Γνωρίζεις τον κανόνα “3-6-9-12” για τα παιδιά και τις οθόνες;

Ο Serge Tisseron είναι ένας Γάλλος ψυχαναλυτής και ψυχίατρος, πολύ καταξιωμένος στη χώρα του, που το 2008 ανέπτυξε τον κανόνα «3-6-9-12» για τα παιδιά και τις οθόνες.

Ως επιστήμονας αντικείμενο των ερευνών του ήταν η σχέση των νέων και των παιδιών με την τεχνολογία προσπαθώντας να εντοπίσει τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι οθόνες στους νέους ανθρώπους αλλά και να λύσει τις όποιες παρανοήσεις μπορεί να έχουν οι γονείς και οι ενήλικες με την ενασχόληση των νέων με την τεχνολογία.

Ο κανόνας «3-6-9-12» που ανέπυξε ο διάσημος ψυχίατρος συνιστά όπως αναφέρουν και οι αριθμοί-ηλικίες: “καθόλου τηλεόραση πριν από τα τρία χρόνια, όχι βιντεοπαιχνίδια πριν από τα έξι, καθόλου internet πριν από τα εννέα χρόνια και καθόλου κοινωνικά μέσα πριν από τα 12 έτη”. Μάλιστα, ο κανόνας του έγινε αποδεκτός και από τη Γαλλική Ένωση Παιδιάτρων.

Αν και έχουν περάσει πολλά χρόνια από το 2008 που ο Tisseron μελέτησε τις επιπτώσεις που έχουν οι οθόνες στα παιδιά, πολλοί γονείς όχι μόνο δεν ακολουθούν τον κανόνα «3-6-9-12» αλλά δεν βάζουν καθόλου όρια στη χρήση της τεχνολογίας. Πλέον τα παιδιά από μηνών μπορεί να περνούν σχεδόν μια ώρα μπροστά στην τηλεόραση ενώ μέχρι τα τρία μπορεί να φτάσει και τα 150 λεπτά. Όσο για τα social media, σύμφωνα με το Safekidsproject, τα παιδιά ασχολούνται με αυτά πριν από την επιτρεπόμενη ηλικία των 13 ετών.

Όπως είχε δηλώσει ο Tisseron σε παλιότερη συνέντευξή του στην ΕΡΤ και στη δημοσιογράφο Μάχη Μαργαρίτη “πριν από από την ηλικία των τριών, είναι η σχέση που έχει σημασία, όχι η οθόνη. Το πρόβλημα είναι ότι συνήθως η τηλεόραση μένει ανοιχτή μόνιμα, και τα μικρά παιδιά ζουν με αυτή. Αλλά η έρευνα έχει δείξει ότι αυτό βλάπτει την ανάπτυξή τους. Τα μωρά έχουν πράγματι την ανάγκη να διαμορφώσουν τις ικανότητες προσοχής και συγκέντρωσης, και δε μπορούν να το κάνουν σε ένα περιβάλλον θορυβώδες όπως αυτό που δημιουργεί η τηλεόραση”.

Όσο για την επίβλεψη που οφείλει να έχει ο γονέας όταν το παιδί του μπαίνει στο διαδίκτυο, είχε πει: ““Internet με συνοδεία” δε σημαίνει να στεκόμαστε πίσω από το παιδί κάθε φορά που μπαίνει στο ίντερνετ, ούτε να παρακολουθούμε καθετί που κάνει, κοιτάζοντας το ιστορικό. Διαδίκτυο με επίβλεψη, σημαίνει δύο πράγματα. Το πρώτο είναι να προετοιμάσουμε το παιδί. Μεταξύ 6 και 9 χρόνων, πρέπει να του εξηγήσουμε τους τρεις βασικούς κανόνες του internet. Ό, τι τοποθετείς εκεί μπορεί να γίνει “δημόσιο”-Ό, τι τοποθετείς εκεί θα μείνει για πάντα -Δεν πρέπει να πιστεύεις όλα όσα βρίσκεις”.

Διάβασε επίσης:

Η παιδίατρος απαντά: Πώς να απομακρύνω το παιδί από τις οθόνες;

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network