Οι γονείς δε συζητάνε για τα λάθη που έκαναν οι ίδιοι όταν ήταν μικροί
Ειδικά οι έφηβοι, θέλουν να ξέρουν πώς ήταν οι γονείς τους όταν ήταν κι αυτοί στην εφηβεία τους. Τι είδους ζωή είχαν, τι λάθη έκαναν, τι έκαναν σωστά, κοκ. Αυτές όλες είναι χρήσιμες πληροφορίες ώστε να μπορέσει το έφηβο παιδί να ανοίξει τα φτερά του και σταδιακά να ανεξαρτητοποιηθεί. Οι γονείς καλό είναι να συζητάνε για τα λάθη που οι ίδιοι έκαναν στην εφηβεία με τρόπο που να βοηθάνε το παιδί τους να μάθει από αυτά, να τα αποφύγει, και να κάνει σωστές επιλογές.
Είναι προτιμότερο να αποφύγουν οι γονείς να εκμυστηρευτούν στο παιδί τους μεγάλα λάθη τους, ειδικά αν σχετίζονται με χρήση ουσιών. Βοηθήστε το παιδί να καταλάβει ότι μεγαλώνοντας είναι υπεύθυνο για τις πράξεις του. Ότι οι επιλογές του έχουν συνέπειες, οπότε καλό είναι να κάνει επιλογές με θετικές συνέπειες για τον εαυτό του.
Οι γονείς μπερδεύουν την εξυπνάδα, το ταλέντο και το χάρισμα με την ωριμότητα
Ένα παιδί μπορεί να είναι έξυπνο, ταλαντούχο ή χαρισματικό, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι έχει και την ανάλογη ωριμότητα. Γι’ αυτό και συχνά βλέπουμε νεαρά άτομα με ταλέντο (τραγουδιστές, ηθοποιούς) να μπλέκουν σε σκάνδαλα, επειδή τους λείπει η ανάλογη ωριμότητα. Η ωριμότητα, η υπευθυνότητα, οι σωστές επιλογές έρχονται σταδιακά.
Οι γονείς δεν εφαρμόζουν στην πράξη αυτά που λένε στη θεωρία
Όταν ο γονιός λέει στο παιδί του: «Μη χτυπάς την αδερφή σου!» κι ο ίδιος το χτυπάει για να σταματήσει να’ναι επιθετικό. Όταν ο γονιός λέει στο παιδί του: «Σταμάτα τις φωνές!», αλλά ο ίδιος φωνάζει, προφανώς το παιδί φέρεται αντιγράφοντας το παράδειγμα του γονιού. Έτσι, αν κανείς θέλει να μάθει το παιδί του να’ναι υπεύθυνο, να λέει αλήθεια, να συνεργάζεται, θα πρέπει κι ο ίδιος ως γονιός να φέρεται μ’αντίστοιχο τρόπο στο παιδί του, αλλά και στην υπόλοιπη ζωή του, ώστε να δίνει το καλό παράδειγμα.
Από την Δρ. Λίζα Βάρβογλη
Διαβάστε επίσης:
http://www2.themamagers.gr/family/eimaimama/den-boris-na-ise-sosti-mama-an-den-thymase-diarkos-ti-soi-pedi-ypirxes/