4. Ο υπερβολικός αριθμός σχολικών ή/και εξωσχολικών δραστηριοτήτων μπορεί να βλάψουν τον ύπνο του παιδιού σας
Πιάνο και μετά μπαλέτο και στο ενδιάμεσο φροντιστήριο; “Υπάρχουν τόσα πολλά αθλήματα και εξωσχολικές δραστηριότητες που μπορούν να επηρεάσουν τον ύπνο. Αν δεν φτάσουν στο σπίτι μέχρι τις 9, τότε ναι, αυτό θα επηρεάσει τον ύπνο τους”, λέει η Mindell. “Οι γονείς πρέπει να επιλέξουν τι θα κάνει το παιδί τους.
5. Το τηλέφωνο του παιδιού σας μπορεί να του αποσπά την προσοχή
Αν έχετε έφηβο με κινητό τηλέφωνο, γνωρίζετε ότι ούτε με τανάλια δεν μπορείτε να αποσπάσετε αυτό το πράγμα από τα χέρια του. Και το να στέλνουν sms – να παίζουν παιχνίδια, να τσατάρουν στο Snapchat, να ανεβάζουν φωτογραφίες στο Instagram ή οτιδήποτε άλλο – όταν είναι ώρα για ύπνο, μπορεί να επηρεάσει τους βαθμούς τους, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Child Neurology. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Rutgers διαπίστωσαν ότι οι έφηβοι που έστελναν μηνύματα με τα τηλέφωνά τους για περισσότερο από 30 λεπτά όταν έσβηναν τα φώτα, το επόμενο πρωί ήταν πιο νυσταγμένοι και δεν τα πήγαιναν καλά στο σχολείο από εκείνους που έστελναν μηνύματα για λιγότερο από 30 λεπτά ή καθόλου όταν ήταν ώρα για ύπνο.
Γι ‘αυτό η Mindell συνιστά την απαγόρευση των κινητών από το υπνοδωμάτιο μετά από μια ορισμένη ώρα τη νύχτα και «νομίζω ότι αυτός ο κανόνας πρέπει να είναι κανόνας για όλη την οικογένεια, πράγμα που σημαίνει ότι όλοι αφήνουν τα κινητά τους στον πάγκο της κουζίνας και πάνε για ύπνο», λέει.
6. Οι ηλεκτρονικές συσκευές μπορούν επίσης να βλάψουν τον ύπνο
Δεν περιορίζουν μόνο τον ύπνο των παιδιών και των εφήβων, επειδή τους αποσπούν της προσοχή – το φως που εκπέμπεται από τα gadget μπορεί να βλάψει τον ύπνο σε βιολογικό επίπεδο. “Δεν είναι μόνο η τεχνολογία που εμπλέκεται, είναι και το φως που παρεμβαίνει και καταστέλλει την ορμόνη ύπνου, την λεγόμενη μελατονίνη”, λέει η Mindell.
Στην πραγματικότητα, μια μικρή, πρόσφατη μελέτη από το Κέντρο Έρευνας Φωτισμού στο Πολυτεχνείο Rensselaer δείχνει ακόμη ότι οι έφηβοι είναι πιο ευαίσθητοι από τους ενήλικες στο φως που εκπέμπεται από τα gadget. “Πρέπει, λοιπόν, να απομακρύνουμε από όλα τα gadgets από το κρεβάτι πριν τον ύπνο”, λέει.
“Προτιμήστε τις παλιές, καλές, αγαπημένες δραστηριότητες πριν τον ύπνο – θέλουμε τα παιδιά να διαβάζουν βιβλία, να μιλάνε με τους γονείς τους, να κάνουν κάτι χαλαρωτικό”.
Επιμέλεια: Έλενα Θάνου