Αν το παιδί σας κρατά την αναπνοή του για να σας τραβήξει την προσοχή ή να σας τρομάξει για να κάνει που θέλει θα χρειαστεί να κρατήσετε κι εσείς μια πολύ συγκεκριμένη στάση. Το κράτημα της αναπνοής είναι ένα επικίνδυνο «παιχνίδι» αφού το παιδί μπορεί να χάσει τις αισθήσεις του αλλά κι εσείς να χάσετε τον έλεγχο.
Το κράτημα της αναπνοής είναι πολύ πιο συνηθισμένο από ό,τι φαντάζεστε στα μικρά παιδιά. Αρκετά παιδιά εκφράζουν το θυμό τους με το κράτημα της αναπνοής, κατά τη διάρκεια του οποίου το παιδί φαίνεται να καταπίνει τη γλώσσα του, να σταματά να αναπνέει και ύστερα να λιποθυμά. Το θέαμα του παιδιού σε αυτή την κατάσταση σας τρομοκρατεί και σας αναστατώνει. Λογικό. Το να βλέπετε το παιδί σας να γίνεται μπλε καθώς του λείπει ο απαραίτητος αέρας για την αναπνοή ενώ συνεχίζει να κρατά ερμητικά κλειστό το στόμα του είναι φοβερό. Αλλά είτε το πιστεύετε είτε όχι δεν είναι επικίνδυνο για το παιδί σας. Ακόμη και η απώλεια των αισθήσεων είναι στην πραγματικότητα η προστατευτική αντίδραση του οργανισμού που επιτρέπει την ανάκτηση φυσιολογικής αναπνοής. Το μόνο αρνητικό από το κράτημα της αναπνοής είναι ότι έχετε περισσότερες πιθανότητες να ενδίδετε στα “θέλω” του προκειμένου να αποφεύγετε τις αντιπαραθέσεις που θα οδηγήσουν σε μία τέτοια κατάσταση. Έτσι το παιδί διαπιστώνει ότι με αυτή την τακτική μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Δείτε πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε.
Μην πανικοβληθείτε!
Θα χρειαστεί να διατηρήσετε τον αυτοέλεγχό σας μπροστά σε μία τέτοια κατάσταση αλλά δεν χρειάζεται να ρίξετε στο πρόσωπο του παιδιού νερό, να βάλετε το χέρι σας στο στόμα του ή να του δώσετε το φιλί της ζωής. Όταν το επεισόδιο τελειώσει αφήστε το παιδί να ξεκουραστεί στο κρεβάτι του και κρατήστε το για λίγο στην αγκαλιά σας μέχρι να ηρεμήσει.
Μην του λέτε να σταματήσει
Αντί να του λέτε να το σταματήσει, εξηγήστε του με ψυχραιμία, σταθερότητα και ηρεμία πόσο επικίνδυνο είναι αυτό που κάνει. Αν λιποθυμήσει κάντε του μια αγκαλιά μόλις συνέλθει αλλά μην του κάνετε τη χάρη για την οποία ούρλιαζε εξ αρχής.
Μην το παίρνετε προσωπικά
Η τακτική αυτή πολλές φορές είναι αντίδραση και οι αντιδράσεις έχουν σχέση με την πορείας ανάπτυξης και του ταμπεραμέντου του παιδιού σας και όχι της ανατροφής που του δίνετε.
Μην το τιμωρείτε
Το κράτημα της αναπνοής είναι πέρα από τις δυνατότητες του παιδιού για αυτοέλεγχο, και δεν φταίει πάντα γι΄αυτό, οπότε δεν έχει νόημα να του φωνάζετε ή να το τιμωρείτε, ούτε εκείνη την ώρα ούτε μετά. Το μόνο που θα καταφέρετε να κάνετε είναι να επιτείνει αυτή τη συμπεριφορά αφού γνωρίζει ότι σας δημιουργεί πρόβλημα.
Αποσπάστε του την προσοχή
Αν είναι δεκτικό στην απόσπαση της προσοχής, κάτι που φέρνει πάντα αποτέλεσμα πριν φτάσει το νευρικό ξέσπασμα στο αποκορύφωμά του, εμφανίζετέ του ένα από τα αγαπημένα του αντικείμενα, παιχνίδια κ.λπ. Προτείνετέ του να πάτε στην παιδική χαρά ή τραγουδήστε ή χορέψτε μαζί του ή κάντε αστείους μορφασμούς. Αν αυτό εντείνει το πρόβλημα αφήστε το.
Κάντε έλεγχο με τον παιδίατρο
Εάν το παιδί κρατά συχνά την αναπνοή του με συνέπεια να μελανιάζει και να λιποθυμά, ελέξτε το με τον παιδίατρό σας. Μερικές φορές είναι σημάδι έλλειψης σιδήρου ή σιδηροπενικής αναιμίας. Επίσης θα ελέγξει ότι δεν προκαλείται από νευρικά ξεσπάσματα ή άλλη κρίση εκνευρισμού ή θυμού. Η μέση ηλικία υποχώρησης των κρίσεων είναι περίπου στα 4 -5 έτη.
Μιλήστε με έναν ψυχολόγο
Υπάρχουν διάφορα νευρικά ξεσπάσματα. Αν το παιδί σας παρουσιάζει πολύ συχνά ξεσπάσματα όπως με το κράτημα της αναπνοής, αν συνοδεύονται από συναισθήματα έντονης οργής, θλίψης, απελπισίας, από επιθετική ή βίαιη συμπεριφορά ή εάν εσείς δυσκολεύεστε να διαχειριστείτε μία τέτοια κατάσταση, μιλήστε σε έναν ψυχολόγο. Μπορεί να χρειάζεστε και εσείς ως γονιός επιπλέον στήριξη, διαβεβαίωση και συμβουλές.