Ένας μικρός οδηγός με τις πιθανές ερωτήσεις που μπορεί να έχεις για τα εμβόλια, τη δράση και την ασφάλειά τους – και τις απαντήσεις τους!
«Πώς ακριβώς δρουν τα εμβόλια;»
Ο ρόλος των εμβολίων είναι να προετοιμάσουν τον οργανισμό ώστε να είναι το ανοσοποιητικό σύστημα πανέτοιμο να πολεμήσει τον εισβολέα (νόσο). Τα εμβόλια περιέχουν είτε ένα νεκρό είτε ένα εξασθενημένο μικρόβιο, είτε τα τμήματά του που προκαλούν μια συγκεκριμένη νόσο. Έτσι, ο οργανισμός εξασκείται στην καταπολέμησή της παράγοντας αντισώματα που αναγνωρίζουν συγκεκριμένα τμήματα του μικροβίου. Αυτή η μόνιμη ή μακροχρόνια δράση σημαίνει ότι σε περίπτωση που το παιδί εκτεθεί στη νόσο διαθέτει ήδη τα αντισώματα και ο οργανισμός του γνωρίζει πώς να την εξουδετερώσει, οπότε δε θα αρρωστήσει. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται ανοσία.
«Μπορεί το παιδί να αρρωστήσει από τη νόσο για την οποία εμβολιάστηκε εξαιτίας του εμβολίου;»
Ένα εμβόλιο που έχει παρασκευαστεί από νεκρά βακτήρια ή ιούς ή από μέρη αυτών των βακτηρίων ή των ιών είναι αδύνατο να προκαλέσει τη συγκεκριμένη ασθένεια. Μόνο τα εμβόλια που έχουν παρασκευαστεί από ζωντανούς εξασθενημένους ιούς, όπως το εμβόλιο της ανεμοβλογιάς ή το MMR (ιλαρά-παρωτίτιδα-ερυθρά), μπορούν πιθανώς να προκαλέσουν στο παιδί μια ήπια μορφή της νόσου, που όμως σχεδόν πάντα είναι πολύ πιο ήπια από τη νόσο που εκδηλώνεται μέσω της μόλυνσης από τον ίδιο τον ιό.
«Δεν είναι πιο “βαριά” τα πολυδύναμα εμβόλια;»
Τα πολυδύναμα εμβόλια περιέχουν αντιγόνα για περισσότερες από μία ασθένειες. Ασφαλή επιστημονικά δεδομένα αποδεικνύουν ότι η ταυτόχρονη χορήγηση εμβολίων δεν επιβαρύνει το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού. Αυτή τη στιγμή το νεότερο εμβόλιο είναι το εξαδύναμο, που προστατεύει από τη διφθερίτιδα, τον τέτανο, τον κοκκύτη, την πολιομυελίτιδα, τον αιμόφιλο ινφλουέντζα και την ηπατίτιδα Β
Δείτε τη συνέχεια στο shape.gr