Έτοιμοι να φτιάξουμε τα πιο τέλεια σπιτικά pretzel; Θα ξετρελάνουν μικρούς και μεγάλους!
Υλικά:
2 κούπες (240 γρ.) αλεύρι γ.ο.χ.
2 κούπες (240 γρ.) αλεύρι Ζην Μύλοι Αγίου Γεωργίου
1.5 φακελάκι ξηρή μαγιά Μύλοι Αγίου Γεωργίου
20 γρ. καστανή ζάχαρη
280 ml χλιαρό νερό
30 ml ελαιόλαδο
Για το μπανάκι:
2lt βραστό νερό
1κ.σ. καστανή ζάχαρη
1κ.σ. μαγειρική σόδα
Για γαρνίρισμα
1 αυγό
ανθό αλατιού & τριμμένο τυρί
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το χλιαρό νερό με την ξηρή μαγιά και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 10-15 λεπτά ώστε να αφρίσει.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα δυο άλευρα, αλάτι, το ελαιόλαδο, προσθέτουμε το νερό με τη μαγιά και ανακατεύουμε
Μεταφέρουμε τη ζύμη σε κάδο κουζινομηχανής και χτυπάμε με γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για περίπου 10 λεπτά.
Μεταφέρουμε το ζυμάρι σε αλευρωμένη επιφάνεια και χωρίζουμε σε 10 ζυμαράκια.
Τα ζυμώνουμε ελαφρώς με τα χέρια μας, ανοίγουμε σε μακρόστενα κορδόνια και σχηματίζουμε τα πρέτσελ όπως στο βίντεο.
Βυθίζουμε τα πρέτσελ για 15″ σε μπανάκι με 2 λίτρα βραστό νερό, 1 κ.σ. καστανή ζάχαρη και 1 κ.σ. μαγειρική σόδα.
Τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Αλείφουμε με κρόκο αυγού και γαρνίρουμε με ανθό αλατιού ή με τριμμένο τσένταρ για τυρένια πρέτσελ.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 210 βαθμούς για 12 λεπτά.
Ευχαριστούμε για τη συνταγή τον Μάνο Δημητρούλη, διαιτολόγο διατροφολόγο, συγγραφέα