Πόση ζάχαρη τρώει το παιδί; Η Δήμητρα Γλυνού, κλινικός διαιτολόγος διατροφολόγος, μας προτείνει τρόπους να την περιορίσουμε.
Υπάρχουν λίγες χαρές στη ζωή, όπως το να βλέπεις το χαμόγελο του παιδιού σου! Έτσι, με τις καλύτερες προθέσεις, μπορεί να λυγίζεις στις αιτήσεις για καραμέλες, μπισκότα και οποιαδήποτε λιχουδιά! Όμως γνωρίζεις πραγματικά πόση ζάχαρη τρώει το παιδί; Και πόση ζάχαρη επιτρέπεται να τρώει;
Όπως αποδεικνύεται, η ζάχαρη δεν είναι τόσο ακίνδυνη όσο κάποτε πιστεύαμε, τουλάχιστον όχι στον όγκο που την καταναλώνουμε, εξηγεί η Δήμητρα Γλυνού, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος.
Γιατί τα παιδιά αγαπούν τα γλυκά;
Τα παιδιά έχουν μια φυσική τάση για τα γλυκά. Είναι μέρος του φυσικού «προγραμματισμού επιβίωσης». Αλλά αυτή η φυσική τάση τα τελευταία χρόνια έχει φανεί οτι κινείται με υπερβολική ταχύτητα. Με περίπου το 1 στα 3 παιδιά να είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο, η παιδική παχυσαρκία έχει υπερδιπλασιαστεί στα παιδιά και τριπλασιάστηκε στους εφήβους τα τελευταία 30 χρόνια.
Πόση ζάχαρη τρώει το παιδί;
Ο αμερικανικός φορέας για την υγεία της καρδιάς, American Heart Association, συνιστά τα παιδιά να καταναλώνουν 3 με 8 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη τη μέρα (συμπεριλαμβάνεται η «κρυμμένη» ζάχαρη στα τρόφιμα) ανάλογα με την ηλικία και την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων. Όμως πόση ζάχαρη τρώει το παιδί κατά μέσο όρο; Σύμφωνα με εκτιμήσεις τα παιδιά ηλικίας μικρότερης του 1 έτους καταναλώνουν ήδη τρεις έως τέσσερις φορές περισσότερη ζάχαρη. Τα παιδιά 4-8 ετών καταναλώνουν κατά μέσο όρο 21 κουταλάκια ζάχαρης ημερησίως και ο μέσος έφηβος καταναλώνει περίπου 34 κουταλάκια κάθε μέρα (ακόμη περισσότερο από τον μέσο ενήλικα).
Οι επιπτώσεις της μεγάλης κατανάλωσης ζάχαρης
Έρευνες έχουν συνδέσει την υψηλή πρόσληψη ζάχαρης με μια σειρά από σοβαρά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας, του διαβήτη, της υψηλής αρτηριακής πίεσης, των καρδιακών παθήσεων και της φθοράς των δοντιών. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 , ο διαβήτης τύπου 2 αντιπροσώπευε το 3% των νέων περιπτώσεων διαβήτη σε παιδιά. μέχρι το 2004, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε στο 45%.
Γιατί έχει σημασία πόση ζάχαρη τρώει το παιδί;
Η ζάχαρη μπορεί να είναι εθιστική. Όπως η κοκαΐνη και άλλα φάρμακα, η ζάχαρη ενεργοποιεί το σύστημα ανταμοιβής στον εγκέφαλο, ενώ όταν το παιδί τρώει πολύ ζάχαρη η γεύση του επηρεάζεται και επιζητά περισσότερη ζάχαρη. Το αποτέλεσμα είναι ότι δημιουργούνται ανθυγιεινές συνήθειες που το ακολουθούν στην ενηλικίωση. Μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά που είναι υπέρβαρα κατά την ηλικία 2 είναι πιθανότερο να είναι υπέρβαρα ως ενήλικες, οδηγώντας σε μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου, καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και άλλων προβλημάτων υγείας.
Τα γλυκά δεν είναι ανταμοιβή!
Πολλές φορές δημιουργείται άγχος στους γονείς όταν βλέπουν πως τα παιδιά τους καταναλώνουν αρκετές ποσότητες ζάχαρης. Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι πως δεν χρειάζεται τα παιδιά να περιμένουν την κατανάλωση καποιού γλυκού ως επιβράβευση ή να ανυπομονούν για μια συγκεκριμένη μέρα που θα έχει ορισθεί για να απολαύσουν αυτό που θέλουν. Τα παιδιά είναι σημαντικό να έχουν στο μυαλό τους πως η κατανάλωση ενός γλυκού είναι ένα τυχαίο γεγονός χωρίς να το συνδέουν με κάποιο συγκεκριμένο γεγονός.
4 ιδέες για σπιτικά γλυκά χωρίς ζάχαρη
Μπορείς να αντικαταστήσεις τα υλικά στις παρακάτω κλασικές συνταγές, με τις πιο υγιεινές εκδοχές τους. Στη συνέχεια, φτιάξε τη συνταγή όπως συνήθως.
Ρυζόγαλο:
1 λίτρο γάλα 1,5%
200 γρ. καστανό/λευκό ρύζι
1 ξυλάκι κανέλα
ξύσμα απο λεμόνι
40 γρ. μέλι
Κρέμα με κακάο:
200 ml γαλα 1,5%
80 γρ. κακάο χωρίς ζάχαρη
ξύσμα απο πορτοκάλι
40 γρ. μέλι
Μπισκότα βρώμης:
300 γρ. βρώμη
1 μπανάνα
40 γρ. μέλι
κανέλα
1 κεσεδάκι γιαούρτι 2%
Μπάρες με φαγόπυρο/κινόα:
300 γρ. φαγόπυρο/κινόα βρασμένα
10 γρ. μέλι
10 γρ. ταχίνι
Σταφίδες/κράμπερις
1 κ.σ. λιναρόσπορος
1 κ.σ. κουβερτούρα σε σταγόνες
Αμύγδαλα/φουντούκια
Ο ρόλος της φυσικής δραστηριότητας
Άλλο ένα σημείο που πρέπει να δοθεί έμφαση είναι η φυσική δραστηριότητα των παιδιών. Η κίνηση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην διατήρηση φυσιολογικού βάρους και στην επιλογή σωστών γευμάτων από τα παιδιά. Οι μελέτες αναφέρουν πως τα παιδιά που έχουν κάποιου είδους δραστηριότητα έχουν την τάση να καταναλώνουν λιγότερη ποσότητα ζάχαρης συγκριτικά με εκείνα που έχουν καθιστική ζωή (υπολογιστής, ηλεκτρονικά παιχνίδια, τηλεόραση).
Δείτε περισσότερα άρθρα στο shape.gr