Μίνι μελομακάρονα: Γλυκιές μπουκίτσες με καρύδι

Τα μελομακάρονα είναι από τα πιο αγαπημένα γλυκά των Χριστουγέννων. Μπορείς να βρεις πολλές συνταγές για διαφορετικές εκδοχές ανάλογα με τις διατροφικές σου προτιμήσεις, όπως και διαφορετικές συνταγές για τα κεράσματα που θα κάνεις κατά τη διάρκεια των εορτών.

Μια ωραία ιδέα για κέρασμα είναι και τα μίνι μελομακάρονα, μελομακάρονα δηλαδή σε μπουκίτσες που μπορείς να προσφέρεις μαζί με τον καφέ, να δώσεις για κέρασμα στο σχολείο ή το γραφείο αλλά και να το σερβίρεις σε όσους κάνουν δίαιτα και θέλουν μόνο ένα!

Δοκίμασε αυτή τη συνταγή από το αγαπημένο μας Cretan Gastronomy που έχει πάντα δοκιμασμένες, παραδοσιακές συνταγές που πετυχαίνουν πάντα!

Υλικά

2/3 της κούπας ελαιόλαδο

1/3 της κούπας χυμό πορτοκαλιού

1 κουταλιά κονιάκ ή ρακή ή άλλο δυνατό ποτό

1 κουταλιά ζάχαρη

½ κουταλάκι κανέλα

¼ κουταλάκι γαρύφαλλο

½ κουταλάκι αμμωνία

½ κουταλάκι σόδα

Ξύσμα πορτοκαλιού (1 κουταλάκι περίπου)

Περίπου 2 κούπες και 3-4 κουταλιές (320 gr μου πήρε) αλεύρι για όλες τις χρήσεις

12 καρύδια σε τέταρτα

Για το σιρόπι:

1 κούπα ζάχαρη

2/3 κούπας εμφιαλωμένο νερό ΖΑΡΟΣ

2 κουταλιές μέλι

1 ξυλάκι κανέλας περίπου 5cm

Φλούδα πορτοκαλιού

Για το γαρνίρισμα:

5-6 κουταλιές καβουρδισμένο και ελαφρά αλεσμένο στο multi σουσάμι

Λίγη κανέλα

Η κούπα μου είναι η δοσομετρική των 250ml, η κουταλιά μου 15ml και το κουταλάκι μου 5ml.

Εκτέλεση

Για το σιρόπι βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και τα μυρωδικά για 2 λεπτά από τη στιγμή που κοχλάζει, αποσύρουμε από το μάτι, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε να διαλυθεί. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς (μόλις γίνει χλιαρό το βάζουμε στο ψυγείο). Σε μπολ ανάμειξης ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και τα αρωματικά και προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού μέσα στον οποίο διαλύουμε την αμμωνία και τη σόδα (με αυτή τη σειρά και πάνω από το μπολ)

Προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε ελάχιστα, ίσα να ενσωματωθεί. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα τη ζύμη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για κανένα εικοσάλεπτο. Ωστόσο ετοιμάζουμε τα καρύδια και το σουσάμι. Παίρνουμε μικρά κομματάκια ζύμης (αν έχουμε ζυγαριά, πάνω κάτω 12 γραμμάρια το καθένα) και τα στρώνουμε με τον τρόπο που φαίνεται στη φωτογραφία πάνω στα δόντια ενός πιρουνιού.

Βάζουμε στην άκρη ¼ καρυδιού και τυλίγουμε πιέζοντας ελαφρά για να εμφανιστούν τα σχέδια στο ζυμαράκι μας. Τοποθετούμε σε ταψί στρωμάνο με χαρτί ψησίματος. Στο μέσον της διαδικασίας ανάβουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνουμε τα μελομακάρονα για 25-30 λεπτά στη μεσαία σχάρα.

Μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο, τα βουτάμε λίγα λίγα στο κρύο σιρόπι, τα σπρώχνουμε να βυθιστούν για 30 δευτερόλεπτα περίπου και τα βγάζουμε σε ένα πιάτο. Σε άλλο πιάτο έχουμε ανακατέψει το σουσάμι με την κανέλα και τα τυλίγουμε. Τα αραδιάζουμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο σουσάμι. Καλύπτουμε με διαφανή μεμβάνη για να μη πάρουν υγρασία.

Μυστικά για τη συνταγή στο Cretan Gastronomy

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network