Ενώπιον του τέταρτου κύματος κορωνοϊού βρίσκεται η χώρα μας, όπως εξήγησε μιλώντας στο Mega ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής ειδικὠν της κυβέρνησης, Νίκος Σύψας.
«Ήδη στην Ελλάδα έχουμε κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα που σύντομα θα καλύψει όλη την Ελλάδα, επομένως δεδομένου ότι έχουμε ένα μεγάλο κομμάτι του λαού μας ανεμβολίαστο περιμένουμε να έρθει το επόμενο κύμα το οποίο πλησιάζει και το αναμένουμε γύρω στα μέσα Αυγούστου», ανέφερε.
Ερωτηθείς αν το τέταρτο κύμα κορωνοϊού διαταράξει τις διακοπές, ο ίδιος τόνισε πως το μεγάλο ζητούμενο είναι αν θα προσβάλει το σύστημα υγείας.
«Μέχρι στιγμής προσβάλλει νέους ανθρώπους, ο μέσος όρος ηλικίας των νέων κρουσμάτων είναι τα 27 έτη. Όσο περιορίζεται εκεί έχουμε λίγες νοσηλείες και τα νοσοκομεία δεν πιέζονται. Το πρόβλημα είναι όταν ο ιός περάσει σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή με υποκείμενα νοσήματα που δεν έχουν εμβολιαστεί κι εκεί θα πιεστεί το ΕΣΥ», τόνισε.
«Είναι ήπια η μετάλλαξη μεν, λιγότερες πιθανότητες έχεις αν είσαι νέος άνθρωπος να μπεις στη μονάδα και να διασωληνωθείς, αλλά δεν είναι μηδενικές και δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε ούτε έναν νέο άνθρωπο. Αν χάσουμε ένα έφηβο θα είναι μια ανείπωτη τραγωδία».
«Με μάσκα και το καλοκαίρι»
«Τη μάσκα συνεχίζουμε να τη φοράμε, αυτή είναι η απόφαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που έγινε αποδεκτή από την πολιτεία και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σύψας.
«Συνεχίζουμε να φοράμε παντού τη μάσκα σε εξωτερικούς χώρους και το καλοκαίρι, με μόνη εξαίρεση όταν είμαστε μόνοι σε ένα ερημικό περιβάλλον. Όταν περπατάμε σε πεζοδρόμιο και περνάει κόσμος γύρω μας, τότε να ξέρετε πως η μετάλλαξη δέλτα μεταδίδεται ακόμη κι όταν διασταυρωθούμε με κάποιον. Αυτά τα λίγα δευτερόλεπτα που είμαστε κοντά σε απόσταση δύο μέτρων, η μετάλλαξη αυτή προσφέρει στον ιό τεράστια δυνατότητα μετάδοσης.» πρόσθεσε ο ίδιος, σημειώνοντας πως υπήρξε μια κακή επικοινωνιακή πολιτική και ερμηνεία, αλλά η σύσταση της επιτροπής είναι η συγκεκριμένη.
Οι δύο κατηγορίες ανεμβολίαστων
Ως προς τον εμβολιασμό και το μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων, ο κ. Σύψας εξήγησε πως πρόκειται για παγκόσμιο φαινόμενο, διευρκινίζοντας πωςι υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων. «Αυτοί που είναι αρνητές και παρασύρονται από μηθεύματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Κι αυτοί που είναι οι αναβλητικοί, στους οποίους και πρέπει να επικεντρώσουμε. Τον Μάη άρχισε να πέφτει η επιδημία χαλαρώσαμε. Αυτό μαζί με την αρνητική δημοσιότητα των παρενεργειών συντέλεσαν να έχουμε αναβλητικότητα και διστακτικότητα. Η νέα πραγματικότητα, η μετάλλαξη πρέπει να μας κάνει να το ξανασκεφτούμε», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Ο εμβολιασμένος μπορεί να μεταδώσει αλλά σε ποσοστό 10%, άρα δεν αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Επίσης,ο εμβολιασμένος δε θα βρεθεί ούτε στο νοσοκομείο, ούτε στη μονάδα, ούτε στο νεκροτομείο. Υπάρχει ένα 20-30% ατόμων που κινδυνεύουν από τον ιό και δεν έχει εμβολιαστεί. Εκεί πρέπει να στοχεύσουμε. Είναι τεράστια ανάγκη να εμβολιαστούν τα ευπαθή άτομα»
Οι πιθανότητες νέου lockdown
Ερωτηθείς για την περίπτωση ενός νέου locdown ο ίδιος υπογράμμισε πως «απευχόμαστε μια νέα καραντίνα και πρέπει μέσω του εμβολιασμού να μην ξαναφτάσουμε σε τέτοιο επίπεδο. Οι πιθανότητες να οδηγηθούμε σε ένα καθολικό, οριζόντιο lockdwon είναι χαμηλότερες από πέρυσι, όταν ήμασταν όλοι ανεμβολίαστοι, αλλά δεν είναι μηδενικές»
Σχολιάζοντας τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα, ανέφερε πως: «Η πανδημία έχει ανοδική πορεία ενώ είχαμε κατέβει πολύ χαμηλά. Όλα αυτά είναι προεόρτια του κύματος που έρχεται.Ο ιός διασπείρεται σιωπηλά, κάτω από τα ραντάρ και κάποια στιγμή όταν υπάρξει μεγάλη διασπορά θα δούμε το κύμα να έρχεται.»