11 κανόνες πειθαρχίας που θα σας βοηθήσουν πολύ

1. Bοηθήστε τα παιδιά να μάθουν την αρμόζουσα συμπεριφορά ωθώντας τα σε άμεσες εμπειρίες οι οποίες θα σας διδάξουν τις επιθυμητές συμπεριφορές. Αφήστε τα να σας παρατηρήσουν να φέρεστε με τον τρόπο που θα θέλατε να φέρονται και τα ίδια.

2. Κάθε συμπεριφορά πρέπει να ακολουθείτε από ορισμένες συνέπειες, έτσι ώστε τα παιδιά να είναι σε θέση να ξεχωρίσουν το σωστό από το λάθος. Οι συνέπειες που ακολουθούν επιθυμητές συμπεριφορές ονομάζονται επιβραβεύσεις, ενώ αυτές που έπονται ανεπιθύμητων συμπεριφορών ονομάζονται τιμωρίες.

3. Αυτό στο οποίο δίνετε περισσότερη προσοχή, είναι αυτό που θα εισπράττετε περισσότερο. Ένας από τους πλέον σημαντικούς στόχους της ανατροφής των παιδιών είναι η επιβράβευση των παιδιών σας όταν συμπεριφέρονται θετικά.

4. Οι τιμωρίες χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν τα παιδιά να αλλάξουν την ανάρμοστη συμπεριφορά τους και να λειτουργούν αποτελεσματικά μόνο όταν συνδυάζονται με επιβραβεύσεις που ενισχύουν τη σωστή συμπεριφορά.

5. Η τιμωρία δε θα πρέπει να χρησιμοποιείται ποτέ για να κακοποιήσει, να τραυματίσει, να προκαλέσει βλάβη ή να απειλήσει με πρόκληση βλαβών το παιδί.

6. Η «απομάκρυνση» θα αποδώσει μόνο όταν ο υπόλοιπος χρόνος είναι ποιοτικός. Διαφορετικά, το παιδί σας βρίσκεται ήδη συναισθηματικά στο χρόνο της «απομάκρυνσης».

7. Η «απομάκρυνση» θα πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ και για διδακτικούς σκοπούς στα μικρά παιδιά. Άλλες μορφές τιμωρίας είναι πιο κατάλληλες για μεγαλύτερα παιδιά στην προεφηβική και εφηβική ηλικία.

8. Η τιμωρία θα πρέπει να αντιστοιχεί στην παράβαση. Πρέπει να είναι λογική, αρμόζουσα και σχετική με την λανθασμένη ενέργεια του παιδιού.

9. Σκοπός της τιμωρίας είναι η αποτελεσματικότητα και η ταχύτητα απόδοσης. Τιμωρίες μεγάλης διάρκειας δε δημιουργούν κίνητρα για βελτίωση στο παιδί.

10. Αν το παιδί δε χρησιμοποιεί κάτι σωστά ή το καταχράται, το χάνει για λίγο και μετά του δίνεται ακόμα μια ευκαιρία να το χρησιμοποιήσει. Ένας από τους στόχους της πειθαρχίας είναι να διδάσκει τη σωστή συμπεριφορά. Αν δε δίνεται ποτέ μία δεύτερη ευκαιρία στα παιδιά, πώς θα μπορέσουν να μάθουν.

11. «Αν το σπάσεις, θα το πληρώσεις. Αν λερώσεις θα καθαρίσεις.» η αποκατάσταση είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να μάθετε στο παιδί πως υπάρχουν συνέπειες για την ανάρμοστη συμπεριφορά.

Απόσπασμα από το βιβλίο «Επικοινωνώντας με τα παιδιά», του BonnieMiller, antikleidi.com

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Παιδί

Πρέπει το παιδί να “τρώει καλά” όταν είναι άρρωστο; Ο μύθος για το τι σημαίνει “καλά” και η αλήθεια της παιδιάτρου

Στην Ελλάδα διατηρούμε πολλούς μύθους γύρω από την ασθένεια και τη διατροφή. Πολλοί γονείς θεωρούμε πως το παιδί πρέπει «να τρώει καλά» όταν είναι άρρωστο […]

συμπτώματα αυτισμού
Παιδί

9 συμπεριφορές του γιου μου που δεν είχα καταλάβει ότι ήταν συμπτώματα αυτισμού

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού, η διαδικτυακή κοινότητα The Mighty για άτομα με αναπηρίες και χρόνια προβλήματα υγείας δημοσίευσε το άρθρο μιας μαμάς αυτιστικού […]

Νήπιο

Ο απόλυτος ύπνος χωρίς άγχος: Ένα έξυπνο hack για νέες μαμάδες και για νηπιάκια που κόβουν την πάνα

Το έξυπνο κόλπο που θα σου γλιτώσει ξενύχτια και άγχος! Όταν το παιδί σου μαθαίνει να κοιμάται χωρίς πάνα, τα ατυχήματα μέσα στη νύχτα είναι […]

Best of network