Με το hashtag #pernothesi ΔΙΠΛΑ ΣΤΙΣ ΜΑΙΕΣ! χιλιάδες γυναίκες ένωσαν τη φωνή τους τους με τις ανεξάρτητες μαίες στην Ελλάδα, ζητώντας τοκετούς με σεβασμό. Η Ένωση Ανεξάρτητων Μαιών-Μαιευτών Ελλάδας (Ε.Α.Μ.Μ.Ε) δηλώνει την αντίθεσή της στις προτάσεις του νομοσχεδίου της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας Ασημίνας Γκάγκα για τη δημιουργία Κέντρων Τοκετού (Birth Center) υπό την επίβλεψη γιατρών και τον ρόλο της μαίας που διακυβεύεται.
Χιλιάδες μητέρες συμμετείχαν στη δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου «Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας», γιατί αισθάνθηκαν ότι οι προτάσεις του Υπουργείου Υγείας καταπατούν τα αναπαραγωγικά τους δικαιώματα και περιορίζoυν τις επιλογές τους. Μαζί με τις ανεξάρτητες μαίες της χώρας, αμφισβητούν την πολιτική κατεύθυνση του Υπουργείου Υγείας για τη δημιουργία Κέντρων Τοκετού (Birth Center) υπό τη διεύθυνση μαιευτήρων, καθώς, όπως ισχυρίζονται, «το ιατροκεντρικό μοντέλο για τη γέννα στην Ελλάδα έχει αποτύχει, εκθέτοντάς μας διεθνώς ως μία από τις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά αναίτιων καισαρικών τομών». Η Ε.Α.Μ.Μ.Ε διευκρινίζει ότι «τα Κέντρα Τοκετού παγκοσμίως είναι αυτοτελείς, αυτόνομες δομές με μαιευτική διεύθυνση και διαχείριση. Στη διεθνή πρακτική ποτέ δεν αποτελούν δομές με ιατρική διοίκηση εντός των κλινικών».
Οι ανεξάρτητες μαίες θεωρούν ότι η πρωτοβουλία του Υπουργείου υπονομεύει την παγκόσμια προσπάθεια δημιουργίας δικτύου κέντρων όπου ο φυσιολογικός τοκετός δεν γίνεται αντιληπτός ως ασθένεια, αλλά ως μια φυσική διαδικασία όπου η γυναίκα χρειάζεται να αισθάνεται ασφάλεια, σεβασμό και υποστήριξη. Ζητούν οι νέες μαιευτικές δομές να ακολουθήσουν τις διεθνείς προδιαγραφές, δηλαδή να είναι εντός ή εκτός και πλησίον, σε συνεργασία με τη Μαιευτική Κλινική.
>
Για την καλύτερη οργάνωση και ποιότητα των μαιευτικών υπηρεσιών, που στη χώρα μας πάσχει, η Ε.Α.Μ.Μ.Ε θεωρεί απαραίτητη την αυτονόμηση των Μαιευτικών διευθύνσεων εντός των δημοσίων φορέων.
«Τα εκπληκτικά αποτελέσματα των αυτόνομων Κέντρων Τοκετού επιβεβαιώνονται με έρευνες παγκοσμίως και δείχνουν ότι προάγουν τον φυσιολογικό τοκετό, μειώνουν τις παρεμβάσεις και τις καισαρικές τομές, αυξάνουν την ικανοποίηση των γυναικών, μειώνουν την επιλόχεια κατάθλιψη, αλλά και τον οικογενειακό προϋπολογισμό και το κόστος των νοσηλίων. Πραγματικά αναρωτιόμαστε για ποιο λόγο ένα Υπουργείο ‘σαμποτάρει’ με τις προτάσεις του τα τόσο θετικά αποτελέσματα που θα μπορούσε να έχει ο σωστός σχεδιασμός των Κέντρων Τοκετού για τη μαιευτική και για τις γυναίκες στην Ελλάδα», δηλώνει η Γιάννα Βασιλάκη, Πρόεδρος της Ε.Α.Μ.Μ.Ε.
Την εκστρατεία υποστηρίζουν και διεθνείς μαιευτικοί οργανισμοί όπως το Midwifery Unit Network, Hellenic British Midwifery Association και το Birth Forward Cyprus.
ertnews.gr