Το εφτάζυμο ψωμί σε πολλές περιοχές της Ελλάδας τρώγεται συνήθως μία φορά το χρόνο και αυτό τη Μεγάλη Παρασκευή.
Αν και τη λέξη “εφτάζυμο” μπορεί εύκολα κάποιος να καταλάβει ότι είναι ψωμί ζυμωμένο εφτά φορές, αυτό δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Οι βασικές διαφορές από το κανονικό ψωμί είναι ότι δεν περιέχει προζύμι ή μαγιά για να “φουσκώσει”. Ως προζύμι χρησιμοποιείται αλεσμένο ρεβίθι και ανήκει στην κατηγορία του “αυτόζυμου” ψωμιού. Επομένως το εφτάζυμο είναι παράφραση: αυτόζυμο, φτάζυμο, εφτάζυμο.
Σχετικά δύσκολη η διαδικασία παρασκευής του αλλά θεωρείται αρωματικό και κάπως γλυκόπικρο ψωμί.
Ποια είναι τα οφέλη του εφτάζυμου ψωμιού
Προτού οι αρτοποιοί ανακαλύψουν τη δύναμη της μαγιάς, το ψωμί ήταν χωρίς προζύμι, άζυμο, που σημαίνει ότι δεν φουσκώνει. Το επτάζυμο ψωμί, χωρίς προζύμι, προσφέρει μια σειρά από οφέλη για την υγεία.
1. Παρέχει υγιεινές θερμίδες
Αν και η περιεκτικότητά του σε θρεπτικά συστατικά ποικίλλει, ως επί το πλείστον είναι χαμηλά σε λιπαρά και θερμίδες και αποτελούν καλή πηγή υδατανθράκων.
Διάβασε περισσότερα στο Shape.gr