Τα burger και η πίτσα είναι το No1 στις γαστρονομικές προτιμήσεις των παιδιών, αυτό το γνωρίζουμε καλά! Από το να τα παραγγείλουμε απ΄έξω, τι καλύτερο να τα ετοιμάσουμε σπίτι, διοργανώνοντας μια fun οικογενειακή βραδιά;
Η συγκεκριμένη συνταγή είναι κάπως ανατρεπτική αφού για να φτιάξουμε τα μπιφτέκια χρησιμοποιούμε βρασμένες πράσινες φακές, κι έτσι τα παιδιά θα φάνε και τα όσπρια τους με τον πιο απολαυστικό τρόπο.
Ας δούμε μαζί τη συνταγή.
Υλικά:
- 200g κόκκινο λάχανο, τριμμένο ή σε λεπτές φέτες
- 1 κουταλιά της σούπας ξύδι από κόκκινο κρασί
- ½ μαρούλι iceberg, τεμαχισμένο
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο (μοιρασμένες μία και μία)
- 400 γρ. πράσινες φακές βρασμένες
- 250 g. μοσχαρίσιος κιμάς
- 4 φέτες τυρί τσένταρ
- 4 μικρά ψωμάκια για μπιφτέκι
- κέτσαπ ντομάτας ή/και μαγιονέζα για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
- 4 αγγουράκια, κομμένα σε φέτες
- 2 ώριμες ντομάτες κομμένες σε φέτες
Εκτέλεση:
- Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το κόκκινο λάχανο με το ξύδι από κόκκινο κρασί.
- Βάζουμε το μαρούλι iceberg και το αγγούρι σε φέτες σε ένα άλλο μπολ και περιχύνουμε με 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο.
- Στραγγίζουμε τις φακές και τις στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας. Χτυπάμε στο μούλτι με τον κιμά και μια πρέζα μαύρο πιπέρι. Χωρίζουμε το μείγμα με καθαρά χέρια σε 4 ίσα κομμάτια και σχηματίζουμε μπιφτέκια πάχους περίπου 3 εκατοστών/1¼in.
- Τοποθετούμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Αλείφουμε τα μπιφτέκια με 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, τα τοποθετούμε προσεκτικά στο καυτό τηγάνι και ψήνουμε για 4 λεπτά από κάθε πλευρά ή μέχρι να ψηθούν καλά, σπρώχνοντας τα μπιφτέκια προς την άκρη του τηγανιού για να ψηθούν και οι πλευρές.
- Όταν τα μπιφτέκια μας φαίνονται έτοιμα, τοποθετούμε μια φέτα τυρί πάνω από το καθένα, προσθέτουμε μια σταγόνα νερό στο τηγάνι (ο ατμός θα βοηθήσει το τυρί να λιώσει) και, στη συνέχεια, καλύπτουμε το τηγάνι με ένα καπάκι για άλλα 4 λεπτά ή μέχρι να λιώσει το τυρί.
- Κόβουμε τα ψωμάκια στη μέση (και τα φρυγανίζουμε αν θέλουμε), προσθέτουμε μια κουταλιά κέτσαπ ή/και μαγιονέζα (αν χρησιμοποιείτε) σε κάθε βάση και τα τοποθετούμε πάνω από κάθε μπιφτέκι.
- Στρώνουμε τις φέτες αγγουριού, ντομάτας και αγγουριού και προσθέτουμε μια φέτα μαρούλι πάνω από κάθε μία, και στη συνέχεια τοποθετούμε το άλλο ψωμάκι από πάνω. Σερβίρουμε το υπόλοιπο μαρούλι, το αγγούρι και την ντομάτα στο πλάι μαζί με το κόκκινο λάχανο τουρσί.
Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram