομο έχει ιδέες και δεν μπορεί να τις πραγματοποιήσει, τότε είναι ευρηματικό, αλλά όχι ως δημιουργικό.
Η δημιουργικότητα στα παιδιά
Τα δημιουργικά παιδιά είναι παιδιά με αυτοπεποίθηση, δείχνουν μεγαλύτερη προθυμία να πειραματιστούν με νέες ιδέες, να ρισκάρουν, ανησυχούν λιγότερο για τα λάθη τους, είναι ανεξάρτητα και έχουν περισσότερη επιτυχία στη μάθηση. Δείτε πως ωφελεί η δημιουργικότητα στα παιδιά και πώς να τα βοηθήσετε να γίνουν πιο δημιουργικά.
Βοηθά στην ανάπτυξη δεξιοτήτων: Τα μικρά παιδιά που παίρνουν ένα μαρκαδόρο και αρχίζουν να σχεδιάζουν αναπτύσσουν τις κινητικές τους δεξιότητες. Ενώ μπορεί να φαίνεται ότι αυτά τα τυχαία γραφήματα δεν σημαίνουν τίποτα, τα παιδιά συνδέουν τα σχέδιά τους με τη σκέψη, τη φαντασία και τα δάκτυλά τους και αναπτύσσουν τη λεπτή κινητικότητα καθώς και τη δεξιότητα της λαβής του μολυβιού. Η λεπτή κινητικότητα είναι δεξιότητα που μαθαίνονται σε καλλιτεχνικές δραστηριότητες, όπως το σχέδιο και ο χορός, βοηθούν στην προετοιμασία του εγκεφάλου για περαιτέρω εκμάθηση, συνδέοντας τις απτικές και οπτικές δεξιότητες.
Συμβάλλει στην ανάπτυξη: Η ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων προετοιμάζουν τα παιδιά για κάθε στάδιο της ανάπτυξής τους. Η πρώιμη παιδική ηλικία χωρίζει τις δεξιότητες σχεδίασης σε προ-σχηματικά και σχηματικά στάδια. Με την ανάπτυξη του συντονισμού των ματιών και των λεπτών κινητικών δεξιοτήτων, τα παιδιά αρχίζουν να προετοιμάζονται για την κατανόηση περίπλοκων ιδεών όπως τα σχήματα και οι αριθμοί. Αυτή η εξέλιξη δεν είναι δυνατή χωρίς τη δημιουργικότητα.
Συμβάλλει στην επίλυση προβλημάτων: Η δημιουργικότητα μαθαίνει στα παιδιά πως να επιλύουν προβλήματα, μία βασική δεξιότητα για επιτυχημένη ζωή. Με τη συμμετοχή σε καλλιτεχνικές δραστηριότητες, τα παιδιά αναπτύσσουν εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους και μαθαίνουν να καινοτομούν.
Προωθεί την καλή ψυχική υγεία: Υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της τέχνης και της ψυχικής υγείας. Οι θεραπευτές έχουν χρησιμοποιήσει δημιουργικές τεχνικές όπως το γράψιμο και τη ζωγραφική για να βελτιώσουν την ψυχική υγεία των ασθενών τους.
Ενισχύεται η αυτοπεποίθησή τους: Ενθαρρύνοντας τα παιδιά να ακολουθήσουν το πάθος και τα όνειρά τους, τονώνετε την αυτοπεποίθησή τους και την ευτυχία τους, κάτι που θα έχει διαρκή αποτελέσματα και στην ενήλικη ζωή τους. Οι έρευνες δείχνουν ότι η ευτυχία κάνει ένα παιδί πιο αφοσιωμένο, δημιουργικό, ενεργητικό, ανθεκτικό και παραγωγικό μέλος της κοινωνίας.
Καλλιεργεί τη συναισθηματική υγεία και την αυτοέκφραση: Η δημιουργικότητα, όταν εκφράζεται πλήρως, είναι μια από τις πιο εκπληκτικές εμπειρίες για τα παιδιά. Τους δίνει την ευκαιρία να δημιουργήσουν κάτι απτό από προσωπικά συναισθήματα και εμπειρίες με τη φαντασία τους. Έτσι ενισχύουν τη συναισθηματική τους υγεία τους και μαθαίνουν να εκφράζονται ελεύθερα.
Πώς να γίνουν πιο δημιουργικά
Βοηθήστε τα βρουν μόνα τους τις απαντήσεις
Ενθαρρύνετε την περιέργειά τους. Όταν σας ρωτάνε απαντήστε: «Δεν ξέρω ούτε κι εγώ. Πως πιστεύεις ότι μπορούμε να μάθουμε;»
Αφήστε να κάνουν λάθη
Ενθαρρύνετε τα παιδιά να παίρνουν ρίσκα (σε λογικά πλαίσια) που θα τα οδηγήσουν στη δημιουργικότητα. Εάν δοκίμασαν κάτι και έκαναν λάθος πείτε τους «Δοκίμασε με άλλον τρόπο, θα τα καταφέρεις.»
Μην τα κριτικάρετε
Αποφεύγετε τις αποθαρρυντικές φράσεις. Η αρνητική κριτική μειώνει τη δημιουργικότητα. Μελέτη έδειξε ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν με μη επικριτικούς γονείς τείνουν να είναι πιο δημιουργικά, σε σχέση με παιδιά που αναθρέφονται από επικριτικούς γονείς.
Αναδείξτε τα έργα τους
Σεβαστείτε τις δημιουργικές προσπάθειες του παιδιού. Αναρτήστε τις ζωγραφιές τους στο ψυγείο ή σε πίνακες. Είναι ένδειξη αποδοχής της αγάπης και της εκφραστικότητάς τους.
Ενθαρρύνετε το χιούμορ
Το χιούμορ βοηθάει τα παιδιά να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους. Γελάτε μαζί τους συχνά και βρίσκετε τα αστεία τους πετυχημένα.
Μη βάζετε κανόνες στο παιχνίδι
Στα παιδιά αρέσει να παίζετε μαζί τους στο πάτωμα. Αφεθείτε και παίξτε μαζί τους, χωρίς κανόνες.
Παίζετε παιχνίδια που ενισχύουν τη δημιουργικότητα
Για παράδειγμα παίξτε παιχνίδια που συνδυάζουν τη φαντασία με το λόγο όπως το να βρείτε τρόπους να χτίσετε ένα σπίτι στο φεγγάρι ή παιχνίδια ρόλων. Η μεταμφίεση τα βοηθάει επίσης να μπαίνουν στη θέση άλλων, να ανακαλύπτουν νέες κινήσεις, να εφευρίσκουν διαλόγους.
Φτιάξτε χειροποίητα μουσικά όργανα
Και κάντε τη δική σας μπάντα!
Δημιουργήστε ιστορίες
Ξεκινήστε την αρχή της ιστορίας και ζητήστε να προσθέτει κάτι, μέχρι να ολοκληρώσετε μία ιστορία. Μπορείτε επίσης να αλλάζετε το τέλος γνωστών παραμυθιών.