Άγχος αποχωρισμού: Θα ήθελε να είσαστε μια μάνα … καγκουρό; Να μην ξεκολλάει απ΄ την ποδιά σας; Δείτε τί μπορείτε να κάνετε!
Είναι μια φυσιολογική φάση που την περνούν όλα σχεδόν τα παιδιά για άλλοτε άλλο διάστημα και σε άλλοτε άλλη ένταση. Άλλοτε ήδη από τους πρώτους μήνες της ζωής άλλοτε γύρω στους 12 ή αργότερα, μόλις η μητέρα απομακρυνθεί, το παιδί εκδηλώνει φόβο και αγωνία. Δεν την αφήνει να λείψει ούτε στιγμή, ούτε για ν΄ απαντήσει στο τηλέφωνο στο διπλανό δωμάτιο, ούτε για να λουστεί, ούτε για να μαγειρέψει!
Είναι μια περίοδος που η μητέρα νιώθει μια τρομερή δέσμευση και συχνά βρίσκεται σε απόγνωση. Συνήθως η φάση περνά γρήγορα αλλά καμιά φορά μπορεί να διαρκεί μέχρι τα 2,5 χρόνια ή και αργότερα.
Χειριστείτε την κατάσταση με ψυχραιμία και υπομονή
1. Μη φύγετε ποτέ κρυφά!
2. Μην το αφήσετε ξαφνικά με άγνωστα πρόσωπα.
3. Μην το αφήσετε κοιμισμένο και φύγετε. Θα διαπιστώσει όταν ξυπνήσει πως το σκάσατε και θα έχει δίκιο να γίνει έξαλλο!
4. Μην απειλείτε ποτέ ότι θα το αφήσετε και θα φύγετε «αν δεν είναι καλό παιδί».
5. Μην ξεστομίσετε, (σε φάση απόγνωσης που συμβαίνει και στους πιο ψύχραιμους και ήρεμους γονείς) ότι αν δε σταματήσει να κλαίει θα το δώσετε στον αστυφύλακα, στην κακή νεράιδα ή στο ίδρυμα!
6. Μην το κλείνετε στο δωμάτιο για τιμωρία αν ξέρετε ότι φοβάται να μείνει μόνο του.
7. Μην το αποπαίρνετε που δε μπορεί να κάνει χωρίς εσάς «κοτζάμ άντρας» ή «κοτζάμ κοπέλα»!
8. Μην αφεθείτε σε συναισθήματα ενοχής επειδή «εγκαταλείπετε» το παιδάκι σας!
9. Μην αφήσετε τον πατέρα να το πάρει κατάκαρδα που το μικρό προσκολλήθηκε στη μάνα του κι εκείνον τον αγνοεί. Όταν σε επόμενη φάση προσκολληθεί σ΄εκείνον, η μάνα νιώθει αμήχανα (ψιλοζηλεύει κι αυτή αλλά όλα περαστικά είναι)!
Χειρισμοί που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικοί
10. Θυμίζετε συνεχώς στον εαυτό σας ότι πρόκειται για φυσιολογική εξέλιξη που θα περάσει αργά ή γρήγορα.
11. Δώστε στο παιδί την ευκαιρία να εξοικειωθεί με το πρόσωπο που θα το φροντίσει κατά την απουσία σας. Ακόμη κι όταν πρόκειται για γνωστό πρόσωπο (π.χ. τον παππού) προετοιμάστε το δηλώνοντας ότι ο παππούς θα του κάνει συντροφιά. Αν είναι βρέφος ακόμα, αφήστε τον παππού να παίξει λίγο μαζί του μπροστά σας. Μην το παραδίδετε σαν πακέτο!
12. Προετοιμάστε το παιδί για τον αποχωρισμό ακόμη κι αν πρόκειται να πάτε στο διπλανό δωμάτιο κι είναι πολύ μικρό για να σας ακολουθήσει. Αν είναι για παράδειγμα στο πάρκο του και παίζει, πείτε «Τώρα θα πάω δίπλα να μαγειρέψω» ή «Μπαίνω στο μπάνιο για να λούσω τα μαλλιά μου».
13. Αναφέρετε ότι φεύγετε δίνοντας έμφαση στο γυρισμό σας: «Πάω στη λαϊκή κι όταν γυρίσω θα…»
14. Δηλώστε με ειλικρίνεια που πάτε και τι θα κάνετε εκεί (έστω κι αν το παιδί είναι πολύ μικρό για να καταλάβει).
15. Δεν φεύγετε πάντα για να κάνετε κάτι δυσάρεστο! Χαίρεστε όταν φεύγετε και θα χαρείτε όταν γυρίσετε!
16. Συνηθίστε το να νιώθει τη χαρά του γυρισμού σας. Πείτε θριαμβευτικά «Νά ‘μαι που γύρισα!», δώστε ένα φιλί πανηγυρικό όταν γυρίζετε από την αγορά. Σας έλειψε πολύ κι εσάς!
17. Κάντε πρόβες αποχωρισμών μικρής διάρκειας.
18. Ψάξτε μήπως φοβάται κάτι το συγκεκριμένο όταν κλαίει που το αφήνετε.
19. Ψάξτε μήπως συμβαίνει κάτι δυσάρεστο κατά την απουσία σας π.χ. το πρόσωπο που το φροντίζει του κάνει γκριμάτσες που το τρομάζουν!
20. Να επιστρέψετε όταν υποσχεθείτε ότι θα επιστρέψετε. Έτσι θα αναπτύξει το παιδί το αίσθημα της εμπιστοσύνης που θα το βοηθήσει να αντεπεξέλθει. Μην το απογοητεύσετε –θα τρομάξει ξανά.
Απόσπασμα από το βιβλίο της Ελένης Βαλάσση-Αδάμ «Γονιός δεν γεννιέσαι, γίνεσαι»