Τα παρακάτω μουστοκούλουρα τα φτιάχνουμε με πετιμέζι και χουρμάδες και όχι με μούστο. Είναι ένα θρεπτικό κουλουράκι και μια καλή επιλογή για τα ενδιάμεσα σνακ των παιδιών – αλλά και για τα δικά σας!
Δοκιμάστε τα!
Μουστοκούλουρα με χουρμάδες
Υλικά
1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ – ή όσο πάρει (όχι παραπάνω από 1 ½ κιλό)
1 ½ φλ. πετιμέζι
½ φλ. ελαιόλαδο
2 κ.γ. σόδα
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
½ φλ. χουρμάδες
½ φλ χυμό πορτοκαλιού
ξύσμα από πορτοκάλι
1. κ.σ. κανέλα Κεϋλάνης
½ κ.γ. γαρύφαλλο
σουσάμι για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)
200 γρ. σταφίδες (προαιρετικά)
Εκτέλεση
1. Βάζουμε τους χουρμάδες σε ½ φλ. νερό και τους αφήνουμε να μουλιάσουν για 4-5 ώρες.
2. Σουρώνουμε τους χουρμάδες και κρατάμε τα υγρά τους για τη συνέχεια.
3. Χτυπάμε τους χουρμάδες στο μπλέντερ και σταδιακά ρίχνουμε το υγρό τους μέχρι να έχουμε μια ρευστή και λεία πάστα.
4. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το πετιμέζι, το λάδι, το ξύσμα και την πάστα από τους χουρμάδες και ανακατεύουμε καλά.
5. Σε ένα φλιτζάνι διαλύουμε την σόδα και το μπέικιν στον χυμό πορτοκαλιού.
6. Σε άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το μείγμα σόδα-μπέικιν- πορτοκάλι.
7. Ενώνουμε τα υλικά των 2 μπολ και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
8. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε αλεύρι.
9. Πλάθουμε τα μουστοκούλουρα σε ό,τι σχήμα θέλουμε και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα – αφήνοντας αποστάσεις γιατί θα φουσκώσουν αρκετά.
10. Ψήνουμε στους 170C αέρα για 25-35 λεπτά.
Δείτε περισσότερες υγιεινές συνταγές εδώ