Αυτές οι ερωτήσεις δεν έχουν σωστές και λανθασμένες απαντήσεις. Αλλά υπάρχουν κάποιες γενικές οδηγίες, τις οποίες μπορείτε να ακολουθείτε όταν έχετε αμφιβολίες:
Πάνω από όλα η ασφάλεια
Αν το παιδί σας θέλει να κάνει κάτι που εσείς θεωρείτε ότι δεν έχει ακόμα την ορθή κρίση να κάνει με ασφάλεια, μην διστάσετε να του πείτε όχι. Για παράδειγμα, τα παιδιά της Α’ Δημοτικού, σπάνια έχουν την ικανότητα να διασχίσουν μόνα τους έναν πολυσύχναστο δρόμο. Η προσοχή τους αποσπάται εύκολα και δεν έχουν την εμπειρία να κρίνουν την ταχύτητα και την απόσταση ενός αυτοκινήτου.
Βρείτε μία μέση λύση
Αν το παιδί σας θέλει να κάνει ένα τεράστιο βήμα προς την ανεξαρτητοποίηση, συμβιβαστείτε αφήνοντάς το να κάνει ένα μικρότερο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Αν για παράδειγμα, η κόρη σας θέλει να περπατήσει μόνη της μέχρι το σχολείο κάντε της μια αντιπρόταση:
Να περπατήσει μόνη της τα τελευταία δύο τετράγωνα – έτσι ώστε να μπορείτε να την βλέπετε.
Προσαρμοστείτε στην περίσταση
Αν ο γιος σας θέλει να πάει μόνος του σε μια δημόσια τουαλέτα, ίσως μπορείτε να του κάνετε το χατήρι αν βρίσκεστε σε μια τοπική βιβλιοθήκη. Μην τον αφήσετε, όμως, να πάει, αν είστε σε έναν τεράστιο ζωολογικό κήπο της πόλης σας.
Γνωρίστε το παιδί σας
Πάρτε αποφάσεις σχετικά με την αυτονομία του βασισμένοι στο πόσο καλά μπορεί το παιδί σας να χειριστεί καταστάσεις ευθύνης. Αν συστηματικά μπορεί να ακούει και να ακολουθεί οδηγίες, δείχνει ότι είναι έτοιμο για κάποια ελευθερία. Αν πάλι δεν μπορεί να θυμηθεί να φέρει στο σπίτι όλα τα βιβλία απ’το σχολείο, δεν είναι έτοιμο ν’αναλάβει ευθύνες.
Προσέξτε την πίεση των συνομηλίκων
Το ότι κάποιο άλλο παιδί το αφήνει η μητέρα του να πάει σινεμά μόνο του χωρίς να συνοδεύεται από ενήλικα, δεν σημαίνει ότι κι εσείς πρέπει ν’αφήσετε το παιδί σας να κάνει το ίδιο.
Κάθε οικογένεια έχει τις δικές της απόψεις για την ελευθερία και την ανεξαρτησία του παιδιού. Πάρτε τις αποφάσεις βασισμένη στην δική σας κρίση, και τις μοναδικές ικανότητες και ανάγκες του δικού σας παιδιού.
Το να γίνει ένα παιδί ανεξάρτητο είναι μια σταδιακή διαδικασία με πολλές άκυρες εκκινήσεις και πολλά σκαμπανεβάσματα. Είναι μια δύσκολη μεταβατική περίοδος για το παιδί, και συνήθως και για τους γονείς.
Ωστόσο, δίνοντας στο πολυαγαπημένο σας παιδί την ελευθερία να ξεγλιστρήσει μακριά απ’την ασφάλεια του σπιτιού, του κάνετε ένα ανεκτίμητο δώρο. Ενισχύετε την εξέλιξή του σ’έναν άνθρωπο αυτόνομο και με αυτοπεποίθηση.