Θάνατος 8χρονου κοριτσιού σε κατασκήνωση της Χαλκιδικής: Οι παραβάσεις στις παιδικές κατασκηνώσεις είναι γνωστές εδώ και καιρό, γιατί κανείς δεν ενδιαφέρθηκε;

Κοριτσάκι ηλικίας 8 ετών εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του σε πισίνα κατασκήνωσης στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής.

Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, το οποίο τη μετέφερε στο Κέντρο Υγείας Κασσάνδρας και στη συνέχεια στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της.

Προανάκριση για το περιστατικό διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Κασσάνδρας.

Στη σύλληψη του 34χρονου αρχηγού της κατασκήνωσης, όπου πνίγηκε σε πισίνα 8χρονο κορίτσι, στη Χαλκιδική, προχώρησαν σήμερα τα ξημερώματα οι αστυνομικές αρχές.

Υπενθυμίζεται ότι χθες το βράδυ συνελήφθη η 19χρονη ομαδάρχισσα, η οποία ήταν υπεύθυνη για την εποπτεία του παιδιού.

Όσοι έχουμε πάει κατασκήνωση γνωρίζουμε πολύ καλά πόσο εύκολο είναι να διαφύγει ένα παιδί της προσοχής του ομαδάρχη, ταυτόχρονα, όμως, οι κανόνες στις κατασκηνώσεις είναι τόσο ξεκάθαροι που συνήθως τα παιδιά ευλαβικά τους ακολουθούν. Μια κατασκήνωση έχει επόπτες, ομαδάρχες, κοινοτάρχες, βοηθούς, προσωπικό. Ειδικά, όταν υπάρχει και πισίνα στις εγκαταστάσεις, υπάρχουν ναυαγοσώστες, αλλά και νοσηλευτές κλπ. Όταν το “σύστημα” λειτουργεί καλά, όταν η οργάνωση είναι τέτοια, ακόμα κι αν ένα παιδί “κάνει σκανταλιά”, διαφύγει της προσοχής, υπάρχει πάντα κάποιος που μπορεί να το εντοπίσει και να το προστατεύσει. Φυσικά, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι ακριβώς συνέβη σε αυτή την περίπτωση. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι οι αρχές γνωρίζουν εδώ και καιρό τις τεράστιες παραλείψεις που σημειώνονται σε παιδικές κατασκηνώσεις σε όλη τη χώρα.

Πέρυσι, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας έβαλε στο «μικροσκόπιο» κατασκηνώσεις σε όλη τη χώρα με αντικείμενο τη διαπίστωση της εύρυθμης λειτουργίας, της ποιότητας και επάρκειας των εγκαταστάσεων, του εξοπλισμού και των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Οι έλεγχοι διενεργήθηκαν από κλιμάκια επιθεωρητών – ελεγκτών σε 45 από τις συνολικά 110 κατασκηνώσεις που αδειοδοτήθηκαν κι από τους ελέγχους διαπιστώθηκαν τα εξής: Εικοσιπέντε κατασκηνώσεις δεν ακολουθούσαν την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών διατάξεων ήτοι καταστραμμένες σίτες, μη σωστή αποθήκευση τροφίμων και λοιπών, μη τήρηση αρχείου θερμοκρασιών στα ψυγεία. Είκοσι δεν είχαν επαρκή στελέχωση με τις προβλεπόμενες ειδικότητες προσωπικού. Εννέα δεν είχαν αναπτύξει στο χώρο βραχείας νοσηλείας (αναρρωτήριο) το πλήθος των κλινών που υποχρεούταν βάσει των διατάξεων. Δεκατρείς κατασκηνώσεις δεν διέθεταν πιστοποίηση εξοπλισμού γηπέδων και παιδικών χαρών Επίσης, σε τουλάχιστον 12 κατασκηνώσεις δεν τηρούνταν αρχείο αντιγράφου ποινικού μητρώου και υπευθύνων δηλώσεων των εργαζομένων τους κατά παρέκκλιση των σχετικών διατάξεων. Σε οκτώ δεν είχε διενεργηθεί δειγματοληψία και εργαστηριακός έλεγχος της καταλληλόλητας του πόσιμου νερού του δικτύου. Εικοσιέξι κατασκηνώσεις δεν τηρούσαν στον χώρο τους τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά προς επίδειξη σε κάθε έλεγχο. Δώδεκα κατασκηνώσεις δεν είχαν προβεί α) στην έκδοση απόφασης ορισμού υπευθύνου προστασίας ανηλίκων και την κοινοποίηση αυτής στις αρμόδιες υπηρεσίες (Περιφέρεια, Ε.Κ.Κ.Α.), β) στην τήρηση αντιγράφων ποινικού μητρώου και υπεύθυνων δηλώσεων για το σύνολο του προσωπικού γ) στην αναγραφή σε εμφανές σημείο της κατασκήνωσης, του ονοματεπωνύμου του υπεύθυνου προστασίας ανηλίκων, δ)τήρηση σχετικού βιβλίου καταγραφής περιστατικών σχετικά με τα αναφερόμενα στις διατάξεις περί προστασίας ανηλίκων.

Γιατί σε αυτή τη χώρα πρέπει να υπάρξουν θάνατοι για να γίνουν τα προβλεπόμενα;

Διάβασε επίσης:

Εκεί παίζουν, κοιμούνται και τρώνε τα παιδιά μας το καλοκαίρι; Οι απίστευτες παραβάσεις που παρατηρήθηκαν σε 110 κατασκηνώσεις στην Ελλάδα

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network