Η εποχή των κρυολογημάτων έχει φτάσει και έχει χτυπήσει αναπόφευκτα την πόρτα αλλά και το μωρό σου.
Η mother of two, Κατερίνα Πατούλια, δίνει οδηγίες.
Δεν υπάρχει χειρότερη στιγμή για εμένα από τα σημάδια του κρυολογήματος ή της γρίπης στα παιδιά μου. Ειδικά, το νταμπλ σκορ με δύο παιδιά στο σπίτι, με δύο ιώσεις (ναι συμβαίνει) και με δύο παιδιά που έχουν ανάγκη την αγκαλιά σου και τη φροντίδα σου.
Ακολουθούν… οδηγίες προς ναυτιλλομένους για να τα βγάλεις πέρα, γιατί θα είσαι και άυπνη, και αγχωμένη και ταλαιπωρημένη όσο κρατήσει η ασθένεια!
1. Χαλάρωσε το πρόγραμμα του ύπνου
Όταν το μωρό σου δεν νιώθει εκατό τοις εκατό καλά, ο ύπνος είναι δύσκολος τόσο για αυτό όσο και για εσένα. Και άσχετα με το πόσο έχεις παλέψει να φτιάξεις ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου, προς το παρόν οι κανόνες θα πρέπει να σπάσουν.
Δοκίμασε τον ύπνο στο καρότσι ή αγκαλιά στα χέρια σου. Διώξε τον άντρα σου από το κρεβάτι και κοιμήσου με το μικρό σου ασθενή. Γενικά, κάνε οτιδήποτε περνάει από το χέρι σου για να του προσφέρεις λίγη γλυκιά ανάπαυση που θα το βοηθήσει να ξεπέρασει την ίωση γρηγορότερα.
2. Αποδέξου όσα δεν σου αρέσουν αλλά πρέπει να εφαρμόσεις στο παιδί
Μπορεί να το κοροϊδεύεις, αλλά πίστεψέ με, όταν η συμφόρηση θα κάνει το μικρό σου να υποφέρει, θα χρειαστείς σαν φίλη κι αδερφή τη συσκευή αναρρόφησης για τη μύτη (ναι ρουφάς τη μυξούλα του μωρού και όχι δεν φτάνει στο στόμα σου!).
Ταυτόχρονα, θα χρειαστεί να βάλεις θερμόμετρο στο παιδί, οπότε απόφυγε εκείνο που κάνει 5 λεπτά και θα το εξαγριώσει και εξοπλίσου με θερμόμετρο υπερύθρων ή έστω των 10 δευτερολέπτων.
3. Ηρέμησε και συνέχισε να θηλάζεις
Εάν το άρρωστο μωρό σου θηλάζει ακόμα, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να συνεχίσεις να το ταΐζεις με το γάλα σου, που είναι γεμάτο με θρεπτικά στοιχεία, είναι πιο εύπεπτο από οτιδήποτε άλλο και περιέχει και αντιβιοτικά που βοηθούν στην καταπολέμηση των ιών.
Αν βγάζεις το γάλα με το θήλαστρο, θα παρατηρήσεις πως τις ημέρες που το μωρό είναι άρρωστο αλλάζει μέχρι και το χρώμα του γάλακτος για να το βοηθήσει να ξεπεράσει την ίωση.
4. Τηλεφώνησε στο γιατρό
Δεν είσαι γελοία. Δεν υπερβάλλεις. Απλώς σήκωσε το τηλέφωνο. Ο παιδίατρός σου είναι εκεί για να σου δώσει σταθερές συμβουλές και ηρεμία. (Και πίστεψέ με έχει δει και χειρότερα). Είναι άλλωστε ο μόνος που γνωρίζει το παιδί. Ο μόνος που έχει τις πραγματικές ιατρικές γνώσεις και εμπειρία (όχι το google ή η πρώτη σου ξαδέρφη) και σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να τον συμβουλεύεσαι. Όχι για να ρωτήσεις αν πρέπει να φάει το παιδί αβοκάντο τοστ.
5. Πάρε όση βοήθεια μπορείς και από όποιον μπορείς
Ο μπαμπάς του παιδιού, η μαμά σου, η πεθερά σου, όποιος μπορεί να βοηθήσει κι εσένα να περάσεις πιο ανώδυνα την ίωση του παιδιού, είναι καλό να τον επιστρατεύσεις. Όσο εσύ θα ασχολείσαι με το μωρό, κάποιος μπορεί να μαγειρεύει. Να κάνει δουλειές στο σπίτι και να φροντίζει για τα ψώνια.
Διαβάστε τη συνέχεια στο shape.gr