Οι διαταραχές πρόσληψης τροφής εκδηλώνονται κατά κανόνα σε νεαρή ηλικία. Μάλιστα η ανορεξία εκδηλώνεται πλέον και σε παιδιά καθώς τα ηλικιακά όρια αρχίζουν να μειώνονται επικίνδυνα. “Στην Ελλάδα δυστυχώς δεν υπάρχει επιδημιολογική μελέτη και αυτό ακριβώς είναι ένα βασικό αίτημα προς το Υπουργείο Υγείας” σημειώνει ο Χάρης Σμυρνιώτης, Γ. Γραμματέας του συλλόγου Γονέων και Φίλων Πασχόντων από Διατροφικές Διαταραχές “Επιστρέφω”.
“Σύμφωνα με έρευνες στην Ε.Ε. και στις ΗΠΑ ανορεξία κυμαίνεται μεταξύ του 1.5 – 2% και μπορεί να φθάσει μέχρι το 10% των ανήλικων κοριτσιών, ενώ στη χώρα μας μειώνεται το όριο της ηλικίας (νοσηλεύεται κορίτσι τρίτης Δημοτικού!), την ίδια στιγμή που το όριο ηλικίας παράλληλα αυξάνεται, εκδηλώνεται δηλαδή και σε μεγαλύτερες κυρίως γυναίκες, ενώ άρχισε να ακουμπά και τα αγόρια”.
Η πανδημία αύξησε τη βουλιμία και την υπερφαγία
Η πανδημία επιδείνωσε την κατάσταση, κυρίως όσον αφορά τη βουλιμία και την υπερφαγία σε εφήβους και νέους. Όπως εξηγεί ο Φραγκίσκος Γονιδάκης, επικεφαλής της Μονάδας Διαταραχής Πρόσληψης Τροφής του Αιγινητείου Νοσοκομείου, “θα πρέπει να αποδοθεί κυρίως στην ψυχική πίεση που ένιωσαν έφηβοι και νέοι που είτε είχαν απομονωθεί (άρα θα παρήγγελναν φαγητό για να περάσει η ώρα), είτε επειδή δεν μπορούσαν να περάσουν χρόνο με τους φίλους τους και ήταν εγκλωβισμένοι μέσα σε μια οικογένεια όπου βιώνουν έντονο στρες.
Υπήρξαν ακραίες περιπτώσεις που έχουμε δει κλινικά ή καταγράφηκαν στη βιβλιογραφία: άνθρωποι που υφίστανται κακοποίηση από κάποιον γονέα (σπανιότερα από αδέρφια) βρέθηκαν κλεισμένοι σε ένα σπίτι με τους κακοποιητές τους. Αν σε έχουν πει “άχρηστο” ή “γιατί βγήκες έτσι, “χοντρή”, “άσχημη”, “χαζή” και όχι σαν την αδερφή σου;”, ένα παιδί θα κλειστεί στο δωμάτιό του θα βάλει δυνατά μουσική και αν αυτό δεν αρκεί, μην έχοντας άλλη διέξοδο, θα φάει”.
Διάβασε περισσότερα στο Shape.gr