6. Δημιουργήστε Ευκαιρίες για Μαθήματα Ζωής
Αδράξτε ευκαιρίες, όπως παρουσιάζονται μέσα από βιβλία/ταινίες ή την πραγματική ζωή για να γίνουν ευκαιρίες μάθησης για το παιδί. Συζητήστε τι έκανε λάθος ο πρωταγωνιστής. Για ποιο λόγο η συμπεριφορά της φίλης ήταν λανθασμένη. Πώς θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα ο ήρωας του βιβλίου, κλπ. Η καθημερινότητα προσφέρει πολλές ευκαιρίες για να πάρει το παιδί σας πολύτιμα μαθήματα ζωής, μέσα απ’τη συζήτηση και την αλληλεπίδραση μαζί σας. Δεν είναι, όμως, απαραίτητο να το καθίσετε κάτω και να του κάνετε διδασκαλία και κήρυγμα για το σωστό ή λάθος. Μέσα απ’την επικοινωνία και τη συζήτηση θα μάθετε κι εσείς πολλά για τον εαυτό σας, τη ζωή και θα δυναμώσετε τη σχέση με το παιδί σας.
7. Καλλιεργήστε τη Δημιουργικότητα του Παιδιού
Δημιουργικός νους είναι αυτός που έχει έμφυτη περιέργεια, συλλέγει διαφορετικές πληροφορίες κι αντιλαμβάνεται μοτίβα και σχέσεις που άλλοι δε βλέπουν. Αυτός που συνδυάζει με νέους, καινοτόμους τρόπους τις πληροφορίες που έχει. Αυτός που δημιουργεί νέες ιδέες, θεωρίες, εφευρέσεις, λύσεις προβλημάτων και έργα τέχνης. Έτσι, η δημιουργικότητα δεν είναι ταυτόσημη με την καλλιτεχνική δημιουργία, αλλά με την ευέλικτη σκέψη που επινοεί νέες ιδέες κι ανοίγει νέους ορίζοντες. Τα δημιουργικά παιδιά εκτός που βρίσκουν τρόπο ν’απασχολήσουν τον εαυτό τους, έχουν κι ιδέες. Εκφράζουν τα συναισθήματά τους και τείνουν να λύνουν μόνα τους τα προβλήματα που τ’απασχολούν.
8. Δημιουργήστε Ατμόσφαιρα Χαράς, Αγάπης, Ηρεμίας στο Σπίτι
Τα παιδιά που μεγαλώνουν σ’ένα ήρεμο περιβάλλον αγάπης αποκτούν μέσα τους έναν εσωτερικό/ψυχολογικό ‘χάρτη ζωής’ που τα βοηθάει ν’αναπτύσσονται αρμονικά και να διαχειρίζονται με θετικό τρόπο τη ζωή τους. Αυτό το παράδειγμα των παιδικών χρόνων ακολουθεί το άτομο και στην ενήλικη ζωή του.
Έχοντας λοιπόν ένα σταθερό υπόβαθρο παιδικής ηλικίας, το παιδί μεγαλώνοντας έχει τις βάσεις για χαρά και επιτυχία στη ζωή του.
9. Διατηρήστε Φιλική Σχέση με το Παιδί, Χωρίς να Είστε «Φίλοι»
Ρόλος των γονιών είναι να’χουν μια ζεστή/κοντινή σχέση επικοινωνίας με το παιδί τους, όπου υπάρχει συζήτηση/κατανόηση/υποστήριξη/κοινά ενδιαφέροντα/χρόνος μαζί, αλλά στοπ! Μέχρι εκεί! Οι γονείς πρέπει να διατηρούν το όριο, επειδή ο πρωταρχικός τους ρόλος είναι να είναι γονείς και όχι φίλοι. Γι’αυτό αναφέρομαι στη ‘φιλική σχέση’ κι όχι στη φιλία. Επειδή η φιλία, απαραιτήτως, ενέχει την αμοιβαιότητα, που δεν υπάρχει κι ούτε πρέπει να δημιουργηθεί στη σχέση γονιού-παιδιού. Δεν φορτώνουμε το παιδί μας με τα βάσανά μας. Δεν του μιλάμε όπως θα μιλούσαμε σ’έναν ενήλικα της εμπιστοσύνης μας. Δεν του ζητάμε τη βοήθειά του με τον ίδιο τρόπο που τη ζητάμε απ’τους φίλους μας. Η άλλη διάσταση είναι ότι οι γονείς δεν θα πρέπει να ελέγχουν τη ζωή του παιδιού στην παραμικρή της λεπτομέρεια. Ούτε να έχουν δικτατορική στάση απέναντί του. Ισορροπία και μέτρο είναι οι καλύτεροι σύμβουλοι.
10. Καλλιεργήστε οι Ίδιοι Καλή Σχέση με τον Εαυτό σας και Δώστε το Καλό Παράδειγμα
Για να δώσετε στο παιδί σας μια όμορφη παιδική ηλικία που θα του προσφέρει χαρά, αλλά και ψυχολογικά εφόδια για την ενήλικη του ζωή, χρειάζεται ν’αλλάξετε τη σχέση που έχετε με τον εαυτό σας. Καλλιεργήστε μια καλή, υγιή σχέση με τον εαυτό σας, χωρίς άγχος και στρες, χωρίς κατάθλιψη, με αισιοδοξία και θετική διάθεση. Εκτός που δημιουργείτε ωραίες συνθήκες μ’αυτόν τον τρόπο, στην ουσία δίνετε και το παράδειγμα στο παιδί για το πώς να σταθεί και το ίδιο απέναντι στη ζωή, τόσο ως παιδί όσο κι ως ενήλικας.
Από την Δρ. Λίζα Βάρβογλη
Διαβάστε περισσότερα tips και συμβουλές στα 2 βιβλία που κυκλοφορούν απ’τις εκδόσεις mamaya απ’τη νέα σειρά με τίτλο «Καταπληκτική μαμά».