Τα παιδιά λατρεύουν σίγουρα δύο πράγματα: να περνάνε ποιοτικό χρόνο με τους γονείς τους και να ταξιδεύουν με τη φαντασία τους. Γιατί λοιπόν να μην διοργανώσουμε ένα επίσημο τσάι σε βρετανικό στιλ στο… σαλόνι του σπιτιού μας; Ετοιμάζουμε για εμάς ένα ωραίο, ζεστό τσάι και για τα παιδιά ενδεχομένως κακάο, αν το προτιμάνε. Στρώνουμε με κάθε επισημότητα το τραπέζι, βγάζουμε τη τσαγιέρα και τα «καλά» μας φλιτζάνια, ντυνόμαστε επίσημα και καθόμαστε να απολαύσουμε το απογευματινό μας σνακ.
Μπορούμε επίσης να ετοιμάσουμε σαντουιτσάκια με βούτυρο και φέτες αγγουριού ή με όποια άλλη γέμιση προτιμάτε, αλλά το απόλυτο must ενός βρετανικού τσαγιού είναι τα περήφημα scones, που τελικά δεν είναι και τόσο δύσκολο να φτιάξουμε παρέα με τα παιδιά. Τα scones! Τον βασιλιά του αγγλικού τσαγιού που συνδυάζουμε με βούτυρο και καλή μαρμελάδα.
Υλικά (για 10 scones):
225 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 πρέζα αλάτι
55 γρ βούτυρο
25 γρ ζάχαρη άχνη
150ml γάλα
1 αυγό ελευθέρας βοσκής
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220 C στον αέρα και λαδώνουμε ελαφρά ένα ταψί.
Ανακατεύουμε το αλεύρι και το αλάτι. Τρίβουμε το βούτυρο και στη συνέχεια ανακατεύουμε τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το μεγαλύτερο μέρος του γάλακτος και ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή και ελαφρώς κολλώδης ζύμη. Αν η ζύμη είναι λίγο στεγνή, προσθέστε περισσότερο γάλα μέχρι να έχετε τη σωστή συνοχή.
Αδειάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και ζυμώνουμε πολύ ελαφρά. Ανοίγουμε μια στρογγυλή ζύμη πάχους περίπου 2 εκατοστών. Χρησιμοποιούμε έναν κόφτη 5 εκ. για να χαράξουμε στρογγυλά κομμάτια και τα τοποθετούμε στο ταψί ψησίματος.
Αλείφουμε τις κορυφές με χτυπημένο αυγό. Ψήνουμε για 12-15 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσουν καλά και να ροδίσουν.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα σερβίρουμε με βούτυρο και καλή μαρμελάδα κι αν θέλουμε με λίγη κρέμα γάλακτος, όπως κάνουν οι Άγγλοι.