Συνεργάστηκε η Αναστασία Δ. Κόκκαλη, κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος, kokkali.blogspot.gr.
Με φρέσκα υλικά και λιγότερη ζάχαρη από τις έτοιμες γρανίτες που θα αγοράσεις, αυτές οι συνταγές για γρανίτες θα σου δώσουν μια υγιεινή εναλλακτική των δροσερών, καλοκαιρινών γλυκών.
Υγιεινές συνταγές για γρανίτες
Με βατόμουρα και μύρτιλλα
Τα σκούρα μούρα σε αυτή τη γρανίτα περιέχουν τη χρωστική ουσία ανθοκυανίνη, που οι έρευνες έχουν δείξει ότι έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες κατά του καρκίνου.
Υλικά
1 1/2 φλιτζάνι φρέσκα βατόμουρα
1 1/2 φλιτζάνι φρέσκα μύρτιλλα
1 φλιτζάνι άπαχο γιαούρτι
1 φλιτζάνι χυμό μύρτιλλου
2 κ.σ. μέλι
2 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
Ανακάτεψε 3/4 της κούπας βατόμουρα και 3/4 του φλιτζανιού μύρτιλλα με το γιαούρτι, το χυμό από μύρτιλλα, το μέλι και το χυμό λεμονιού σε μπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα, Ανακάτεψε μέσα και τα υπόλοιπα φρούτα. Γέμισε τα καλούπια με το μείγμα και πρόσθεσε τα ξυλάκια. Κατάψυξέ τα για 6 ώρες.
Θρεπτική αξία: 38 θερμίδες, 0,3 γραμμ. λιπαρά (0,2 κορεσμένα), 8,2 γραμμ. υδατάνθρακες, 1,1 γραμμ. φυτικές ίνες, 1,1 γραμμ. πρωτεΐνη
Όλες οι συνταγές φτιάχνουν 16 γρανίτες.
Με μεξικάνικη σοκολάτα
Η κανέλα και η μαύρη σοκολάτα κάνουν αυτή τη γρανίτα εξαιρετική για την καρδιά σου…
Υλικά
2 κ.σ. cornflour
2 1/2 κ.γ. κανέλα
1 1/2 κ.γ. τσίλι σε σκόνη
1/4 κ.γ. αλάτι
3 φλιτζάνια άπαχο γάλα
110 γραμμ. σοκολάτα γάλακτος
85 γραμμ. μαύρη σοκολάτα
2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση
Ανακάτεψε το cornflour, την κανέλα, τη σκόνη τσίλι και το αλάτι σε μικρή κατσαρόλα. Σε μέτρια φωτιά, πρόσθεσε το γάλα, ανακατεύοντας καλά ώστε να μη δημιουργούνται σβώλοι. Άσε το να βράσει, ανακατεύοντας ενίοτε, μέχρι το μείγμα να δέσει, περίπου 12 λεπτά. Χαμήλωσε τη φωτιά και βάλε τις σοκολάτες μέχρι να λιώσουν. Απομάκρυνε από τη φωτιά, πρόσθεσε τη βανίλια, και άσε το να κρυώσει για 5 λεπτά. Ανακάτεψε το μείγμα, βάλ’ το στα καλούπια και πρόσθεσε τα ξυλάκια. Άσε το να παγώσει στην κατάψυξη για 6 ώρες.
Θρεπτική αξία: 90 θερμίδες, 4,1 γραμμ. λιπαρά (2,3 κορεσμένα), 11 γραμμ. υδατάνθρακες, 0,8 γραμμ. φυτικές ίνες, 2,2 γραμμ. πρωτεΐνη.
Με φράουλα με ηλιόσπορους
Οι ηλιόσποροι δίνουν πυκνότητα και μαγνήσιο, το οποίο βοηθά να διατηρήσεις υγιές ανοσοποιητικό.
