Είναι πολύ βασικό να χτίσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ του παιδιού και των γιατρών, μια γέφυρα τόσο απαραίτητη για την υγεία του κάθε ανθρώπου. Στο παρελθόν προσπαθούσαμε να ξεγελάσουμε τα παιδιά είτε λέγοντας τους ότι θα πάμε κάπου αλλού ή ότι θα πάμε στον γιατρό και ότι δεν θα πονέσει καθόλου.
Όμως, όπως εμείς, έτσι και τα παιδιά έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν τι ακριβώς να περιμένουν ώστε να αρχίσουν να εμπιστεύονται τη διαδικασία. Αν τους πούμε πως σε ένα εμβόλιο «δεν θα πονέσουν καθόλου», αυτό δεν είναι αλήθεια. Έτσι δεν είναι; Μπορούμε όμως εναλλακτικά να τους πούμε πως θα περάσουμε από τον παιδίατρο, θα κάνουμε ένα εμβόλιο «που θα το αισθανθείς σαν ένα ελαφρύ τσίμπημα» και μετά μπορούμε να πάμε στις κούνιες ή στο σούπερ μάρκετ ή όπου αλλού είναι να πάμε σύμφωνα με το πρόγραμμα μας.
Το παιδί, όταν διαπιστώνει πως πράγματι έτσι είναι όπως τα περιγράφουμε κάθε φορά, δεν έχει λόγο να φοβάται αφού μας εμπιστεύεται και προετοιμάζεται για το τι να περιμένει στον γιατρό. Παιδιά που είχαν στο παρελθόν τραυματικές εμπειρίες με γιατρούς καλό είναι να κάνουν 1-2 επισκέψεις στον νέο παιδίατρο στις οποίες ο γιατρός ούτε καν θα τα εξετάσει, παρά μόνο θα τους μιλήσει.
Επίσης αν πάμε στοχευμένα για κάτι, π.χ γιατί κάτι έχει το αυτί ή θα πρέπει να εξετάσει τα μάτια του, θα πούμε αυτό ακριβώς. Έτσι οικοδομείται σταδιακά μια σχέση εμπιστοσύνης με τους γιατρούς ώστε τα παιδιά μας να απευθύνονται στο μέλλον ως νεαροί ενήλικες κι έπειτα ως ενήλικες άφοβα για καθετί τους απασχολεί.
Δες τις συμβουλές της παιδιάτρου:
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.