Ποιος είπε «πίτσα»; Μάλλον όλοι και φωνάζοντας μαζί. Δεν υπάρχει πιο ομόφωνη απόφαση για το δείπνο από την πίτσα, πόσο μάλλον τη σπιτική. Μπορούμε μάλιστα να καθιερώσουμε μια μέρα πίτσας τον μήνα ώστε να μαγειρεύουμε και να απολαμβάνουμε παρέα το πιο αγαπημένο μας έδεσμα.
Σφίγγουμε λοιπόν τις ποδιές και ξεκινάμε να ετοιμάζουμε μια πολύ απλή εκδοχή έτσι ώστε να συμμετέχουν και τα παιδιά. Το μυστικό βρίσκεται στη σπιτική, πεντανόστιμη σάλτσα που θα απλώσουμε στη βάση της ζύμης.
ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
300 γρ. λευκό αλεύρι, συν λίγο παραπάνω για το πασπάλισμα
1 κουταλάκι του γλυκού μαγιά
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα ντομάτας
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
200ml τοματοχυμό
Για τη γέμιση
8 μαργαριτάρια μοτσαρέλας, κομμένα στη μέση
μικρό ματσάκι φρέσκο βασιλικό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1ο ΒΗΜΑ
Ρίχνουμε το αλεύρι σε ένα μπολ και, στη συνέχεια, ανακατεύουμε τη μαγιά και 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Κάνουμε μια λακκουβίτσα στο κέντρο και ρίχνουμε 200 ml χλιαρό νερό (όχι πολύ ζεστό) μαζί με το λάδι. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να έχετε μια μαλακή, αρκετά υγρή ζύμη.
2ο ΒΗΜΑ
Αδειάζουμε τη ζύμη σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε για 5 λεπτά μέχρι να γίνει λεία. Την σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη για μια ώρα περίπου ή μέχρι η ζύμη να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε μέγεθος. Μπορούμε επίσης να την αφήσουμε την ακατέργαστη (να μην την έχουμε ζυμώσει δηλαδή μες στο μπολ), να την σκεπάσουμε με μια πετσέτα και να την αφήσουμε όλη τη νύχτα στο ψυγείο να φουσκώσει μόνη της.
30 ΒΗΜΑ
Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε τη σάλτσα μας. Βάζουμε το λάδι σε ένα μικρό τηγάνι και τσιγαρίζουμε για λίγο το σκόρδο (χωρίς να το αφήσουμε όμως να ροδίσει), στη συνέχεια προσθέτουμε την τομάτα passata και σιγοβράζουμε τα πάντα μέχρι να δέσει λίγο η σάλτσα και όταν τελειώσει την αφήνουμε να κρυώσει.
4ο ΒΗΜΑ
Μόλις φουσκώσει η ζύμη, τη ζυμώνουμε γρήγορα μέσα στο μπολ και στη συνέχεια την αναποδογυρίζουμε σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και την κόβουμε σε δύο μπάλες. Ανοίγουμε την κάθε μπάλα έτσι ώστε να γίνει πολύ λεπτή και να έχει διάμετρο περίπου 25 εκατοστά.
ΒΗΜΑ 5
Ζεσταίνετε το φούρνο στους 240C/220C στον αέρα/ γκάζι 9 και βάζετε μέσα ένα μεγάλο ταψί. Ανασηκώνετε μία από τις βάσεις σε ένα άλλο αλευρωμένο ταψί. Απλώστε τη σάλτσα πάνω στη βάση με το πίσω μέρος ενός κουταλιού, σκορπίστε τη μισή μοτσαρέλα, περιχύστε με ελαιόλαδο και αλατοπιπερώστε. Τοποθετήστε την πίτσα, ακόμα πάνω στο ταψί της, πάνω στο καυτό ταψί του φούρνου και ψήστε για 8-10 λεπτά μέχρι να γίνει τραγανή.