Αυτή η εποχή του χρόνου φέρνει μαζί με το κρύο, τις βροχές, τα χιόνια, τις γιορτές και την αύξηση των εποχικών λοιμώξεων. Είναι μύθος ότι με το κρύο αρρωσταίνουμε πιο εύκολα. Η αλήθεια είναι ότι με την πτώση της θερμοκρασίας τα παιδιά και οι γονείς μαζεύονται σε κλειστούς χώρους κι αυτό ευνοεί την διασπορά των ιογενών λοιμώξεων. Μετά από μια χρονιά που -λόγω των αυστηρών μέτρων περιορισμού της διασποράς του Covid 19– είχαμε πτώση των ιογενών λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού (90%), φέτος φαίνεται ότι παρουσιάζεται έκρηξή τους. Σημαντικό ρόλο στην αύξηση της νοσηρότητας φαίνεται να παίζει το γεγονός ότι την περσινή χρονιά τα παιδιά δεν είχαν αρρωστήσει, κάτι που έκανε το ανοσοποιητικό τους σύστημα να έχει «ξεχάσει» τους συνηθισμένους ιούς.
Ποιος είναι ο συχνότερος ιός του χειμώνα για την τρέχουσα χρονιά;
Πρωταγωνιστικό ρόλο έχει φέτος ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV).
Ο RSV (αναπνευστικός συγκυτιακός ιός) κυκλοφορεί τον χειμώνα σε μεγαλύτερη συχνότητα από τον ιό της γρίπης. Αποτελεί τη συχνότερη αιτία λοίμωξης αναπνευστικού. Προκαλεί στα παιδιά κάτω των 2 ετών οξεία βρογχιολίτιδα κι αντιστοίχως είναι η πιο συχνή αιτία νοσηλείας αυτή την περίοδο. Η μετάδοση του ιού γίνεται μέσω σταγονιδίων και παραμένει ζωντανός για 4 ώρες σε επιφάνειες και χέρια.
Τα συμπτώματα είναι καταρροή, βήχας, κακουχία, μειωμένη σίτιση, πυρετός˙ οι επιπλοκές είναι δυσκολία στην αναπνοή, δύσπνοια, αφυδάτωση, πνευμονία. Πιο ευάλωτα είναι τα παιδιά κάτω των 12 μηνών, διότι οι βρόγχοι, τα βρογχιόλια είναι πιο μικρά και το ανοσοποιητικό σύστημα δεν έχει έρθει σε επαφή με τον ιό. Η θεραπεία είναι μη-ειδική, συνήθως είναι αυτοπεριοριζόμενη νόσος˙ συνιστάται δηλαδή η παραμονή των παιδιών στο σπίτι, η σίτιση με συχνά γεύματα, η κατάποση αρκετών υγρών, οι ρινοπλύσεις. Αν το παιδί και ειδικά τα μικρά βρέφη παρουσιάζουν υψηλό πυρετό, υπνηλία, μειωμένη σίτιση, δυσκολία στην αναπνοή πρέπει να εκτιμώνται από τον παιδίατρο. Κάποια παιδιά, ειδικά μικρής ηλικίας, μπορεί να χρήζουν νοσηλείας για την χορήγηση οξυγόνου και υγρών ενδοφλεβίως.
Για τα πρόωρα νεογνά ή τα νεογνά με βρογχοπνευμονική δυσπλασία ή συγγενή καρδιοπάθεια στην εποχή της έξαρση του RSV, δηλαδή από τον Νοέμβριο έως τον Απρίλιο, χορηγούνται μηνιαίως μονοκλονικά αντισώματα. Αυτό γίνεται για να προστατευθεί αυτή η ευάλωτη ομάδα έναντι του ιού.
Τι άλλες λοιμώξεις κυκλοφορούν αυτή την περίοδο;
Οι άλλες λοιμώξεις που κυκλοφορούν αυτή την περίοδο είναι το κοινό κρυολόγημα, με πιο ήπια συμπτώματα, η ιογενής γαστρεντερίτιδα με θορυβώδη συμπτώματα (πολλαπλούς εμέτους, διαρροϊκές κενώσεις, κεφαλαλγία, κοιλιακό άλγος, κακουχία, αδυναμία) αλλά μικρής διάρκειας (12-48 ώρες), ενώ αναμένεται και η εποχική γρίπη.
Η πανδημία του Covid-19 μάς έμαθε ότι η κοινωνική αποστασιοποίηση, το συχνό πλύσιμο χεριών ή η χρήση αλκοολούχων αντισηπτικών συμβάλλουν στην μείωση της διασποράς των ιώσεων. Οι γενικές συμβουλές, όπως ο περισσότερος ύπνος (9 με 11 ώρες για παιδιά σχολικής ηλικίας), η σωστή διατροφή, ο περιορισμός της έκθεσης σε οθόνες, η περισσότερη φυσική άσκηση ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, θωρακίζοντας τον οργανισμό απέναντι στους ιούς. Αν το παιδί έχει συμπτώματα ιογενούς λοίμωξης καλό είναι να παραμείνει στο σπίτι και να διενεργείται διαγνωστικό τεστ για Covid-19 .
Σε αντίθεση με τον προηγούμενο χειμώνα, που εκτός από το Covid-19 πρακτικά δεν κυκλοφόρησε κάποια άλλη ίωση, φέτος υπάρχει μεγάλη έξαρση των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού ενώ αναμένεται και η γρίπη. Ο εμβολιασμός, η διενέργεια διαγνωστικών τεστ, ο περιορισμός κατ’ οίκον, η χρήση της μάσκας, το πλύσιμο των χεριών είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της εξάπλωσης του Covid-19, της γρίπης, του RSV και των άλλων ιογενών λοιμώξεων.
*Και για οτιδήποτε επείγον συμβεί στους μικρούς μας φίλους, το τμήμα Επειγόντων Περιστατικών της Ευρωκλινικής Παίδων λειτουργεί με εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, για την άμεση αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών σε 24ωρη βάση, 365 μέρες το χρόνο με εφημερεύοντες ιατρούς (παιδίατρο, παιδοχειρουργό κ.λπ.), καθώς και on call ειδικότητες. Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών της Ευρωκλινικής Παίδων βρίσκεται στο ισόγειο της κλινικής, άμεσα προσβάσιμο από τους μικρούς ασθενείς.
Το τμήμα διαθέτει σύγχρονες νοσοκομειακές υποδομές και κορυφαίο τεχνολογικό εξοπλισμό εξασφαλίζοντας σωστή και γρήγορη διάγνωση. Υπάρχει συνεχής υποστήριξη από τα υπόλοιπα τμήματα της κλινικής για τη πραγματοποίηση αιματολογικών, βιοχημικών και απεικονιστικών εξετάσεων (υπερηχογράφημα, αξονική και μαγνητική τομογραφία) όλο το 24ωρο.
Ευχαριστούμε θερμά την κα. Κάσσου Νικολέτα-Χριστίνα, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Παιδιατρικού Τμήματος, Ευρωκλινική Παίδων, για τις χρήσιμες πληροφορίες.