9. Αν τα παιδιά σας αρχίσουν να τσακώνονται μη βάλετε τις φωνές: διατηρήστε την αίσθηση του χιούμορ σας και κάντε τον διαιτητή χωρίς να παίρνετε το μέρος του ενός ή του άλλου, αλλά ενθαρρύνοντάς τα να βρουν μια λύση. Στη συνέχεια επιβραβεύστε τη συμφωνία και τη συνεργασία τους.
10. Όταν το παιδί σας έχει ένα παράλογο ξέσπασμα επειδή πχ η σάλτσα ακούμπησε στο ρύζι μέσα στο πιάτο του, μη σπεύσετε να βάλετε τις φωνές! Θυμηθείτε ότι το παιδί σας νιώθει δυστυχισμένο, στρεσαρισμένο ή κουρασμένο και δεν έχει ένα κρυφό σχέδιο να σας τη σπάσει προσωπικά! Μη σπεύσετε να του αλλάξετε πιάτο για να λύσετε το πρόβλημα! Εφόσον η πραγματική αιτία είναι άλλη από αυτό που φαίνεται, θα πρέπει να ανταποκριθείτε σε αυτό που το παιδί σας χρειάζεται πραγματικά! Μείνετε κοντά του, δείξτε του κατανόηση, μιλήστε του για τα συναισθήματά του, αγκαλιάστε το. Ίσως το παιδί κλάψει, ίσως κουρνιάσει στην αγκαλιά σας, αλλά σίγουρα μετά θα νιώσει κι αυτό κι εσείς καλύτερα!
11. Αν το παιδί σας γκρινιάζει για τα μαθήματά του, γκρινιάξτε λίγο κι εσείς μαζί του για τις δυσκολίες της μαθητικής ζωής και στη συνέχεια ενθαρρύνετέ το ή βοηθήστε το να κάνει τα μαθήματά του.
12. Γελάστε με τα ανέκδοτα που σας λέει.
13. Βρέστε 10-15 λεπτά μέσα στη μέρα και αφιερώστε τα χωριστά στο κάθε παιδί κάνοντας κάτι μαζί και δείχνοντας την αγάπη σας και την προσοχή σας στο συγκεκριμένο παιδί αποκλειστικά. Αυτή η καλή συνήθεια μεταμορφώνει τη σχέση γονιού παιδιού!
14. Την ώρα του φαγητού μοιραστείτε τα νέα σας. Το κάθε μέλος της οικογένειας θα πρέπει να πει κάτι για το πώς πέρασε. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να βρουν κάτι θετικό και όμορφο μέσα στη μέρα τους.
15. Παίξτε μαξιλαροπόλεμο για 2 λεπτά πριν πάτε για το βραδινό μπάνιο του παιδιού.
16. Δυσκολία να σταματήσει το παιχνίδι και να πάει για ύπνο; Δείξτε του ότι το καταλαβαίνετε, διατηρήστε την αίσθηση του χιούμορ σας, αλλά επιμείνετε σταθερά και οδηγήστε το τελικά για ύπνο.
17. Μάθετε να ακούτε από μικρή ηλικία όλα τα προβλήματα με τους φίλους και τις φίλες χωρίς να κρίνετε και χωρίς να προσπαθείτε απαραιτήτως να δώσετε λύσεις. Δείξτε κατανόηση για τις ‘δυσκολίες της ζωής’ και πίστη στις δυνάμεις του παιδιού σας να τα καταφέρει.
18. Παρατηρήστε τη δική σας διάθεση προς το τέλος της ημέρας: έχετε κουραστεί; Έχετε εκνευριστεί; Νιώθετε ότι θα έχετε ένα ξέσπασμα θυμού επειδή το παιδί δε συνεργάζεται; Εξηγήστε του πώς νιώθετε, τονίστε ότι έφτασε η ώρα για τη δική σας και τη δική του ξεκούραση και με μια ζεστή καληνύχτα, αγκαλιαστείτε και δώστε ραντεβού το επόμενο πρωί!
19. Μάθετε να απολαμβάνετε την ώρα της ανάγνωσης βιβλίου το βράδυ! Διαλέξτε έναν βολικό χώρο, πχ αγκαλιά στο δικό σας κρεβάτι ή μια αναπαυτική πολυθρόνα ή αν χωράτε μέσα, αλλιώς κολλητά στο κρεβάτι του παιδιού σας. Απολαύστε τη μυρωδιά των φρεσκολουσμένων μαλλιών του, τη ζεστασιά του, το χαμόγελό του. Χαλαρώστε μαζί με το παιδί και καληνυχτίστε το δίνοντάς του την αίσθηση ότι το αγαπάτε και ότι είναι ασφαλές.
20. Σβήστε το φως και αφιερώστε μερικά λεπτά στο κάθε παιδί: χαϊδεύοντάς του την πλάτη πέστε του πόσο το αγαπάτε, ότι έχει τη δική του σπέσιαλ θέση στην καρδιά σας και ότι νιώθετε πολύ τυχερή/ός που είναι το δικό σας μοναδικό και καταπληκτικό παιδί!
Σας φαίνονται δύσκολα; Δεν είναι! Χρειάζεται να επενδύσετε λίγο χρόνο και ενέργεια για να αλλάξετε τις συνήθειές σας, αλλά, πιστέψτε με, αξίζει τον κόπο, γιατί έτσι θα είστε πιο ήρεμοι, τα παιδιά σας θα έχουν καλύτερη συμπεριφορά και συνεργασία και όταν με το καλό φτάσουν στην εφηβεία θα έχουν μια καλή και ποιοτική σχέση μαζί σας!
Από την Δρ. Λίζα Βάρβογλη, Ψυχολόγος Ψυχοθεραπεύτρια