Πώς θα φτιάξετε μόνοι σας τα πιο υγιεινά δημητριακά με σοκολάτα για το πρωινό σας!
Από τον Μάνο Δημητρούλη, κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο, συγγραφέα του βιβλίου συνταγών Diet Stories (www.dietstories.gr).
Η γκρανόλα είναι πρωινό με βάση τη βρώμη. Μπορεί να είναι υγιεινή αυτή που βρίσκετε στην αγορά, αλλά σίγουρα υπάρχει μία ακόμα καλύτερη: η παρακάτω συνταγή για γκρανόλα χωρίς ζάχαρη και συντηρητικά.
Δείτε παρακάτω πώς θα φτιάξετε εύκολη σπιτική γκρανόλα με σοκολάτα για ένα γλυκό και γεμάτο ενέργεια πρωινό.
Συνταγή για γκρανόλα χωρίς ζάχαρη
Υλικά
90 γρ. βρώμη
30 γρ. φουντούκια (χτυπημένα σε γουδί)
30 γρ. καρύδια (χτυπημένα σε γουδί)
40 γρ. νιφάδες άγλυκης καρύδας
20 γρ. άγλυκο κακάο
30 γρ. λάδι καρύδας
2 κ.σ. καστανή ζάχαρη (προαιρετικά)
33 γρ. σιρόπι σφένδαμου ή μέλι
80 γρ. σταγόνες πικρής σοκολάτας
1 κ.γ. βανίλια
1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη βρώμη, τα φουντούκια, τα καρύδια, το κακάο, το αλάτι και τις νιφάδες άγλυκης καρύδας. Ζεσταίνουμε το λάδι καρύδας, την βανίλια και το σιρόπι σφένδαμου (ή μέλι) και περιχύνουμε το μείγμα των στερεών. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα (ή με τα χέρια μας φορώντας πλαστικά γάντια) ώστε να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Σε ένα ταψί βάζουμε αντικολλητικό χαρτί, ρίχνουμε όλο το μείγμα απλώνοντάς το και πιέζοντας καλά με τη βοήθεια ενός ποτηριού και ψήνουμε στους 150 βαθμούς για 25-30 λεπτά. Ανοιγουμε το φούρνο, ρίχνουμε τις σταγόνες πικρής σοκολάτας και τη ζάχαρη από πάνω και αφήνουμε για άλλα 5 λεπτά μέχρι να αρχίσουν να λιώνουν οι σταγόνες. Μόλις κρυώσει, τη σπάμε σε κομμάτια με τα χέρια μας και αποθηκεύουμε σε γυάλινο βάζο με καπάκι.
Διατροφικές πληροφορίες ανά μερίδα (40 γρ. γκρανόλα):
Ενέργεια: 167 kcal
Υδατάνθρακες: 30 γρ.
Πρωτεΐνη: 3.3 γρ.
Λιπαρά: 3.3 γρ.
Κορεσμένα λιπαρά: 0.7 γρ.
Φυτικές Ίνες: 3.3 γρ.