Απαλλάξτε τα παιδιά σας από την υποχρέωση να κερδίζουν πάντα στη ζωή. Οι καλοί βαθμοί είναι σίγουρα ευχάριστο πράγμα, η γνώση όμως, έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία. Τα έπαθλα φτιάχνουν μια ωραία συλλογή, όμως η συμμετοχή στους σημαντικούς αθλητικούς αγώνες της ζωής είναι κάτι πολύ πιο χρήσιμο.
Η υπερβολικά πιεστική επιδίωξη της νίκης και της επιτυχίας, η προσπάθεια να ακολουθήσει κανείς την ομάδα ή να ευχαριστήσει κάποιον εξωτερικό κριτή και να κερδίσει μετάλλια, ασκεί πάνω στα παιδιά μια πίεση, που συχνά δεν είναι σε θέση να τη χειριστούν.
Επιπλέον τους διδάσκει ότι οι εξωτερικές ανταμοιβές είναι το βασικό συστατικό της επιτυχίας.
Αυτό είναι απόλυτα λανθασμένο. Η εσωτερική γαλήνη, το αίσθημα του στόχου και της αποστολής, η ικανότητα να γελάς και να απολαμβάνεις τη ζωή, είναι τα πραγματικά συνθετικά ενός ατόμου χωρίς-όρια, και καμιά από αυτές τις ιδιότητες δεν προέρχεται από εξωτερικές πηγές.
Το ίδιο ισχύει και για τα χρήματα. Προσπαθήστε να βγάλετε τον “τιμοκατάλογο” από τη ζωή των παιδιών σας. Τα παιδιά που μαθαίνουν να υπεραξιολογούν τα χρήματα θα επιδιώκουν στη ζωή τους μόνο τα πράγματα που αγοράζονται με χρήματα. Αυτός είναι ένας πολύ μεγάλος περιορισμός μέσα στη ζωή. Διδάξτε τα παιδιά σας τις εσωτερικές αξίες. Υπογραμμίστε την εσωτερική χαρά που γεννιέται μέσα μας όταν θαυμάζουμε ένα αντικείμενο, αντί να ρωτάμε πόσο αξίζει ή να τονίζουμε ότι εμείς το πληρώσαμε.
Οι άνθρωποι που μαθαίνουν να σκέφτονται μόνο τα χρήματα και που αξιολογούν τη ζωή με χρηματικούς όρους, σπάνια είναι ικανοί να σκεφτούν οτιδήποτε άλλο. Βέβαια, είναι σωστό να διδάξετε στα παιδιά σας την αξία των χρημάτων. Εξίσου σημαντικό, όμως, είναι να τους μάθετε ότι η αξία καθορίζεται απ’το πόσο απολαμβάνει κανείς μια δραστηριότητα ή χαίρεται ένα αντικείμενο. Κι όχι απ’τα χρήματα.
Γουαίην Ντύερ “Τι θέλετε αλήθεια για τα παιδιά σας;”
Διαβάστε επίσης:
Πώς μπορεί να σας κουμαντάρει ένα παιδί, όταν σας βγάζει από τα ρούχα σας