Ξέρεις κάποιο παιδί που δεν έχει αντιμιλήσει έστω και μια φορά στους γονείς του; Δεν είναι απαραίτητα μια αγενής συμπεριφορά ούτε κάτι που πρέπει να τιμωρήσεις.
Τα παιδιά αντιμιλούν από τότε που μαθαίνουν τη λέξη “όχι” και την επαναλαμβάνουν συνέχεια. Θέλουν να εκφράσουν την άποψή τους και καλά κάνουν, ειδικά αν νιώθουν ασφάλεια να την εκφράσουν στους γονείς τους χωρίς να φοβούνται την τιμωρία ή τις φωνές.
Ο λόγος που αντιμιλούν έχει να κάνει με τον έλεγχο. Κι οι αφορμές είναι πολλές. Θέλουν περισσότερο γλυκό, θέλουν περισσότερο παιχνίδι ή να φορέσουν κάτι διαφορετικό από αυτό που επέλεξε η μαμά για αυτά. Θέλουν να πουν την άποψή τους και δεν ξέρουν ακόμα πώς να το επικοινωνήσουν σωστά.
Τα παιδιά, μάλιστα, που μεγαλώνουν με γονείς που και οι ίδιοι αντιμιλούν μεταξύ τους, είναι αγενείς, δεν έχουν υπομονή ή φωνάζουν είναι πολύ πιθανόν να μιμηθούν αυτές τις συμπεριφορές ως κάτι φυσιολογικό για να επικοινωνήσουν όσα θέλουν.
Tips για να βοηθήσεις το παιδί να μην αντιμιλά αλλά να επικοινωνεί με υγιή τρόπο τις ανάγκες του
Σταμάτα να φωνάζεις και συζήτησε: Αντί να λες “σταμάτα να μου μιλάς με αυτό τον τρόπο, πήγαινε στο δωμάτιό σου” ή να τιμωρείς μπορείς να λες “βλέπω ότι είσαι ταραγμένος. Θέλεις να μου μιλήσεις πιο ευγενικά;”.
Βρείτε μαζί τι το προκαλεί: Είναι κουρασμένο, νυστάζει, πεινάει, υπάρχει κάτι που το αγχώνει;
Αφήστε το να εκφράσει τα συναισθήματά του: Χρησιμοποιώντας το “Εγώ νιώθω” θα μιλήσει για όσα το απασχολούν, θα πάρει επιβεβαίωση από εσάς και θα ηρεμήσει.
Διάβασε επίσης: