Κάποια στιγμή πρέπει να μιλήσουμε και για την ακραία ανταγωνιστική κοινωνία μας που εκπαιδεύει, πρωταρχικά μέσα από τα οικογενειακά πρότυπα, τα παιδιά μας να αισθάνονται διαρκώς απειλούμενα από τους ανταγωνιστές Άλλους.
▶️Προτείνεται μάλιστα, συχνά, ως τρόπος αντιμετώπισης της πιθανής απειλής το “πρώτο χτύπημα”, με μια “λογική” που λέει “πόνεσε τους πριν σε πονέσουν”, “πλήγωσε τους πριν σε πληγώσουν”, “εγκατάλειψε πριν σ’ εγκαταλείψουν”!
▶️Αυτός ο παρανοειδής τρόπος του σχετίζεσθαι θέτει τον ψυχισμό σε μια διαρκή υπερεπαγρύπνηση, ώστε να προλάβει να ασκήσει βία προκαταβολικά. Μπορεί ακόμη και να προβοκάρει τον Άλλο για να “τσεκάρει” την πιθανή απειλή.
▶️Και προφανώς, ακόμη και αν ο Άλλος δεν μετέχει σ’ αυτήν την “παιδεία” της παθολογικής δυσπιστίας, είναι πολύ πιθανόν να ανταπαντήσει βίαια και αυτός με τη σειρά του, επιβεβαιώνοντας όμως δυστυχώς το πρωταρχικό σενάριο του πρώτου, που μοιάζει τώρα να δικαιώνεται στην εξ΄ αρχής ελλειμματική εμπιστοσύνη του. Όπως το είχε προβλέψει ο Άλλος είναι πράγματι μια απειλή.
❗️Η βίαιη ανταπάντηση, δηλαδή, απλά νομιμοποιεί την παρανοειδή δυσπιστία του και την εγκαθιδρύει όλο και περισσότερο, καθώς το αρνητικό σενάριο αυτο-εκπληρώνεται κάθε φορά, ξανά και ξανά.
✅Χρειάζεται, γι’ αυτό, να διδάξουμε στα παιδιά μας, ότι ο κόσμος εκεί έξω ίσως δεν είναι τελικά τόσο απειλητικός και σίγουρα τα ίδια δεν είναι τόσο ευάλωτα.
✅Χρειάζεται να τους διδάξουμε τις σχέσεις ως υπαρξιακά “κατορθώματα” που απαιτούν ριψοκινδύνευση, προσπάθεια και ξόδεμα.
✅Χρειάζεται να αποτελέσουμε οι ίδιοι στη σχέση μας μαζί τους, αλλά και στις σχέσεις μας με τους άλλους της ζωής μας, πρότυπα εμπιστοσύνης. Γιατί εκπαιδεύοντας τα παιδιά στην δυσπιστία, όχι μόνο δεν τα προστατεύουμε στο να αποφύγουν τα δικά μας τραυματικά βιώματα, αλλά καταστρέφουμε την μελλοντική ευημερία τους.
✅Χρειάζεται να σπάσουμε την αλυσίδα της παρανοειδούς δυσπιστίας που μεταδίδουμε, άθελα μας, από γενιά σε γενιά, για να μπορέσουν κάποια στιγμή τα παιδιά μας να σχετιστούν και να αγαπήσουν αληθινά, να γίνουν δηλαδή ολοκληρωμένα ανθρώπινα πρόσωπα.
✅Χρειάζεται, με απλά λόγια, να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας στην Αγάπη.
Κείμενο: Αντώνης Ανδρουλιδάκης (ευχαριστούμε θερμά)