Τα συναισθηματικά ξεσπάσματα και τα tantrums είναι απαραίτητα για τα παιδιά μικρής ηλικίας. Αναπτυξιακά τα χρειάζονται καθώς είναι ο μόνος τρόπος που έχουν για να εκφράσουν τις ανάγκες τους και να απελευθερώσουν τα έντονα συναισθήματα που νιώθουν.
Ως γονείς είναι δική μας ευθύνη να καθοδηγήσουμε τα παιδιά μας και να τους μάθουμε να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους. Φυσικά, δεν είναι κάτι που μπορούμε να το κάνουμε μέσα σε λίγες μέρες. Απαιτεί πολλή προσπάθεια, υπομονή και κατανόηση. Και η μόνη αντίδραση που τα βοηθάει να αποκτήσουν κι αυτά μια μέρα αυτοέλεγχο είναι η ψυχραιμία.
Πώς μπορούμε να αποφύγουμε τα συναισθηματικά ξεσπάσματα ή μάλλον πως μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα δημιουργήσουμε καταστάσεις που θα προκαλέσουν στα παιδιά ξεσπάσματα;
Συνήθως τα παιδιά αντιδρούν έντονα μετά από κάποια αλλαγή στη ρουτίνα τους ή όταν δεν έχουν ικανοποιηθεί οι βασικές ανάγκες τους. Όπως:
Όταν δεν έχουν έχουν περάσει αρκετό χρόνο μαζί μας
Ένα παιδί που μαθαίνει ξαφνικά ότι δεν θα μπορέσετε να περάσετε μαζί το απόγευμα και ήδη δεν σας έχει δει όλη μέρα, το πιο πιθανό είναι να ξεσπάσει σε κλάματα, να αρχίσει να αντιδράει ώστε να καταλάβετε ότι σας έχει ανάγκη. Για αυτό αν γνωρίζετε ότι μια μέρα δεν θα έχετε πολύ χρόνο με το παιδί, φροντίστε ώστε πριν φύγετε να περάσετε ποιοτικό χρόνο μαζί του.
Όταν βιώνουν αλλαγές
Τα μικρά παιδιά δεν τα πάνε καλά με τις αλλαγές. Αν παίζουν στην παιδική χαρά και ξαφνικά πρέπει να φύγουν τούς είναι πολύ δύσκολο να αφήσουν κάτι που απολαμβάνουν και να φύγουν. Κάντε τις αλλαγές πιο σταδιακές και εύκολες για αυτά, εξηγώντας τους από πριν τι πρόκειται να συμβεί!
Υπερδιέγερση/ υπερένταση
Πολλά φώτα, μουσική, εικόνες, φωνές. Αυτά μπορεί να αναστατώσουν ένα μικρό παιδί και να το κουράσουν. Ο μόνος τρόπος για να ηρεμήσει θα είναι να… ξεσπάσει!
Όταν νιώθουν ότι δεν τους δίνουν σημασία
Όταν ένα παιδί νιώθει ότι δεν το καταλαβαίνουν, δεν του δίνουν σημασία, δεν το υπολογίζουν τότε είναι πολύ πιθανό να αντιδράσει έντονα. Αν για παράδειγμα. Νιώσουν ότι δεν τα ακούς, τότε θα φωνάξουν όσο πιο δυνατά μπορούν…
Όταν πεινάνε, νυστάζουν, είναι κουρασμένα
Τα μικρά παιδιά δεν επικοινωνούν εύκολα τις ανάγκες τους έτσι ξαφνικά μπορεί να νιώσουν ότι πεινάνε πολύ ή ότι έπαιξαν τόση ώρα χωρίς να καταλάβουν ότι κουράστηκαν. Το αποτέλεσμα θα είναι να έχουν ένα ξέσπασμα θυμού επειδή δεν ξέρουν πώς να διαχειριστούν αυτό που αισθάνονται!