Φαντάσου ότι είσαι σε ένα εστιατόριο με τα παιδιά σου. Δίνεις παραγγελία και δεν λες ποτέ ευχαριστώ στον σερβιτόρο. Αν δεν σου αρέσει κάτι στο πιάτο σου, του κάνεις παρατήρηση με τον χειρότερο τρόπο και τα παιδιά σου είναι εκεί και σε βλέπουν.
Φαντάσου ότι με το αυτοκίνητό σου κλείνεις μια ράμπα με τη δικαιολογία ότι θα μείνεις ένα λεπτάκι μόνο ή ότι στα φανάρια πηγαίνεις από το πλάι για να βρεθείς πρώτος στην γραμμή, γιατί βιάζεσαι πάρα πολύ και δεν θα προλάβεις το ραντεβού σου.
Φαντάσου ότι η γειτόνισσα του πάνω ορόφου τινάζει τα χαλιά της πάνω στα απλωμένα σου ρούχα και βγαίνεις έξω ουρλιάζοντας και χαρακτηρίζοντάς την “ζώον” ενώ μπορείς να απαντήσεις στην αγένειά της με ευγενικό και σταθερό τρόπο και όχι με αγένεια.
Και αφού τα έχεις κάνει όλα αυτά, έχεις την απαίτηση το παιδί σου να σέβεται, να είναι ευγενικό και γενικά να έχει τρόπους. Όσα και να λες, το παιδί σε βλέπει και οφείλεις να είσαι εσύ το ζωντανό παράδειγμα ευγένειας και σεβασμού απέναντι στους άλλους – ακόμα κι αν προσπαθούν να καταπατήσουν τα δικαιώματά σου. Υπάρχει πάντα ένας ευγενικός τρόπος να βάλεις τον άλλον στη θέση του και -πίστεψέ με- θα έχεις περισσότερα αποτελέσματα έτσι.
Αν θέλεις οι άλλοι να σου μιλούν ευγενικά και με σεβασμό, πρέπει να κάνεις το ίδιο. Ας δούμε λοιπόν ποια είναι τα 12 βασικά πράγματα που είναι καλό να κάνουμε ώστε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να έχουν καλούς τρόπους.
12 πράγματα που είναι καλό να θυμόμαστε
1. Να λέμε “ευχαριστώ”
Όταν λέμε “ευχαριστώ” στα παιδιά μας κάθε φορά που μας βοηθάνε σε κάτι, ή μας λένε μια καλή κουβέντα, μαθαίνουν και εκείνα να λένε ευχαριστώ.
2. Να λέμε “συγγνώμη”
Πολλοί από εμάς αναγκάζουμε τα παιδιά μας να λένε συγγνώμη, ωστόσο εμείς δεν τους λέμε ποτέ, γιατί πιστεύουμε ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο χάνουμε πόντους εξουσίας. Ωστόσο όταν έχουμε τη δύναμη να παραδεχτούμε ένα λάθος μας, κερδίζουμε περισσότερο τον σεβασμό τους και τους μαθαίνουμε τη δύναμη της συγχώρεσης.
3. Να μην πειράζουμε τα πράγματά τους
Όπως δεν πειράζουμε τα πράγματα ενός ενήλικα, το ίδιο δεν πρέπει να κάνουμε με αυτά των παιδιών μας. Δεν πετάμε τα παιχνίδια τους αν δεν τα ρωτήσουμε, δεν τακτοποιούμε τα πράγματά τους και δεν αναπροσαρμόζουμε το δωμάτιό τους χωρίς την άδειά τους. Τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να κατέχουν τα πράγματα. Θέλετε να σέβονται τα υπάρχοντά σας; Σεβαστείτε τα δικά τους.
4. Να ακούμε όταν μας μιλούν
Όταν κάποιος μας μιλά είναι καλό να τον ακούμε. Αν θέλουμε κι εμείς να ακουγόμαστε από τα παιδιά μας πρέπει να έχουμε τα αυτιά μας τεντωμένα όταν μας μιλούν.
5. Να μην τα κοροϊδεύουμε
Δεν είναι ευγενικό να κοροϊδεύουμε τον άλλον. Και είναι καλό να θυμόμαστε ότι η ηλικία δεν παίζει κανέναν ρόλο.
6. Να είμαστε ευγενικοί
Μου έχει τύχει να δω ενήλικες να παίρνουν τη σειρά παιδιών σε ένα περίπτερο ή έναν φούρνο με τη δικαιολογία ότι είναι μικρά και προφανώς δεν είναι σε θέση να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Δεν ξέρω αν πολλοί ενήλικες φέρονται έτσι επειδή ήταν τόσο απογοητευμένοι ως παιδιά και απολαμβάνουν τώρα την αίσθηση της εξουσίας που δεν είχαν ποτέ. Όποια και αν είναι η αιτία, είναι αγενείς. Γενικά, είναι παράλογο να σκεφτόμαστε ότι τα παιδιά πρέπει να έχουν «τρόπους», ενώ εμείς είμαστε ελεύθεροι να συμπεριφερόμαστε σαν κάφροι.
7. Να απαντάμε όταν μας μιλούν
Όσο κι αν είμαστε απασχολημένοι, είναι ευγενικό να απαντάμε στα παιδιά όταν μας μιλούν και να μην τα αγνοούμε. Αν δεν μπορούμε να κάνουμε μια συζήτηση τη δεδομένη στιγμή, ας πούμε “είμαι απασχολημένη αυτή τη στιγμή, δώσε μου 10 λεπτά”.
8. Να ζητάμε τη γνώμη τους
Αν φιλοξενούσατε έναν φίλο σας, θα παίρνατε αποφάσεις σχετικά με το τι θα κάνατε εκείνη την ημέρα χωρίς την εισήγησή του; Θα του λέγατε ότι ήρθε η ώρα να φύγουν χωρίς ειδοποίηση ή θα επιμένατε να σταματήσουν αυτό που κάνουν επειδή έχετε άλλα σχέδια; Όχι. Επεκτείνετε την ίδια ευγένεια και στα παιδιά σας.
Να θυμάστε πως τα παιδιά είναι άνθρωποι που δικαιούνται τον ίδιο σεβασμό με τους μεγάλους. Επίσης μαθαίνουν πολύ γρήγορα και μιμούνται. Είστε σίγουροι για το παράδειγμα που δίνετε;
Απόδοση Έλενα Θάνου, http://happinessishereblog.com