Ιδού οι 10 κανόνες για τη σωστή διατροφή του παιδιού. Γιατί είναι στο χέρι σου να μάθεις το παιδί σου να τρώει σωστά και υγιεινά. Στους έξι μήνες που το μωρό σου ξεκινάει να μπαίνει στερεές τροφές, τα πράγματα είναι απλά: φρουτόκρεμα, αλεσμένη πατάτα και καρότο και ρυζάλευρο.
Όταν όμως το μωρό σου γίνει παιδί και τρώει ό,τι κι εσύ, τι πρέπει να κάνεις για την σωστή διατροφή του;
1. Εσύ είσαι το πρότυπο
Με λίγα λόγια μην περιμένεις το παιδί σου να μάθει να τρώει κάτι που εσύ δεν πλησιάζεις. Έχε στο σπίτι τροφές που θα μπορείς να καταναλώσεις κι εσύ και τα παιδιά. Με άλλα λόγια, το παιδί σου δεν θα τρώει αγγουράκι αν εσύ τρως μπροστά του πατατάκια.
2. Δίδαξέ τα να περιμένουν την γλυκιά ανταμοιβή
Εσύ μπορείς από μικρή ηλικία να καθορίσεις τη συμπεριφορά που θα έχει το παιδί σε σχέση με το φαγητό. Αν θέλεις να του δώσεις γλυκό, κάν’ το για να το επιβραβεύσεις, δίδαξέ το πως πρέπει να περιμένει μέχρι να τελειώσεις το κυρίως γεύμα για να φάει γλυκό.
3. Δώσε νωρίς το βραδινό
Όσο περισσότερο περιμένεις να νυχτώσει, τόσο πιο κουρασμένο θα είναι το παιδί, δεν θα φάει τελικά, δεν θα ηρεμήσει κι ούτε θα κοιμηθεί σωστά.
4. Ανάπτυξε τη στρατηγική σου
Όταν γυρίζεις κουρασμένη από τη δουλειά, την παιδική χαρά και κάθε λογής δραστηριότητα, δεν μπορείς να κάνεις μαγικά στη μαγειρική. Ένα μικρό πιατάκι μακαρόνια με λαχανικά ή μια ομελέτα είναι ιδανικές επιλογές όπως και τα μικρά μπιφτεκάκια. Αν τα παιδιά φάνε και τα λαχανικά τους, μπορούν να δουν και τηλεόραση.
5. Προγραμμάτισε
Φτιάξε το πλάνο μαγειρικής όλης της εβδομάδας, ψώνισε τα απαραίτητα και έσω έτοιμη κατά τη διάρκεια των εργάσιμων ημερών. Τις ημέρες που δεν δουλεύεις μπορείς να βάλεις φαντασία στη μαγειρική και να φτιάξεις εμφανίσιμα παιδικά γεύματα ή γεύματα που θυμίζουν φαγητό απ’ έξω: πατάτες τηγανητές στο φούρνο, μπέργκερ με δικά σου μπιφτέκια και ψωμάκια.