Ποιος δε θα ήθελε pancakes χωρίς ζάχαρη και με αλεύρι ολικής άλεσης, πλούσιο σε φυτικές ίνες; Κι αν νομίζεις ότι θα χάσεις από γεύση, κάνεις λάθος. Η food blogger Αθηνά Πάνου μας παρουσιάζει τη συνταγή της για λαχταριστά αφράτα pancakes:
Δεύτερον έχουν αλεύρι ολικής και νιφάδες βρώμης, οπότε είναι ακόμα πιο υγιεινές.
Συνέχισα με γάλα με χαμηλά λιπαρά (να πω την αλήθεια έβαλα αυτό χωρίς λακτόζη γιατί ήθελα να το δοκιμάσω και θεωρώ ότι είναι ακόμα καλύτερο, γιατί είναι λίγο πιο γλυκό).
Σερβίρονται υπέροχα με γιαούρτι και φρούτα. Και θα έχεις αυτό το αποτέλεσμα που βλέπεις στη φωτογραφία!
Τώρα για τα πάνκεικς ολικής άλεσης να πω ότι αν θέλεις να γίνουν πολύ πιο αφράτα, ένα μυστικό είναι να χτυπήσεις τα ασπράδια σε μαρέγκα και να την ενσωματώσεις αργά στο υπόλοιπο μείγμα.
Εγώ δεν ήθελα να καθυστερήσω, οπότε δεν το έκανα, αλλά ανακάτεψα τα αυγά όπως ήταν και το αποτέλεσμα ήταν και πάλι ικανοποιητικό. Απλά αργεί λίγο η διαδικασία με το ψήσιμο όλου του μείγματος!
Συνταγή για πάνκεικς ολικής άλεσης χωρίς ζάχαρη
Υλικά:
(περίπου 7-8 pancakes)
1 1/4 κούπα αλεύρι ολικής άλεσης
1/3 κούπα νιφάδες βρώμης
2 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
1/4 κ.γ. αλάτι
1 βανίλια
2 κουτ. σούπας στέβια σε σκόνη
2 αυγά
1 1/4 γάλα (1.5% λιπ.)
1 κουτ. γλ. χυμός λεμόνι
Χτυπάμε στο μούλτι τις νιφάδες βρώμης να γίνουν σκόνη. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη βρώμη, το αλεύρι, το μπέικιν, το αλάτι, τη στέβια και τη βανίλα. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και το χυμό λεμόνι απλά να ομογενοποιηθούν. Ρίχνουμε το μείγμα των υγρών στα στερεά και ανακατεύουμε με αυγοδάρτη να προκύψει ένας χυλός.
Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά (μπορούμε να ρίξουμε ένα κουταλάκι λάδι). Μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε με μια μεγάλη κουτάλα από το μείγμα. Αναλόγως πόση ποσότητα θα ρίξουμε, αντίστοιχα θα προκύψει μικρό ή μεγάλο pancake. Όσο ψήνεται βλέπουμε ότι σχηματίζονται φουσκάλες στην πάνω πλευρά. Μόλις σχηματιστούν σχεδόν σε όλη την επιφάνεια με μια σπάτουλα ανασηκώνουμε προσεχτικά και γυρνάμε για να ψηθεί και από την άλλη. Θέλει 1-2′. Ανασηκώνουμε και αν δούμε ότι έχει ροδίσει (προς καφέ χρώμα!) βγάζουμε σε πιάτο. Συνεχίζουμε ομοίως μέχρι να τελειώσει το μείγμα. Μπορούμε κάθε φορά να ρίχνουμε ελάχιστο λάδι.
Συμβουλές
- Μπορούμε να προσθέσουμε ξύσμα από 1 λάιμ ή λεμόνι
- Επίσης 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα και 1/2 κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη.
- Μπορούμε να κρατήσουμε όσα περισσέψουν στο ψυγείο σκεπασμένα με μεμβράνη και να τα ζεστάνουμε στο φούρνο την επόμενη μέρα.
- Σερβίρουμε με μέλι, κανέλα, γιαούρτι, φρούτα, ταχίνι με κακάο κτλ.
Πηγή: missbloom.gr