Υλικά
1/3 της κούπας ανάλατους ηλιόσπορους
3 φλιτζάνια καθαρισμένες και κομμένες φράουλες
3/4 του φλιτζανιού χυμό φράουλας
3/4 του φλιτζανιού χυμό ανανά
3 κ.σ. ζάχαρη μία ώριμη μπανάνα
Εκτέλεση
Προθέρμανε το φούρνο στους 300°C και ψήσε τους ηλιόσπορους σε χαμηλό ταψί για 6 λεπτά. Ανακάτεψέ τους και ψήσε για 4 λεπτά ακόμη. Σιγόβρασε τις φράουλες, τους χυμούς και τη ζάχαρη σε μέτρια κατσαρόλα για 5 λεπτά. Άφησέ το να κρυώσει. Μετάφερε το μείγμα σε μπλέντερ, πρόσθεσε τη μπανάνα και ανακάτεψε μέχρι να γίνει ομοιόμορφο. Ανακάτεψε στο μείγμα τους ηλιόσπορους. Γέμισε τα καλούπια και πρόσθεσε τα ξυλάκια. Πάγωσε τις γρανίτες στην κατάψυξη για 6 ώρες.
Θρεπτική αξία: 51 θερμίδες, 1,6 γραμμ. λιπαρά (0,2 γραμμ. κορεσμένα), 9 γραμμ. υδατάνθρακες, 1,1 γραμμ. φυτικές ίνες, 1 γραμμ. πρωτεΐνη
Με λεμόνι με ginger
Σου αρέσει η λεμονάδα; Δοκίμασε αυτή τη συνταγή! Το ginger καταπολεμά και τη ναυτία – τέλειο για όταν ετοιμάζεσαι να πάρεις το πλοίο!
Υλικά
2 κούπες λεμονάδα
1 κούπα χυμό μήλου
1/4 του φλιτζανιού χυμό ginger
1/4 του φλιτζανιού φρέσκο χυμό lime (περίπου 3 lime)
4 κ.γ. τριμμένο ginger
2 κ.γ. μέλι
1/2 λεμόνι σε λεπτές φέτες
Εκτέλεση
Σιγόβρασε τη λεμονάδα, όλους τους χυμούς, το ginger και το μέλι σε μικρή κατσαρόλα για 10 λεπτά και άφησε το να κρυώσει. Βάλε στα καλούπια παγωτού τις φέτες λεμονιού, πρόσθεσε το μείγμα χυμών και το ξυλάκι. Βάλ’ το στην κατάψυξη για 6 ώρες.
Θρεπτική αξία: 30 θερμίδες, 0 γραμμ. λιπαρά, 8,2 γραμμ. υδατάνθρακες, 0,3 γραμμ. φυτικές ίνες, 0,2 γραμμ. πρωτεΐνη
Με μέντα με ακτινίδιο
Μπορείς να προσφέρεις αυτές τις γρανίτες μετά το δείπνο. Η μέντα βοηθάει στην πέψη (όπως και το ακτινίδιο) και χαρίζει δροσερή αναπνοή.
Υλικά
1/2 φλιτζάνι χυμό lime (φρέσκο ή μη)
1/4 του φλιτζανιού μέλι
1/2 ακτινίδιο σε λεπτές φέτες
1/4 του φλιτζανιού φρέσκια μέντα
Εκτέλεση
Ανακάτεψε το χυμό lime και το μέλι σε μπολ, μέχρι να διαλυθεί το μέλι. Πρόσθεσε ανακατεύοντας 2 φλιτζάνια κρύο νερό. Βάλε στα καλούπια τις φέτες ακτινίδιου και τα φύλλα μέντας και πρόσθεσε το μείγμα lime-μέλι και τα ξυλάκια. Κατάψυξέ το για 6 ώρες.
Θρεπτική αξία: 57 θερμίδες, 0,1 γραμμ. λιπαρά (0 γραμμ. κορεσμένα), 15,3 γραμμ. υδατάνθρακες, 0,6 γραμμ. φυτικές ίνες, 0,5 γραμμ. πρωτεΐνη.