6. Αποδεχτείτε τα συναισθήματα του παιδιού
Αφήστε το παιδί σας να μιλήσει για τα διαφορετικά συναισθήματα που νιώθει, χωρίς να το κατακρίνετε ή να το λογοκρίνετε. Να θυμάστε ότι είναι προτιμότερο να εκφράσει το παιδί με λόγια το πώς αισθάνεται, παρά να το κάνει με πράξεις και κακή συμπεριφορά! Το παιδί που λέει «είμαι τόσο θυμωμένος μαζί σου!» σας ανοίγει μια πόρτα επικοινωνίας, για να καταλάβετε τι το θύμωσε και πώς μπορείτε να νιώσει ασφαλές ώστε να εκφράσει τα όσα αισθάνεται. Με τη συναισθηματική έκφραση επουλώνονται οι πληγές της ψυχής και ο θυμός υποχωρεί. Δείξτε του ότι καταλαβαίνετε πώς νιώθει και βοηθήστε το να διαχειριστεί τα έντονα συναισθήματα αλλά και τη συμπεριφορά του.
7. Κατανόηση
Η συναισθηματική σύνδεση έχει ένα μεγάλο κομμάτι ενεργητικής ακρόασης: «αλήθεια;», «μα αυτό είναι καταπληκτικό!», «πες μου…», «πώς ήταν για σένα;», απλές, καθημερινές φράσεις που δείχνουν στο παιδί ότι ενδιαφέρεστε για τη ζωή του, κατανοείτε τον κόσμο του και ότι είστε εκεί, δίπλα του. Αποκτήστε τη συνήθεια να βλέπετε τη ζωή του παιδιού σας, με τα μικρά της δράματα, από τη δική του οπτική γωνία, ώστε να καταλαβαίνετε τα συναισθήματα και τα κίνητρά του. Έτσι, θα έχετε μια λογική εξήγηση για τις αντιδράσεις του παιδιού σας, -ενώ χωρίς αυτή την κατανόηση απλώς θα μένατε με τον εκνευρισμό από την κακή του συμπεριφορά.
8. Απολαύστε τη στιγμή
Κι εσείς και το παιδί σας έχετε φορτωμένο πρόγραμμα. Πιθανότατα υπάρχουν μέρες που το μόνο που κάνετε είναι να τρέχετε κι εσείς και το παιδί για να τα προλάβετε όλα, να πάτε στην ώρα σας στις εξωσχολικές του δραστηριότητες, κοκ. Έτσι όμως, απομακρύνεστε από το παιδί. Βρείτε ευκαιρίες μέσα στη μέρα να κατεβάσετε ταχύτητα, έστω και για λίγο, και να απολαύσετε τη στιγμή. Δώστε στο παιδί σας να μυρίσει το μανταρίνι την ώρα που το ξεφλουδίζετε. Πλύνετε μαζί τα χέρια σας και απολαύστε το νερό της βρύσης και τη σαπουνάδα. Χαρείτε με το γέλιο του. Αξιοποιείστε τις μικρές στιγμές για να συνδεθείτε συναισθηματικά, έτσι απλά και άμεσα, με το παιδί σας.
9. Βραδινή αγκαλίτσα
Σιγουρευτείτε ότι το βράδυ αφήνετε λίγο χρόνο για αγκαλίτσα και χαλάρωση στο κρεβάτι του παιδιού. Αυτές οι πολύτιμες στιγμές μαζί δίνουν στο παιδί δύναμη ν’ανταπεξέλθει στη μέρα του. Να νιώσει ασφαλές και να σας ανοιχτεί. Να μοιραστεί μαζί σας όσα το απασχολούν. Μην προσπαθήσετε να βρείτε λύση στα προβλήματα εκείνη τη στιγμή. Απλώς ακούστε τι έχει να σας πει κι αγκαλιάστε το. Περάστε του το μήνυμα συναισθηματικά, ότι είστε εκεί και πέστε ότι την άλλη μέρα θα σκεφτείτε παρέα τι λύσεις υπάρχουν στο πρόβλημά του.
10. Να είστε εκεί
Οι περισσότεροι γονείς είναι με τα παιδιά τους και δεν είναι, καθώς προσπαθούν να χωρέσουν χίλια-μύρια πράγματα μέσα στη μέρα τους. Θυμηθείτε όμως, τα παιδιά μεγαλώνουν πιο γρήγορα απ’ ότι νομίζουμε! Θυμηθείτε να είστε παρόντες στη ζωή τους. Να είστε εκεί με το 100% της παρουσίας και της προσοχής σας, δίνοντας στο παιδί σας να καταλάβει ότι είναι πολύ σημαντικό για εσάς. Απολαύστε αυτές τις στιγμές με το παιδί σας, δε θα επιστρέψουν!